Eén van onze belangrijkste missies met Wifty: échte levensverhalen delen, om anderen te helpen, om te inspireren, om meer inzichten te krijgen. Of gewoon om te lezen uit nieuwsgierigheid, want iedereen, écht iedereen heeft een verhaal. 

Tania vierde half augustus haar 50ste verjaardag: “Ik sta helemaal niet stil bij leeftijden, maar 50 worden is uiteraard een mijlpaal die gevierd moet worden. Het voelt wel goed, je weet eindelijk wie je bent, je staat anders tegenover de dingen, je relativeert veel meer en er moet veel minder. 

Ik was 18 jaar toen mijn 1ste grijs haar stond te blinken, dat vond ik echt niet fijn. Tot mijn 38ste kleurde ik mijn haar en plots had ik er genoeg van. Er volgden hevige discussies met mijn kapper, die vond het niet kunnen dat ik op die leeftijd al voor helemaal grijs ging, hij weigerde mee te werken. Een andere kapper heeft me aan een broske geholpen, dat was écht bevrijdend. Ik kreeg alleen maar goede commentaren, ik deed heel veel sport en dat korte kapsel had alleen maar voordelen. 

Ik heb dus echt een feestelijke zomer achter de rug. 50 jaar worden én 25 jaar getrouwd zijn, redenen genoeg om te vieren. 25 jaar getrouwd, dat is de helft van mijn leven, hahaha!

Om ons huwelijksjubileum te vieren hebben we met het hele gezin een mooie reis gemaakt. Mijn verjaardag werd uitbundig beklonken op een groot tuinfeest met vrienden en familie.

Ik heb er zin in, in de toekomst. Ik heb net mijn studies beeldhouwen afgerond en alles wat ik geleerd heb ga ik nu verder uitbouwen thuis in mijn atelier. Negen jaar geleden startte ik met die opleiding. Dat zat onmiddellijk goed, ik voelde een enorme drive om er helemaal voor te gaan. In mijn job als architecte kon ik mijn creativiteit niet meer kwijt.

Beeldhouwen helpt mij om de soms harde realiteit in de wereld te verwerken, letterlijk en figuurlijk. Ik kan nooit zomaar een beeld maken zonder verhaal. Mijn afstudeerproject is een beeld waar acteur & presentator Jan Van Looveren voor poseerde, naakt. Het is een aanklacht tegen alle plastic vervuiling in de oceanen. Het beeld werd ‘Sad Oceanus’ gedoopt, is levensgroot en in beton en staat op een sokkel van petflessen. 

Screen Shot 2016-09-02 at 12.54.59

Jan Van Looveren poseerde voor Tania’s Sad Oceanus.

Ik wil Sad Oceanus graag verkopen en de opbrengst schenken aan de Kovolam Surf Club in India. Dat is een mooi project geleid door bezieler Jelle Rigolle. Om de kinderen daar te stimuleren om op regelmatige basis naar school te gaan krijgen zij in ruil voor het volgen van de algemeen vormende lessen gratis surfles nadien. “No school – no surfing!” is de baseline. Naast de surflessen zijn er ook evenementen die de bewustwording rond klimaatproblemen en plastic- en andere vervuiling moeten versterken. Dat is echt nodig.

Screen Shot 2016-09-02 at 12.55.12

Sad Oceanus

Daarnaast wil ik nog heel veel reizen, je kan niet genoeg situaties en mensen leren kennen, reizen verrijkt ongelooflijk.

Ik ben ook enorm dankbaar, ik heb zoveel geluk gehad in mijn leven, door mijn ouders, mijn man en onze twee fantastische kinderen, mijn zus en vrienden… Ik krijg hoe langer hoe meer de drang om dingen terug te doen voor de wereld.

Mijn advies voor jongeren? Niettegenstaande iedereen zijn problemen heeft altijd positief blijven, door positief in het leven te staan geraak je zoveel verder.  

