Fotograaf Roger Dyckmans

Fotograaf Roger Dyckmans

 

Gisterenavond rond half negen krijg ik telefoon van fotograaf Roger Dyckmans.

“Het gaat niet goed met mij Hélène…” zegt hij “In het ziekenhuis zeggen ze dat ik nog een maand te leven heb…”

Alles wordt zwart rond mij. Of wit. Ik weet niet welke kleur. Alles vervaagt. Ik hoor alleen zijn stem.

“Roger, what the fuck, kunnen ze je niet meer helpen?” smeek ik.

“Neen Hélène, chemo werkt niet meer, doet meer kwaad dan goed, en ik houd water op. Ze wilden me gisteren in het ziekenhuis houden maar ik wou persé naar huis…”

“En de andere dokters? Kunnen die je nog helpen? Ja, toch?!”

“Moeilijk.” zucht hij “De kanker woekert en de chemo heeft zoveel kapot gemaakt, dat ze nog weinig kunnen doen…”

Ik ben helemaal in paniek. Roger onze schat, onze Wifty fotograaf, altijd goedlachs en o zo grappig. Pionier op vlak van digitale fotografie – we hebben samengewerkt voor honderden covers & producties en heel veel plezier gemaakt. Lieve vriend. Liefhebbende echtgenoot van Anita. Schat van een vader voor zijn drie kinderen. Hoezo, nog een maand te leven?!

Ann en ik weten sinds september 2014 dat Roger longkanker heeft. Dat was toen al een slag in ons gezicht. Maar hij was strijdvaardig en geloofde in zijn genezing. Hij informeerde zich heel erg goed en zocht hulp bij zowel de klassieke als de alternatieve geneeskunde.

“Ik besef nu dat ik me te lang heb laten onderdrukken.” vertelde hij toen. “Ik heb me te vaak ingehouden om de vrede te bewaren. Ik weet nu dat je altijd moet zeggen wat je te zeggen hebt. Op het moment dat je het moet zeggen…”

Hij leek wel dankbaar dat deze akelige ziekte hem tot inzicht bracht. 

“Maar alsjeblief, zeg het tegen niemand, ik wil niet dat iemand het weet” vroeg hij ons toen. “Voor mijn werk is dat nefast, wie wil er nu werken met een fotograaf die kanker heeft.” Ann en ik respecteerden zijn keuze. Ik had het er soms moeilijk mee, want ook lijden moet je delen. Maar ik begreep ook dat eens je de ziekte toegeeft het ook veel echter wordt…

We zagen Roger regelmatig. We geloofden mee in een goede afloop. En na het succes van onze mooie We Are Wifty campagne maakten we plannen voor nieuwe Wifty fotoshoots. Onze Wifties die al met Roger werkten waren dol op hem. Je kon niet anders dan van hem houden.

“Dat gaat nu niet meer lukken” zegt hij.

Mijn maag krimpt ineen. We praten lang, niet makkelijk, want hij is moe. Maar hij wil praten, dat voel ik.

“Kan ik iets voor je doen doen Roger, eender wat.” vraag ik.

“Niet talmen, alles zeggen wat je te zeggen hebt.” zegt Roger.

“I love you, Roger!” zeg ik, de tranen rollen over mijn wangen. “Ann en ik komen snel naar je toe!” 

“Heel graag Hélène, heel graag.”

Liefste Wifties, Roger gaf me de toelating om zijn strijd tegen kanker te delen met jullie. We geven het niet op, we blijven geloven in verbetering. We leven met hem mee, we lijden met hem mee. Dat is graag zien. Sturen jullie ook een kaartje en/of cadeautje én heel veel liefde naar Roger en zijn vrouw Anita? Bedankt! x x x 

ZIJN ADRES: Roger Dyckmans – IJzerlaan 54/56 bus 12 – 2060 Antwerpen.

Ken je Roger persoonlijk en wil je hem mailen of bellen check dan zijn website bij INFO: http://www.rogerdyckmans.be