Voor Wifties met Paraskevidekatriaphobia en/of Triskaidekaphobia, het is vandaag jullie dag niet! 

Paraskevidekatriaphobia: angst voor vrijdag de 13de.
Triskaidekaphobia: angst voor het getal 13.

Tom Fernsler, wiskundige aan de universiteit van Delaware is dé nummer 13 expert. Zijn bijnaam is Dr. 13. Volgens Dr. 13 kan er qua bijgeloof niets tippen aan vrijdag de 13 de. Het staat helemaal bovenaan op de lijst van alle bijgeloven, samen met de angst voor het cijfer 13.

Vrijdag de 13de heeft dus echt geen goede reputatie en wordt algemeen beschouwd als een pechdag. Er worden verschillende verhalen verteld over de oorsprong van die angst. Mogelijke verklaring: het was de dag waarop Christus werd gekruisigd. En Judas, Jezus’ apostel en verrader, wordt verondersteld de 13 de gast te zijn geweest bij Het Laatste Avondmaal. Ergens anders staat geschreven dat vrijdag de 13de zou afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar kwamen. Dat klinkt leuker!

Wat ook de oorsprong is, het is een feit dat de angst voor vrijdag de 13de invloed heeft op de economie. Zakelijke transacties worden uitgesteld en mensen zijn die dag extra voorzichtig, er zijn zelfs mensen die op die dag hun huis niet uitkomen (…en dan valt er een meteoriet op je dak! :-) ).

Er zijn gebouwen die geen 13de verdieping hebben, althans niet bij de nummering in de liften, hotels die het cijfer 13 weren, vliegtuigen die geen rij 13 hebben en operatiekamers krijgen nooit of te nimmer het nummer 13.

Alle gekheid op een stokje. Volgens Dr.13  zouden 87 % van alle mensen ter wereld bijgelovig zijn over iets. De overige 13 % zijn leugenaars.

Wij zijn zelf niet bang voor vrijdag de 13de… Zeg nu zelf, vrijdag is een fantastische dag en 13 is grafisch een supermooi getal. Daarnaast houden we van zwarte katten en van dansen in de volle maan.

Ja ja, we weten het… gelukkig bestaan er geen brandstapels meer, haha!

Voel jij je ongemakkelijk vandaag? Ben je bijgelovig? Ben je bang van Wifty?! … 😘