Sinds onze ontmoeting begin 2014, heeft Fons Leroy een actieve belangstelling voor onze community waar te vaak eerst de klappen vallen bij reorganisaties in de arbeidsmarkt en waar ook regelmatig individuele successen genoteerd worden. Onze Wifty-spionnen op de boekenbeurs rapporteerden dat Fons tijdens een debat rond zijn nieuwste boek een publieke ode bracht aan de Wifties.  We riepen hem deskundig op het matje!

Schermafdruk 2015-12-07 16.23.42

Beste Wifties,

toen Ann me vroeg een stukje over mijn nieuwe boek “Work Action Heroes” te schrijven, kon ik moeilijk weigeren. Niet omdat ik elke buzz errond als goede marketing zie.Wel omdat verschillende van mijn hoofdpersonages zich onder jullie, wifties, bevinden.

Ik schreef een verhaal over zes work action (s)heroes, helden en heldinnen op de arbeidsmarkt. Elk van hen heeft, net als iedereen, zijn zwakke kanten. Maar de (s)heroes zetten vooral hun talent in de verf. Ze worden daarbij geholpen door hun superpowers: vrienden, familie, werkgevers, consulenten, die hen energie en zelfvertrouwen geven.

Zo gaat work action shero Date Devil als Lena Lonesome door het leven. Ze is moeder van drie en heeft een hoop competenties. Alleen verliet ze tijdelijk de arbeidsmarkt om voor haar gezin te zorgen. Veel werkgevers zien dat intermezzo als ‘lege’ periode. Nochtans heeft Lena in die tijd een hoop ervaring opgedaan en een gigantisch netwerk uitgebouwd. Dat netwerk vormt nu haar toeverlaat. Zowel online als offline vrienden helpen een aanpak te ontwikkelen die stugge werkgevers verder dan diploma’s en werkervaring doet zien. Jobexperts en consulenten geven haar raad om zichzelf weer professioneel op de kaart plaatsen.

Als ik de bijdragen op Wifty.be lees, zijn jullie even goed als Lena in netwerking en kennisdeling. Jullie bloggen, tweeten, feesten samen. Jullie inspireren elkaar en delen contacten. Die eigenschappen onderscheiden Lena aka Date Devil van een (kandidaat-) werknemer die zich enkel in zijn vertrouwde kring beweegt. Vandaag is netwerking op de arbeidsmarkt een Troef met grote T.

Volgens Lieve Droogmans, algemeen voorzitter van Markant, hebben vrouwen absoluut aanleg om contacten te leggen, maar mogen ze dat talent beroepshalve nog meer uitspelen. Terwijl wij, mannen, recht op ons doel afgaan, pakken jullie het veel voorzichtiger aan. Daarmee is op zich niks mis. Zolang je maar niet te bescheiden bent en je kan tonen wat je in je mars hebt.

Date Devil is een van mijn favoriete helden. Samen met haar collega Surprise Suzy. Die is altijd wel voor een verrassing te vinden. Suzy heeft lak aan routine, verwelkomt het onverwachte en onbekende. Ze heeft al allerlei jobs uitgeprobeerd.  Sommigen zullen haar een jobhopper noemen, maar voor mij is ze een vrouw die haar grenzen opzoekt. Iemand die voortdurend nieuwe ervaringen wil opdoen. Suzy bekijkt de zaken graag anders. Ze heeft geen schrik om te experimenteren en gelooft dat ze ook uit haar mislukkingen kan leren.

In een tijd die jobzekerheid naar de prullenmand verwijst, beschikt Surprise Suzy over een wonderlijke gave. Ze is niet bang voor plotse verandering, ze slaagt erin het onverwachte te omarmen. Daardoor leest haar leven als een succesverhaal. Niet dat ze geen tegenslag kent, maar ze laat zich daardoor niet van haar stuk brengen. Flexibiliteit en creativiteit zijn haar grote talenten, die ze met hulp van haar omgeving ontdekt en inzet. Dat klinkt jullie, Wifties, toch bekend in de oren, niet?

Date Devil en Suprise Suzy vormen een uniek duo van work action sheroes. Ze zijn niet perfect, maar ze kennen hun sterktes. En die zetten ze zoveel mogelijk in de verf. Net als hun collega Silver Fox, een 50+er die zich op de werkvloer ontpopte tot adviseur en mentor. Hij had geen zin in een bore-out en wilde niet als ‘oude knar’ worden afgeschreven. Want er valt nog zoveel te doen en te leren!

De arbeidsmarkt is niet mild voor 50+’ers en al zeker niet voor vrouwen en nog minder voor vrouwen met een beperking of een allochtone afkomst. Bij herstructureringen of collectieve ontslagen delen ze ook vaak in de klappen. Dat is absoluut geen pretje.

Maar met Date Devil, Suprise Suzy en hun collega’s-helden wil ik vooral een positief verhaal brengen. In Work Action Heroes toon ik dat het anders kan.

Het boek is ook een oproep om de krachten te bundelen, zoals jullie, Wifties, vandaag al doen. Niet voor niets vermeld ik jullie in het boek, hè! Laat ons via het netwerk van #workactionheroes aan de slag gaan om van elke werkzoekende en werknemer een arbeidsmarktheld te maken!

Fons Leroy
Gedelegeerd Bestuurder
VDAB

Fons heeft 5 exemplaren van zijn boek speciaal voor Wifties en/of Mifties gereserveerd.
Wil je kans maken op dit unieke boek?
Mail je meest positieve of negatieve werkervaring als 50/55+ naar win@wifty.be met vermelding van ‘WAH-boek’ en vergeet je thuisadres niet.
Wie is Fons Leroy?

Fons Leroy is gedelegeerd bestuurder VDAB en auteur van ‘Work Action Hero’

Fons Leroy is van kinds af een groot stripfanaat. Hij heeft een zwak voor Marvel Comics, waar alter-ego’s helden worden en vijanden in de kiem smoren. Na tien jaar aan het hoofd van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding trekt Fons Leroy de parallel. De uitdagingen op de actuele arbeidsmarkt zijn niet min, maar ook niet onoverwinnelijk. Op voorwaarde dat er Work Action Heroes zijn.

In dit boek worden 6 helden aan je voorgesteld, in stripvorm maar ook in levende lijve/uit de dagelijkse praktijk. Tussen hun verhalen kom je HR-managers, middenveldorganisaties en ondernemers tegen die de helden ondersteunen. Aan het einde van de rit wordt een blik op de toekomst gericht. Welke uitdagingen komen er op ons af en hoe kunnen de Work Action Heroes ermee aan de slag.

Dit boek wil meer dan een bron van inspiratie zijn. Het is een oproep om actie te ondernemen en een arbeidsmarkt vol Work Action Heroes te creëren.
(Bron: Acco.be )