steveTruffels, witte en zwarte, vind je in overvloed in de périgord. En hoewel een klein beetje truffel of truffelboter een apart smaakaccent kan leggen in bijvoorbeeld pastagerechten, krijg je er toch al snel genoeg van.

Waar vrouwen echter nooit genoeg van krijgen is van chocoladetruffels. Daarvoor is er maar één woord: MEER!

“Mis je mijn knuffels, maak dan gauw wat truffels”… Zo waren ze die namiddag al een ganse tijd domme rijmpjes van mekaar aan het aanvullen, terwijl ze  van een muntthee genoten op de “blauwe steen” van de Graslei.

De herfstzon deed zijn best om bij de talrijke aanwezigen de illusie van volle zomer hoog te houden, zelfs al was het volop herfst.

Toeristen, studenten, gezinnen met kinderen, iedereen genoot op zijn manier van het mooie weer.
Zij genoten van elkaar. Met passie, de passie die hoog oplaaide als ze mekaar nog maar in de ogen keken…

“Kan een truffel niet ver genoeg verstopt zijn,

Ben je zeker en vast een zwijn.

Ben je een mier,

dan spring je beter niet in een rivier”

Hij bracht de lege theeglazen terug naar het café, waarvan de eigenaar zo vriendelijk was hen ook toe te laten hun thee te drinken op de boord van de rivier. Nog snel een ’tot binnenkort’ en hij pakte haar hand: “Kom, we gaan truffels maken…”

Het kostte haar een half uur wandelen van het centrum naar zijn huis om hem ervan te overtuigen dat ze niet chocolade verslaafd was, maar dat ze dat gewoon af en toe at omdat ze dat gewoon lekker vond en ook omdat dat gewoon lekker was.

En truffels, ja dat was wel een beetje speciaal natuurlijk en een beetje zoals met pindanootjes: eens je er aan begon kon je niet meer stoppen… maar verslaafd? Neen, dat was ze niet.

De gedroogde passievruchten werden gemalen tot fijn poeder en bovenop de haverroom in de pan gestrooid en gemengd Dit mengsel werd aan de kook gebracht waarna het al roerend over de chocoladedruppels werd gegoten zodat je een soort chocopasta kreeg.

Ze kreeg de belangrijke taak om de boter in kleine kubusjes te verdelen en deskundig mee in de pot te mikken terwijl hij verder bleef roeren. Natuurlijk gebeurde het onvermijdelijke en kwam ze af en toe geheel toevallig wel eens met een vinger in de chocolade terecht.

Hmmm heerlijk, dat spul waaraan ze niet verslaafd was. Die passievrucht gaf een luchtige toets in de bitterheid van de chocolade. De cacao nibs werden in het mengsel gestrooid om de truffelvulling nog een meer krokant en wild tintje te geven.

De massa werd uitgestort op een bakplaat bedekt met ovenpapier en uitgestreken tot een balkje van ongeveer een centimeter dik. Dat moest nu heel even opstijven in de frigo.

Tijd om uitgebreid te zoenen. Het viel wel op dat er een verdacht passievrucht smaakje aan haar lippen kleefde.

Hij stortte flink wat pure chocolade callets uit in de smeltbak en smolt roerend de callets terwijl zij voor wat extra warmte toevoer zorgde met de haardroger. Als alles gesmolten was werd de temperatuur van de bak op 35° ingesteld. Uit de voorraadkast haalde hij een zakje 100 % raw cacaopoeder. Ze kende alleen de cacaopoeder uit de supermarkt, dus moest ze toch absoluut even proeven naar het verschil. De veel intensere smaak kon je niet negeren…

Na een twintigtal minuutjes gooide hij een handvol callets in de smeltbak en begon driftig te roeren tot de callets waren opgelost in de chocolademassa. Tempereren heet dit procédé.

De massa voor de vulling was ondertussen voldoende opgesteven maar nog niet helemaal hard. Deze sneed hij kleine reepjes en daarvan weer balkjes die hij eerst met een vorkje in de chocolade doopte  even liet afdruipen en dan in een bakje met de cacaopoeder gooide. Zij vond het een leuke taak om dan met het bakje rond te walsen tot alles mooi met de cacaopoeder bedekt was.

De truffel werd met een speciaal snijpralinevorkje uit het bakje getild en op een schoteltje gelegd. Zo werden de truffels per vier van het laagje cacaopoeder voorzien.

Ze kon haar nieuwsgierigheid maar moeilijk bedwingen om van het resultaat te proeven. Mmmja, misschien was ze toch een heel klein beetje verslaafd…

RECEPT

– 350 gr pure chocoladecallets

– 100 gr truffelboter

– 85 gr gedroogde en gemalen passievrucht of frambozengelei

– 200 ml oat cuisine

– cacaoboter

– een kom met getempereerde chocolade

wordt vervolgd

Heb je de voorgaande Smakelijke Verhalen gemist?

Check: www.wifty.be/stevemccookdeel1 & www.wifty.be/stevemccookdeel2 & www.wifty.be/stevemccookdeel3 & www.wifty.be/stevemccookdeel4 & www.wifty.be/stevemccookdeel5/