Schermafdruk 2015-10-10 13.48.46

‘Seks kan tot op hoge leeftijd’, lees ik op gezondheid.be. Tuurlijk. Als ik zie naar mijn ouders, dan zie ik vooral een koppel dat elkaar nog verdomd graag ziet. De seks zal er niet meer afspatten gezien de scheurende scharnieren. Maar er is duidelijk iets anders voor in de plaats gekomen: maatjes, vertrouwelingen, intieme vriendschap. Elkaar bewonderen en blijven bewonderen (en af en toe een goei ruzie. Aja!) 

En daar teken ik hard voor om zo oud te worden. Samen met een maatje ouder worden. Iemand die je door en door kent, dat moet een zalig, warm en veilig vooruitzicht zijn. Iemand die je begrijpt met één knipoogje en dat er elke dag nog van alles te vertellen is. Graag uiteten gaan. Samen het kruiswoordraadsel oplossen. De dag eindigen met een glaasje wijn…. Genieten quoi.

Herinner je je ook de felle uitspraak van Chris Lomme tijdens een interview bij ‘Van Gils & Gasten’ op één. Hier kan je het filmpje nog eens bekijken ;-).

Uit het artikel op gezondheid.be onthouden we vooral zaken die we wél willen weten maar het niet altijd durven te vragen:

Lichamelijke en hormonale veranderingen kunnen wel een invloed hebben op de seksualiteit.
Lichamelijk heeft ouder worden bij mannen vooral invloed op de erectie en bij vrouwen op de vochtigheid van de vagina. Bij zowel mannen als vrouwen duurt het langer om opgewonden te raken. Maar dit hoeft niet ten koste te gaan van het seksleven en het plezier dat men beleeft aan seks.

Ook veranderingen zoals pensionering, kinderen die het huis verlaten, ziekte… maken dat er tussen koppels een nieuw evenwicht dient gezocht te worden. Dit kan een invloed hebben op het relationeel en seksueel leven van een koppel.

En dan zie je dat er behoorlijk wat koppels in een zware huwelijkse dip of storm terecht komen. Opeens is alles haarscherp duidelijk en hoorden we onlangs Wifty AVM (58) zeggen: ‘Vier maanden geleden ben ik gescheiden. Ik had er genoeg van. Jarenlang probeerde mijn man me te ‘veranderen’. Genoeg!’

Het vooruitzicht om naar elkaar te koekeloeren en niets meer te zeggen te hebben, is eerder een nachtmerrie dan een fijn gevoel. Vrouwen en mannen zetten na 30,35, 37 en meer jaar huwelijk er een dikke streep onder. Hun motto: liever gelukkig alleen dan ongelukkig samen. Wij hebben daar bewondering voor en wensen wifties in dit geval heel veel moed en wijsheid toe.

Enkele cijfers & weetjes:
Recent onderzoek (sensoa.be) toont alleszins aan dat ouder worden en seksualiteit op positieve en aangename wijze beleven wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

• 95% vindt seks leuk
• 99% verlangt naar seks (indien het voorhanden zou zijn)
• 70% vindt een orgasme een belangrijk onderdeel van de seksuele betrekkingen
• 99% vrouwen ervaart regelmatig een orgasme
• 93% vindt knuffelen en strelen belangrijk
• 62% wordt opgewonden van seksueel getinte films, boeken, prenten,…
• 39% zou met nieuwe seksuele technieken willen experimenteren
• 80% ervaart naaktheid tijdens het vrijen als aangenaam
• 84% vrouwen en 90% mannen vinden jongere lovers aantrekkelijk
• 76% is ervan overtuigd dat seks een positieve invloed op de gezondheid heeft
• 75% vindt dat seks beter of even goed is in vergelijking met wanneer men jonger was (voornamelijk voor vrouwen).

Veranderingen bij mannen

• Bij het ouder worden vermindert het effect van het mannelijk hormoon testosteron. De drang naar seks neemt af. De nachtelijke erecties worden zeldzamer en verdwijnen. Ook de ochtenderecties verminderen en verdwijnen.

• De erectie verloopt langzamer en duurt minder lang, de penis in erectie is minder hard en stevig. Het voorvocht neemt af in hoeveelheid alsook de zaaduitstorting vermindert in volume en is minder intens.

• Sommige mannen hebben minder behoefte om klaar te komen omdat ze minder opgewonden worden. Het orgasme is vaak minder intens. Er is meer tijd nodig om te recupereren na een orgasme. De erectie neemt ook snel af na het orgasme.

• Sommige mannen hebben op oudere leeftijd te kampen met erectiestoornissen. Deze kunnen een lichamelijke oorzaak hebben (een hart- en vaatziekte, prostaatproblemen,…). Ook alcohol- of medicatiegebruik en psychische oorzaken zoals faalangst kunnen aan de basis liggen.

Veranderingen bij vrouwen

De hormonale veranderingen na de menopauze hebben een effect op de geslachtsorganen. Zo worden de baarmoeder, schaamlippen, de vagina en de borsten minder flexibel en elastisch. Het vaginaslijmvlies wordt minder en trager vochtig en de vaginawand wordt dunner. Dit kan zorgen voor pijn en kleine wondjes tijdens het vrijen. Dit kan meestal voorkomen worden door glijmiddel te gebruiken, waardoor de vagina vochtiger wordt.

• De menopauze kan gepaard gaan met een verminderd libido. Het duurt langer om opgewonden te raken. De orgasmes worden minder intens en korter. De samentrekkingen van de bekkenbodemspieren worden minder krachtig.

• Bij het ouder worden neemt de zwelling van vagina, clitoris en schaamlippen af bij het stimuleren. De clitoris wordt minder prikkelbaar. Ook de borsten en de tepels worden minder gevoelig.

Meer info:

Filmpje op DeRedactie.be van Chris Lomme ‘Flauwekul. Alsof oudere mensen niet neuken!’
www.seksualiteit.nl
www.sensoa.be

 (Bron: Gezondheid.be)