Toos en Marcio in Brazilië.

TOOS (59) emigreerde 15 jaar geleden naar Brazilië, destijds werkte ze hier in de media, oa. als presentatrice bij Radio 2. In Brazilië runde ze een B&B op het strand aan de Bahiaanse kust en trouwde ze met de veel jongere Marcio. Ondertussen is Toos terug in België, samen met Marcio. Zin in een nieuw avontuur?

TOOS: “Dat terugkeren zou ik niet als een avontuur beschrijven. Ik wilde namelijk eerst naar Spanje, maar dat avontuur, daar weer van nul beginnen, schrok me af.

Ik ben vooral terug naar België gekomen omdat ik me in Brazilië voelde inslapen, gebrek aan een heleboel dingen en uitdagingen. En toen kwam ik hier en kreeg ik aanbiedingen waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze zou krijgen. Ik ben overal ingerold terwijl ik eigenlijk niets echt gepland had, behalve een halftime job in een grafisch/marketing bureau.

Ik werk nu part-time als personal assistent/copywriter bij ID-advertising in Wieze, en ik presenteer op Zoe FM, op Radio Demerstad en Radio Expres, ik ben huisstem van Ment TV en spreek bedrijfsfilmpjes in, spotjes enz. als freelancer.

Ik vind het heerlijk om terug in België te zijn, ik kan dat echt heel bewust voelen. Het lijkt of ik na een heel lange winterslaap weer ontwaakt ben. Ik zie mijn bijna 97 jarige moeder twee keer in de week, ik heb afspraken met vrienden, doe terug stemmenwerk en radio…

Toos en Marcio in België.

En Marcio? Hij heeft het hier ook naar zijn zin. Hij vindt het fijn om on België te leven, meer mogelijkheden, meer aanbod in de winkels, beleefdere mensen, alles is beter georganiseerd enz..

Wat ik van Brazilië mis is de koffie en de verse makreel, al de rest, het paradijs bijvoorbeeld, is fijn voor vakantie, maar het verveelt na 15 jaar. Marcio mist zijn familie soms, eens doorzakken met zijn vrienden, en de oceaan.

Het grote verschil voor ons als koppel daar en hier is dat de rollen een beetje omgedraaid zijn. Ginder had hij zijn familie, zijn vrienden, werk en nu is het aan mij. Anderzijds denk ik dat we nu meer tijd samen doorbrengen, we doen andere dingen, zoals wandelingen in de natuur, naar de kerstmarkt, uit eten, bij vrienden gaan eten. Marcio volgt Nederlandse les en we oefenen de taal samen, ik vind het leuker om hier met hem samen te zijn dan daar.

We verheugen ons er wel op om samen naar Brazilië op vakantie te gaan en dan echt te genieten van alles wat ooit heel gewoon was.”