Dominique Feys (55)

Dominique Feys (55)

Dominique Feys (55) is getrouwd, heeft 2 zonen en is stichtend vennoot/advocaat in het advocatenkantoor Advobru Brugge – Ze heeft een grote hang naar “literatuur”. 

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag nu zondag 8 maart reageert ze voor Wifty op een artikel in De Morgen met als titel ‘Samenzwering tegen vrouwen mag nu stoppen”. Over discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, met een aantal quotes van Christine Lagarde, voorzitster van het IMF.

Uit een recent IMF rapport blijkt dat België vrij goed scoort op het vlak van de arbeidsmarkt voor vrouwen maar op wereldniveau is de genderongelijkheid echt schrijnend. Er moet dringend werk gemaakt worden van een aangepaste wetgeving.

Dominique: Het IMF. Nog altijd denk ik aan DSK als ik dit woord hoor en daar kan ook véél over gezegd worden. 

Maar laten we het hebben over andere, serieuze zaken. 

Huidig voorzitter, Christine Lagardeen laten we het nu ook niet hebben over het feit hoe stijlvol ze is en hoe we als vrouwen oog hebben voor haar kledij – heeft veel te zeggen over vrouwen en werk en kan er in haar functie ook iets aan doen. Ze is niet meer piepjong en ze heeft het duidelijk gemaakt.

gender-equalityHoe krijgen vrouwen de juiste kansen? Wat met gendergelijkheid? Een studie van het IMF leerde dat er nog veel werk aan de winkel is ook al lijkt België een internationale topper op het vlak van toegang van vrouwen tot de arbeidsmarkt.

Volgens mij een onderwerp waar nog lang over gepalaverd zal worden. 

Al was het maar omdat meer en meer vrouwen – en meestal zijn het vrouwen die het op professioneel vlak, hetzij in de politieke wereld, hetzij in de economische wereld – het duidelijk aan het “maken” zijn en die vinden dat er niet zo moet gezeurd worden. 

Ze zeggen: “Wie het écht wil, het toch gewoon moet doèn en ze niet moeten zeuren over beschermende wetgeving? Kijk naar ons! We doèn het toch en we doen het helemaal alleen.” 

Als ze aan de top geraken dan willen ze niet het gevoel hebben dat dit komt door positieve discriminatie van welke soort ook

“Bwaaah, quotas en gelijkaardige dingen zijn niet aan ons besteed!!” zeggen ze dan.

Stoer, stoer, stoer, stoer !!! 

[typography font=”Lobster” size=”24″ size_format=”px”]Mmmm denk ik dan, is dit niet zowat een freudiaanse reflex waarbij ze op geen enkele manier geïdentificeerd willen worden met vrouwen die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken? [/typography]

Doet het afbreuk aan hun zelfbeeld? 

We hebben het dan niet over het duwtje van een diep decolleté of lange benen in een fotoshoot  (misschien is dit voor sommige succesvolle vrouwen trouwens alleen maar de kers op de door hen zelf gemaakte taart ) maar over de maatregelen zoals vb. de Straffe Madammen deze week ter sprake brachten in de uitzending van Terzake van 3 maart 2015.

Waarom?

Omdat uit de studie van het IMF en bovengenoemde reportage blijkt dat wetgevende maatregelen op dit vlak nog altijd nodig zijn en elk van ons zal wel één persoonlijke ervaring hebben welke deze nood bevestigt. 

Ik denk aan de “stoere vrouwen” die vinden dat dit niet nodig is en dan vrees ik dat er vroeg of laat iets in hun succesvol leven gebeurt – ik wens ze het  echter niet toewaar ze vast stellen dat die maatregelen er misschien toch hadden moeten zijn en zeker als de diepe decolleté of de lange benen op dit moment absoluut niet zullen helpen.

Gegroet.

D.

helene@wifty.be

HEB JIJ PERSOONLIJKE ERVARING MET GENDERONGELIJKHEID EN DISCRIMINATIE VAN VROUWEN? REAGEER: