Romantiek is een heel belangrijk facet voor Vlaamse singles (m/v) die online op zoek gaan naar een partner. Op zijn ‘Belgisch’ zijn.

De typische en clichématige Hollywood romantiek hoeft niet zo nodig. Dat is gebleken uit een onderzoek dat datingsite Parship heeft gevoerd onder haar leden.

Hoe romantisch is de Vlaamse single nu?

Van de Vlaamse singles omschrijft liefst 77% zichzelf als romantisch. Zowel mannen als vrouwen scoren hier hoog :

Vrouwen: 79%
Mannen: 75% .

Hoe belangrijk vinden ze het écht?

Ongeacht of men zichzelf nu als romantisch omschrijft of niet, is voor 64% van de ondervraagde singles romantiek in de relatie zeer belangrijk. Voor 32% is romantiek leuk, maar hier staat of valt de relatie niet mee. Romantiek wordt door slechts 4% als onzin bestempeld.

Mannen en vrouwen zitten hier nagenoeg op dezelfde lijn. Wel opmerkelijk zijn de verschillen in leeftijd.
40/50-plussers blijken een grotere drang naar romantiek te hebben dan hun jongere mededaters.

Chris Verlinden (directrice Parship): “Wat het verschil in leeftijd betreft, is het niet ondenkbaar dat een aantal maatschappelijke aspecten aan de basis liggen. We leven nu eenmaal in een samenleving die individualistischer is geworden. De focus op het individu is nog nooit zo groot geweest. De jeugd krijgt dit de laatste jaren ook met de paplepel ingegeven. Het is veel meer ik en minder wij, ook in relaties. Dit heeft vermoedelijk een impact op de jongere generatie singles. Opgelet, individualisme niet verwarren met egoïsme.

Romantiek for ever?

Romantiek is voor 58% van de ondervraagden onlosmakelijk verbonden met de liefde en het ebt niet weg naargelang de relatie langer duurt. Het blijken juist de 50-plussers te zijn die dit onderstrepen terwijl de jongere singles hier een rationelere benadering bij hebben: zij denken dat romantiek past bij de vlinders van een nieuwe relatie, maar later een mindere rol speelt.

Ook qua sekse zien we verschillen: 62% van de mannen gelooft in ‘long lasting romantiek’ voor 46% van de vrouwen is romantiek in een relatie geen lang leven beschoren.

Chris Verlinden:  “Alhoewel iets meer vrouwen zichzelf als romantisch omschrijven geloven ze minder in ‘romantiek forever.’ Het zou best kunnen dat vrouwen voorzichtiger zijn of een realistischer beeld hebben van relaties en romantiek.”

Hollywood romantiek in Vlaanderen.

Het gros van de Vlamingen gelooft in de romantiek zoals we die uit romantische films kennen, 43% heeft het al eens meegemaakt, 26% gelooft dat het kan. Voor 31% is het pure fictie.

Van de mannen beweert zelfs 46% al eens inspiratie gehaald te hebben uit films. (!)

Hollywood romantiek of niet, het gros van de Vlamingen is vooral gecharmeerd door de kleine dingen zoals: 

  • een lieve boodschap op onverwachte plaatsen scoort het beste (34,5 %)
  • een klein gebaar zoals spontaan wat lekkers meebrengen voor de ander doet het ook niet slecht (27%)
  • Voor anderen mag het iets meer zijn: een nachtje weg, stedentripje of leuke activiteit. (17%)

 

Samengevat:

  •   De Vlaamse Single hecht veel belang aan romantiek, zowel mannen als vrouwen
  •   40-plussers hebben grotere drang naar romantiek
  •   Vrouwen geloven minder in romantiek ‘for ever’ dan hun mannelijke lotgenoten.
  •   Hollywood inspireert, maar we geloven niet alles
  •   Romantiek zit voor de Vlaamse single vooral in de kleine dingen.

 

Warship dating Over Parship:

Parship is een relatiesite die zich onderscheidt door haar integere, serieuze en betrouwbare werkwijze. De wetenschappelijke persoonlijkheidstest die door PARSHIP gehanteerd wordt, zorgt ervoor dat op zeer zorgvuldige wijze ‘matches’ tussen de juiste personen tot stand komen. Sinds de lancering in Duitsland in 2001 heeft PARSHIP haar online diensten in 14 andere landen geïntroduceerd, waaronder België in 2006. www.parship.be

 

Free Photo: Debby Hudson @ Unsplash