Schermafdruk 2014-11-06 11.46.50
Seksisme. Het blijft de gemoederen  beroeren. Goed zo. Maar er is een verschil tussen plezante kwinkslagen of ronduit smerige opmerkingen.  Vorig jaar schreef ik een stukje over de toeterende bouwvakker.

Tot op de dag van vandaag denk ik bij een fwietfwiet  gefluit: goed zo woman, je bent nog steeds sexy genoeg om op te vallen.

Ik laat ze doen. Meer nog, ik zal ze ‘belonen’ met een knipoogje of een opgestoken duim. Ik gelukkig, zij gelukkig. Toch?

De ophef van de laatste dagen is nodig om iedereen te wijzen op de smerige attitudes en opmerkingen. Iemand die ‘hoer’ achter je rug sist, is te minachten. Vandaag kreeg in de HLN een 19-jarig meisje een uitgebreid platform krijgt om haar ervaringen te formuleren die me heel hard doen denken aan de eye-opener en maatschappelijke commotie rond ‘Femme de la rue’. Uiteraard vind ik dàt gedrag niet kunnen.

Ik wil het vooral hebben over stiekem en achterbaks gedrag. En er zijn assholes binnen bedrijven die hun machtspositie tegenover jonge vrouwen misbruiken en hen psychisch maar o zo subtiel vernederen.

Recent hoorde ik van een voorval van een hogeschooldirecteur die een van zijn studentes vroeg: ‘Heb jij je regels?’.  Zo’n gestampte boer verdient een (tijdelijke) schorsing. Laat het duidelijk zijn: die man heeft zich niet beperkt tot die ene studente of tot die ene opmerking. Ondertussen telt dat dossier over de 100 pagina’s.

Er zijn mannen die zich oppermachtig wanen en met nul respect voor vrouwen de wereld zijn ingesmeten.

Schermafdruk 2014-11-06 11.45.54
Buiten dat zulke opmerkingen totaal van de pot gerukt zijn, vind ik het ontzettend jammer dat die studente haar mond niet kan of wil opendoen tegen bijvoorbeeld een andere leerkracht, ombudsvrouw of vertrouwenspersoon.

Dàt is erg vind ik! Waar sta je met je klacht als niemand er naar luistert?

Je mond houden omdat je schrik hebt om punten of je job te verliezen. Gelukkig is iemand het via via te weten gekomen en nu verzamelen ze alles wat is voorgevallen. Het dossier telt al 100 bladzijden.

Ik ben boos op Annemie Struyf. Ik  hoor bij Hautekiet en lees in HLN dat ze zich al jaren (!) mateloos ergert aan de belachelijke opmerkingen van een ‘heel belangrijke mediafiguur’. Wil je écht mijn eerste reactie weten? Komaan Annemie, geen halfslachtige toestanden please: ZEG DAN TOCH WIE HET IS VERDORIE!

Opnieuw die schrik?! En als zo iemand haar mond houdt, welke boodschap geef je dan aan vrouwen die ‘zwakker’ staan? Doe aub je grote mond open en zég het! Maar er laweit rond. Maak er werk van. Laat zien dat je het niet pikt en niemand zoiets moet pikken. Dat een klacht wél het verschil maakt.  En dat die achterbakse boeren twee keer gaan nadenken voor ze iemand vernederen.

Hélène heeft in haar stuk dit genoteerd:

GOED NIEUWS: sinds 3 augustus 2014 is er een nieuwe wet ter bestrijding van seksisme in werking getreden: elk gebaar of elke handeling waarbij een persoon openlijk en zwaar geminacht wordt omwille van zijn/haar geslacht, kan leiden tot een verschijning voor de strafrechtbank, die een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en/of een boete van 50 tot 1000 euro kan uitspreken. 

Lieve vrouwen, jong en oud, maak je zoiets mee: DOE ER DAN IETS MEE!

Maar neem me mijn fluitende of toeterende truckers en bouwvakkers niet af. Dank u.

X,
Ann

Schermafdruk 2014-11-06 11.45.14

 

Schermafdruk 2014-11-06 11.46.23