Nieuw jaar, nieuwe kansen! Waar kijk jij het meest uit in 2020.  Wat zijn je verwachtingen.

★ MONICA VANLEKE: 1961, Antwerpen. Schrijfster.

2019: “2019 stond in het teken van dienstbaarheid en verliep chaotisch snel met een paar gebroken potten (en een zeer hartje) en geen vakantie. In research voor een 6e roman ben ik een nieuwe baan begonnen vér buiten mijn comfortzone. Hoewel niet zonder stress, bevind ik me als schrijfster in de bevoorrechte positie met tussen de elf en twintig blind dates per werkdag, dit met alle mogelijke soorten mensen. De werkelijkheid tart mijn verbeelding. Over het wat en het hoe schrijf ik korte stukjes, te lezen op mijn facebook onder de rubriek: Mo Le Taxi. In december kwam ik uit met een tweede prentenboek: De kat van Mandu, ten voordele van Shangrila Home, een tehuis voor straatkinderen in Kathmandu.”

★ 2020: ““2020 wil ik zo traag en bewust mogelijk opsnoepen, alsof het een praline is met goudvulling. Geen strak plan. Alles terug een beetje laten waaien, mijn haren, mijn goestingeskes. Ruimte om te spelen. Beginnen aan die nieuwe roman, een derde prentenboek maken voor een ander goed doel… Voor de rest laat ik me graag verrassen, benieuwd naar welke nieuwe deuren open gaan en welke sluiten.

Een afscheid dat er zeker aankomt is dat van mijn wagen, een Lancia Ypsilon, die het dertien jaar geleden won van mijn grote liefde de Chrysler PT Cruiser. Het is een goede keuze gebleken en toch knaagt het of ik nu, op de valreep, niet voor mijn oorspronkelijke liefde zou gaan, een ondertussen met uitsterven bedreigde autosoort, of deze versie toch. Mocht er iemand eentje ter adoptie in de aanbieding hebben…

En verder wens ik de wereld aandacht, zachtheid en verdraagzaamheid toe. Dat we met z’n allen mogen ‘verlangzamen’ en vrede mogen vinden in de huidige situatie, wat die ook is. Daarin zit de bevrijding waarop paradoxaal genoeg verandering en vreugde volgen!”

Fotograaf: Leon Nolis