Mileen houdt van wie ze is geworden: een interessantere vrouw vol van ervaringen, wijsheid en kennis en jawel daar horen de rimpels bij. Ze omschrijft zichzelf als een work in progress of een website under construction ;-).

De Wifty vragen:

1. Wat vind jij van ouder worden?

Er zijn twee aspecten van ouder worden: de fysieke achteruitgang met de kwaaltjes die misschien toch wat te vroeg gekomen (zeker als ik het vergelijk met mijn 90plus-moeder) vermoedelijk door meer roofbouw te plegen in onze jonge jaren en dan is er de mentale vooruitgang – met jezelf in het reine, in de juiste balans (meestal toch), meer relativerend, gemakkelijker loslatend, etc…

2. Ben je… verliefd – verloofd – getrouwd? Vertel eens wat meer over het vinden van je huidige partner? Wat is jouw raad betreft het hele dating-traject?

Ik ben meer dan 20 jaren geleden gescheiden en na een zeer lange rouwperiode met bijbehorende zottigheden ben ik hertrouwd. Ik heb grondig de tijd genomen voor zelfreflectie en analyse van mijn afgelopen huwelijk en hoe ik in allerlei relaties stond en zo ben ik op zoek gegaan naar een betere versie van mij. En dankzij misschien dat allemaal is er geen verbittering meer en hanteer ik de uitspraken: ‘Alles moest zo zijn’ en ‘Geen toppen zonder de dalen’. Deze laatste uitspraak doe ik vanwege mijn gegeven fysicalessen.

De golftheorie was één van mijn favoriete hoofdstukken: toppen en dalen wisselen elkaar af waarbij door demping ook de tophoogtes en daldieptes afnemen in de tijd. En ja, tijd heelt de wonden, de littekens blijven maar worden minder opzichtig als je ze vredevol aanvaard.

3. Wat is jouw geheim om gezond en gelukkig ouder te worden?

Jezelf graag zien en je oudere ‘ik’ aanvaarden en omarmen zoals vele Wifty’s dat doen. Ik tracht niet te veel tijd in de volle zon te spenderen alsook gezond te eten en naar de noden van mijn lichaam te luisteren. Ik geniet van alle seizoenen, van ontmoetingen en fijne gesprekken.

Ook ben ik dankbaarder voor zoveel: de liefde, de vriendschappen, mijn gezin en familie en…. ik heb ingezien dat soms delicate relaties nog een positieve wending kunnen krijgen maar ik vermijd mensen die door negativiteit mij naar beneden halen.

Ooit las ik: als je op zoek bent naar geluk dan verdien je die niet. Ik ben redelijk akkoord want geluk ontstaat binnen in jezelf! Ik heb mijn verwachtigen naar anderen toe leren temperen, zo ook het verdrijven van negatieve gedachten (allemaal niet gemakkelijk maar ik blijf oefenen) en ik probeer me zoveel mogelijk te focussen op al wat fijns is (‘Count your blessings’, dit hielp en helpt mij enorm).

Voor mensen op een datingsite geef ik als raad: ‘Zonder geluk en tevredenheid in jezelf, is het moeilijk om de match te vinden’. Denk eraan: ik ben gelukkig en een relatie is niet onontbeerlijk maar is een mooie meerwaarde in mijn leven waarvoor ik open sta.

Ga zonder verwachtingen naar een date en maak niet te snel een oordeel. De eerste date met mijn huidige man was ik zeer twijfelachtig en ik zei tegen mezelf: ‘Wie ben ik om nu al te oordelen?” De tweede en derde date waren geweldig!

4. Je creëert graag en stelt tentoon. Wat houdt je bezig?

Ik creëer heel graag; het is een beetje God/de Schepper spelen. Ik naai kleding en accesoires voor mezelf en mijn kleinkindjes: uit een lapje stof ontstaat een handtasje of rok …. ongelooflijk toch?

Ook maak ik kunst waarbij ik enorm hou van het proces: eerst het idee, dan het uitwerken van het concept, gevolgd door vele experimenteren met vele materialen en technieken met als eindresultaat een nieuw werk/nieuw beeld. Mijn focus ligt op patronen met of zonder verstoringen, ritmes, installaties met enkele kinetische en waarbij de natuur, wetenschappen of actualiteit mij inspireren. Bij klimaat- of milieurampen probeer ik hoop te bieden in de plaats van nog meer wanhopige kritiek te leveren en het m’en-foutisme nog meer aan te wakkeren.

5. Welke wijze raad heb je voor jongere mensen?

Wees matig met heel wat zaken: bv. alcohol drinken, feest-en knaldrang en pik niet alles mee wat kan zoals events, afterworkparties, etentjes, afspraken … Dirk De Wachter vertelt het zo mooi waarbij hij onze tijdsgeest vergelijkt met een speedboot. Zo waar!

Ook zou ik zeggen: blijf je verbazen en verwonderen over grote maar ook kleine dingen die je omringen. Blijf zoals een kind: speels, verkennend, leergierig. Leef, leef authentiek! En zot zijn of anders mag en is aan te raden!

6. Wifty is …?

W van Wijsheid, i van Innerlijke rust, f van Foert met wat anderen zeggen, t van wat Toen was, aanvaarden en loslaten want in het nu leven is belangrijker, y is van Yoghurt natuur, vol van vele smaken.

I love wifty zijn in de betekenis van een interessanter geworden vrouw vol van ervaringen, wijsheid en kennis en daar horen rimpels bij.

Wie is Mileen?
Mileen (64) was leerkracht wetenschappen tot 2020. Nu is ze voltijds bezig met haar kunst met bijbehorende open calls en expo’s. “In al wat ik doe, staan passie en creativiteit voorop en de inzet volgt vanzelf.”
“Mijn kinderen omschrijven me als een ondernemende, creatieve, soms impulsieve en zotte mama met oog voor anderen. Mijn vrienden zien mij als iemand die de banden aanhaalt en onderhoudt. Ik zie mezelf als een work in progress of een website under construction ;-)”

Foto @ Mileen Malbrain