Ondertussen in onze Wifty mailbox, een bericht van Caro over vriendschap en verbinding. Wil jij ook iets delen op Wifty. Stuur een mail naar wifty@wifty.be 

CARO: “Er zijn al eens momenten dat het wat tegenzit. Zo lang alles z’n gangetje gaat en je door het leven fladdert is er niets aan de hand. Je spreekt af met je vrienden, organiseert al eens een etentje, er wordt gelachen – er worden plannen gemaakt en er is voldoende energie om alle ballen in de lucht te houden.

Maar wat gebeurd er als het even wat minder gaat? Wel ik had onlangs een dip, iedereen maakt dat wel eens mee, je voelt je niet lekker in je vel, je energie staat op een laag pitje, je verdraagt wat minder en bent het gezaag en de negatieve berichtgeving van de buitenwereld even beu.

Exact dat overkwam mij, op zo’n moment kan je twee dingen doen. Je kan ervoor kiezen om gas te geven, borst vooruit hoofd omhoog en verder gaan – zoals ons geleerd is toen we klein waren. Niet flauw doen – doorgaan! Of je neemt bewust een pauze en bent even mindful met jezelf. Dat laatste heb ik dus gedaan.

Mindful – wat is dat juist?

Je kan geen magazine openslaan of een reclame zien op tv of je ziet iemand in de lotus houding met de handjes in een of andere mudra. In de top 10 van de non fictie boeken staan er gegarandeerd titels zoals – Ademen als basis voor een goede gezondheid – no nonsens meditatieboek – mindful koken – mindful parenting – mindful op elk moment etc…

Genoeg handvaten dus om mee aan de slag te gaan, maar soms is zelfs de goesting om te lezen ver te zoeken en heb je gewoon behoefte aan een luisterend oor. Is me dat lelijk tegengevallen, mensen zijn zo vol van zichzelf de laatste tijd dat ze niet eens opmerken dat een vriend/vriendin behoefte heeft aan een ‘klapke’.

Er wordt wel snel snel in een WhatsApp berichtje gevraagd hoe het gaat. Ik heb een paar keer mogen ondervinden dat als je zegt dat het wat minder gaat dat de communicatie stilvalt of er een ‘we bellen gauw’ berichtje volgt (niet dus).

Het wordt tijd voor wat meer verbinding – echt waar, niet alleen onder vrienden maar gewoon in het algemeen.

Tijdens acties zoals ‘De warmste week’= ‘Pakje van je hart’ zijn er echt wel heel wat mensen die een mooie actie doen, geld ophalen en er ook echt staan voor anderen – HOERA voor alle vrijwilligers wil ik toch even kwijt (niet de hele wereld is naar de kloten… gelukkig maar).

Zelf ben ik de collega die steeds zal vragen hoe het met je gaat en ook welgemeend interesse zal tonen. Nu ik enkele dagen out was kreeg ik een bericht van een collega met de vraag waar ik was. Toen ik aangaf dat ik me al een tijdje niet zo goed voelde antwoordde ze ‘dat wist ik niet’… Dat klopt als je niet kijkt naar anderen en alleen je eigen verhalen in de groep gooit en nooit vraagt hoe het met iemand gaat, dan zal je dat niet merken.

Dus om even terug te komen op wat is mindful, wel dat is voor iedereen wat anders. Persoonlijk vind ik het fijn om alles op mijn eigen tempo te doen, op het moment dat het mij past, te wandelen, te mediteren, uren te koken omdat ik dan op dat moment mindful mijn spruiten aan het kuisen ben (a hell of a job !) – voor anderen is dat misschien Netflixen, een boek lezen, kruiswoordraadsel invullen, naar de sauna gaan.

Ik wil maar zeggen er zijn tal van dingen die je even uit de stress modius kunnen halen. Maar op het einde van de rit is het geweldig dat er iemand naar je luistert, je partner, je vrienden, dat iemand even de tijd pakt en je onder zijn/haar vleugels neemt.

Deze eerste mini-blog (wat voor mij ook ontspannend werkt omdat ik graag schrijf) wil ik dan graag afsluiten met een warme oproep aan iedereen… Als je merkt dat er iemand in je omgeving het wat moeilijk heeft zijn 10 minuutjes van je tijd soms al voldoende en last but not least zou het ook niet geweldig zijn dat er een dag in de week is dat het journaal alleen maar happy topics brengt ipv al die ellende? Al die negatieve prikkels doet onbewust ook wat met een mens.

Lieve allemaal… Een fijn 2024 en maak die verbinding!”

Real friends are the ones you can count on no matter what. The ones who go into the forest to find you and bring you home.And real friends never have to tell you that they’re your friends.”