En blijven doen wat je graag doet. Vanavond ga ik naar Crammrock, naar Madness, één van mijn favoriete  bands uit de 80ies. Ik kreeg de tickets van mijn kinderen voor mijn verjaardag. Zij lopen daar ook rond, zo leuk, dat kon ik me vroeger niet voorstellen met mijn ouders!

Voor de rest kan ik me helemaal vinden in de tekst van Baz Luhrmann – Everybody’s Free (To Wear Sunscreen). 

“Dance, even if you have nowhere to do it but in your own living room.” 

Vanavond wordt dat ska dansen op ‘One Step Beyond’, hahaha!”
 

 

BAZ LUHRMAN – Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)

Ladies and Gentlemen of the class of ’97
Wear sunscreen.
If I could offer you only one tip for the future,
sunscreen would be it.
The long term benefits of sunscreen have been proved by scientists
whereas the rest of my advice has no basis
more reliable than my own meandering experience
I will dispense this advice now.

Enjoy the power and beauty of your youth;
oh nevermind;
you will not understand the power and beauty of your youth
until they have faded.
But trust me, in 20 years you’ll look back at photos of yourself
and recall in a way you can’t grasp now
how much possibility lay before you
and how fabulous you really looked.
You’re not as fat as you imagine.
 

Don’t worry about the future;
or worry, but know that worrying is as effective
as trying to solve an algebra equation
by chewing bubblegum.
The real troubles in your life
are apt to be things that never crossed
your worried mind;
the kind that blindside you at 4pm on some idle Tuesday.

Do one thing everyday that scares you

Sing
Don’t be reckless with other people’s hearts,
don’t put up with people who are reckless with yours.

Floss

Don’t waste your time on jealousy;
sometimes you’re ahead,
sometimes you’re behind
the race is long, and in the end,
it’s only with yourself.

Remember the compliments you receive, forget the insults;
if you succeed in doing this, tell me how.
 

Keep your old love letters, throw away your old bank statements.

Stretch

Don’t feel guilty if you don’t know what you want to do with your life
the most interesting people I know didn’t know at 22
what they wanted to do with their lives,
some of the most interesting 40 year olds I know still don’t.

Get plenty of calcium.
Be kind to your knees,
you’ll miss them when they’re gone.

Maybe you’ll marry, maybe you won’t,
maybe you’ll have children, maybe you won’t,
maybe you’ll divorce at 40,
maybe you’ll dance the funky chicken on your 75th wedding anniversary
what ever you do, don’t congratulate yourself too much
or berate yourself either
your choices are half chance, so are everybody else’s.
Enjoy your body, use it every way you can
don’t be afraid of it, or what other people think of it,
it’s the greatest instrument you’ll ever own…

Dance,
even if you have nowhere to do it but in your own living room.

Read the directions,
even if you don’t follow them.

Do NOT read beauty magazines,
they will only make you feel ugly.

Get to know your parents,
you never know when they’ll be gone for good.

Be nice to your siblings;
they are the best link to your past
and the people most likely to stick with you in the future.

Understand that friends come and go,
but for the precious few you should hold on.
Work hard to bridge the gaps in geography in lifestyle
because the older you get,
the more you need the people you knew when you were young.

Live in New York City once,
but leave before it makes you hard;
live in Northern California once,
but leave before it makes you soft.

Travel.

Accept certain inalienable truths, prices will rise,
politicians will philander,
you too will get old, and when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable,
politicians were noble
and children respected their elders.

Respect your elders.

Don’t expect anyone else to support you.
Maybe you have a trust fund,
maybe you have a wealthy spouse;
but you never know when either one might run out.

Don’t mess too much with your hair,
or by the time you’re 40, it will look 85.

Be careful whose advice you buy,
but, be patient with those who supply it.
Advice is a form of nostalgia,
dispensing it is a way of fishing the past from the disposal,
wiping it off, painting over the ugly parts
and recycling it for more than it’s worth.

But trust me on the sunscreen.

helene@wifty.be