Schermafdruk 2016-04-12 10.39.22

Kleine dingen en details die je vergeet? De ene dag lijkt het erger dan op een andere dag. Grrr. Knipknip met de vingers en denken, denken en denken. Hmmm, hoe heette die nu alweer? En in welk jaar was die reis? Ow, hoe heet die zanger van dat liedje weer en in welke serie speelde die acteur nog? 

Mijn moeder herhaalde het – vooral tijdens examenweken – ‘Schrijf op! Schrijf en onthou!’. Wij moesten zoveel mogelijk opschrijven tijdens het leren van onze cursussen. ‘Dan zit het in je hand én in je geheugen!‘ Krijgt ze voor de -tigste keer weer eens gelijk.

Studies wijzen uit dat studenten die hun notities schrijven in plaats van te typen beter presteren. Schrijvers onthouden beter de informatie en nieuwe concepten.   Waarom? Omdat schrijven hen op een ander manier doen denken en begrijpen. Schrijven vraagt een extra mentale kracht.

Laat met de hand schrijven nu precies de ideale training zijn om het geheugen te boosten en te stimuleren. (Elke dag een kruiswoordraadsel of een sudoku ook). Het gaat zelfs een stapje verder: als je je zorgen en frustraties handmatig neer pent en dat papier fysiek bijeen frommelt en weggooit , dat dat een vrijer gevoel geeft!

Pen op papier in de vorm van expressief schrijven versterkt ook het incasseringsvermogen en houdt de stress laag. Het is maar dat je het weet ;-)

Dit is geweldig nieuws. Een fantastische bevestiging. Ik ben verslingerd op pen op papier en kan amper een afdeling voorbijlopen zonder een pen of stylo te hebben vastgenomen.

Hoeveel stylo’s ik koop? Je wil het niet weten.

Hierbij enkele manieren om snel het geheugen te boosten. Gratis, zomaar voor niets. Meer nog, de magie van iets te schrijven creëert nog andere leuke neveneffecten. 

1. Doodle.

Laat je hand zomaar zaken doen op papier tijdens een meeting. Vanaf nu is het toegestaan. Het zou zelfs helpen om aandachtig (!) te blijven.

2. Schrijf je to-do lijstjes.

Sluit elke werkdag af met het oplijsten van de to do’s voor de volgende dag. (Elke ochtend vind ik dan een post-itje waarop ik keywords heb genoteerd. Niets zo zalig om tegen de middag enkele kenwords door te schrappen en om ’s avonds  de post-it weg te smijten!)

3. Dagboek!

Alle Tony Robbinssen van de wereld, therapeuten, self coaching professionals zeggen en herhalen het: schrijf elke avond 3 POSITIEVE dingen op. zaken waarop je trots bent, die je gelukkig maakten, die je een goed gevoel geven…  Geen betere boost dan dankbaarheid of een content gevoel. En je traint jezelf op het terug overdenken van je dag. Goede oefening!

4. SCHRIJF eens een dankjewel-briefje.

De volgende keer dat iemand iets doet voor jou of als je gewoon iemand wil bedanken voor steun, back-up, iets dat voor je gedaan werd: zet je waardering eens op een briefje! Deze kleine onverwachte attentie komt zo prettig aan dat je er zelf stukken beter van wordt.

5. Een tussendoor-kaartje

Onlangs investeerde ik in een rist postkaartjes en postzegels. Schrijven naar iemand dierbaar wanneer je wil. De actie, het brengen naar een postbus… zalig. Wie krijgt niet graag kaartjes? De blije reacties  zijn onbetaalbaar.

 

En willen we niet allemaal dat de wereld rondom ons er een beetje beter, gelukkiger uitziet? Zeker nu. Klein beginnen!

Pen! Papier! Schrijf!

 

X,
ann@wifty.be