Het is altijd leuk bij kaffiebar De Familie Jansen in Oostende. In 2014 verkozen tot ‘Best Coffee Bar‘ van het land op de Hospitality Awards 2014. Door mij verkozen tot de kaffiebar met de grootste schat van een gastvrouw: Coby!

Het is daar echt één grote familie, iedereen kent elkaar en vreugde & verdriet worden gedeeld bij een straffe kop koffie met lekkers. Coby trekt dan ook bijzondere mensen aan. Je weet dat je in goed gezelschap bent bij haar.

Zo zat ik vorige week een lekker stuk broodpudding te eten naast de New Yorkse kunstenares Polly Apfelbaum.

Polly (60) was te gast in Oostende voor de start van Beaufort 2015 – Buiten de Grenzen, een totaalproject langs de kust. De tentoonstelling brengt kunstwerken, lezingen, kleine concerten, performances, filmvoorstellingen en workshops én het werk van Polly Apfelbaum dat in het Mu.ZEE ligt.

“Waw Polly, I love your work!” complimenteer ik haar.

Ze lacht breed. Je zou haar helemaal geen 60 jaar geven, en dat zeg ik haar ook.

Polly: “Well thank you Hélène! Getting older is like a huge party, it’s exiting. I enjoy life more than ever before. There are so many chances to see so much beauty!”

Polly is in het gezelschap van Patrick Ronse, curator en artistiek directeur van Be-Part in Waregem. We praten over haar werk in Mu.ZEE en ik beloof dat ik zeker ga kijken. Met veel plezier!

Ondertussen ben ik gaan kijken, ik werd helemaal opgeslorpt door het prachtige rode-paarse tapijt. Ik ben er zelfs op gaan liggen, ook al mocht dat niet. ;-) Mooi Polly!!

IMG_0701

 

Wie is Polly Apfelbaum?

Polly woont en werkt in New York. Eind jaren ’70 startte ze met een oeuvre dat je best kan omschrijven als een mix van schilder-, sculptuur- en installatiekunst.

Haar werk is een combinatie van twee- en driedimensionale kunst waarbij kleur het belangrijkste element vormt, zowel visueel als structureel. Haar grondinstallaties bestaan oa uit honderden stukken fluweel in opvallende kleuren, allemaal met de hand geverfd. Polly rangschikt ze met uitgestrekte figuraties als resultaat. Net alsof alle verf van een groot schilderij op de grond gelopen is.

Even liggen op dat prachtig werk van Polly Apfelbaum, ik wil het voelen!

Even liggen op dat prachtig werk van Polly Apfelbaum, ik wil het voelen!

Voor Beaufort Buiten de Grenzen wordt één van haar drie tapijten van Deep Purple, Red Shoes getoond. Polly creëerde dit werk voor de gelijknamige tentoonstelling in Be-Part, Waregem, eerder dit jaar. Het werk bestaat uit 3 traditioneel geweven wollen tapijten, afkomstig uit het dorp Teotitlán in de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca. De hele gemeenschap is betrokken bij het maken van de tapijten.

Enkel de grootste van de 3 tapijten is te bewonderen in Mu.ZEE. Een prachtige mix van intens rood en dieppaars. De rode cirkel staat symbool voor de helderrode maan en de voetstappen zijn geïnspireerd op de rode schoenen van de maagden in de mozaïeken van de basiliek Sant’ Apollinare Nuovo in Ravenna. 

Over Deep Purple, Red Shoes vertelt Polly: “Ik refereer vaak naar muziek in mijn titels. Deep Purple is niet alleen een keizerlijke en religieuze kleur, het is ook de naam van een progressieve hardrockband uit de jaren 60-70. De band zelf ontleende zijn naam aan een lied uit 1938. Ik hou ervan wanneer mijn titels een bijkomende ‘kleur’ toevoegen aan mijn werk.

‘Deep Purple, Red Shoes’ wordt in combinatie met enkele keramieken van Apfelbaum gepresenteerd.

TO-1-IMG_7739_EMAILDoor de fragiliteit en de specifieke condities van de projecten worden de werken van Polly Apfelbaum, Gabriel Kuri en Mariana Castillo Deball in Mu.ZEE gepresenteerd in Oostende. De werken bevinden zich op de gelijkvloers. Met de participatiekaart van Beaufort krijg je eenmalig toegang tot het gelijkvloers van Mu.ZEE.

Het werk van Polly Apfelbaum is te zien tot en met 19 augustus.

helene@wifty.be

IMG_0696

Beaufort 2015 – Buiten de Grenzen: http://beaufort2015.be

Mu.ZEE: http://www.muzee.be

Be-Part: http://www.bepartlive.org

Kaffiebar De Familie Jansen – Mijnplein – Oostende