Schermafdruk 2014-08-07 09.27.07Wie heeft ALTIJD minimum twee aspirientjes bij? Tot voor kort ik ook niet. In mijn EHBO-zakje zit véél. Zoals Motilium, immodium, touristil, orofar, medica, nurofen etc. Alles. Maar géén aspirines. FOUT! FOUT! FOUT! Want één aspirientje kan al het verschil maken tussen leven en dood? Voor je geliefden, kennissen en buren die plotsklaps een hartfalen krijgen, creëer je op slag die ene kleine kans om het te overleven. 

In 2010 kreeg ik de shock van mijn leven toen ik hoorde dat een dierbare vriend plots was overleden. Pas 55. Aan een hartaanval. Er was niemand in de buurt die hem kon helpen. Niemand die er was of eraan dacht om zo’n onnozel pilletje in zijn mond te schuiven. Had het iets uitgemaakt? Dat zullen we nooit weten. Maar de idee dat het misschien had kunnen helpen, maakt me intriest.

Mijn vader kreeg op zijn 45 een hartaanval. Gelukkig gebeurde dat in het bijzijn van zijn vrienden/artsen die ook op de hoogte waren van zijn familiegeschiedenis. Zijn vader kreeg een fatale hartaanval op zijn 58.  Zonder enige tegenspraak brachten ze hem naar Spoed. Enkele maanden later heeft hij zich laten opereren. Hij had geluk dat er parate én deskundige hulp in de buurt was. We beseffen dat dit héél uitzonderlijk is. En dus kan zo’n aspirientje het verschil betekenen. Vanaf die dag neemt mijn vader dagelijks een aspirientje.

“X kreeg een aspirine
om op te knabbelen
.
Anders had hij
het niet overleefd.”

Onlangs hoorde ik een bevriend hartspecialist opmerken: ‘God zij dank dat X  toen hij zich onwel voelde een aspirine van zijn vrouw kreeg om op te knabbelen. Anders had hij het niet overleefd.’

Deze opmerking zit als een worm in mijn oor. En die opmerking wordt onze een missie! Hélène en ik willen via Wifty iedereen overtuigen dat twee aspirines het verschil tussen leven en dood kan maken. Zorg dat je ze altijd bij hebt. Morgen kan je ze al nodig hebben! Misschien niet voor jezelf. Dan toch voor iemand anders.

Schermafdruk 2014-08-07 10.17.55In Amerika zijn ze 5 stappen verder. Daar bestaat zelfs de ASPIRINPOD . Een minihoudertje in de vorm van en aorta waarin 2 aspirines voor volwassenen of 4  baby aspirines in passen. Zodat je dat overàl kan meenemen. Ook mannen! Aan je sleutelbos, in je handtas, in je broekzak. Zodat je het ALTIJD bij hebt. Voor jezelf en voor je dierbaren.
Hé, is dit geen idee voor grote farmaceutische reuzen of voor de Marc Coucke’s in deze wereld om dit uit te werken? Just sayin.

 

“Een aspirine per dag
beperkt
maag- en darmkanker.”

En dat aspirines nog voor andere zaken goed zijn! Een aspirine per dag beperkt maag- en darmkanker.
“Indien vijftigplussers het pilletje op regelmatige basis zouden slikken, zouden heel wat overlijdens voorkomen kunnen worden,” zeggen de wetenschappers van de Londense universiteit Queen Mary. Zij bestudeerden 200 studies naar de voor- en nadelen van aspirine.

Maar er is ook gevaar, want aspirine kan tegelijk interne bloedingen veroorzaken. Zeker niet nagewezen als je bloed te dun is of als je bloedverdunners moet nemen. Bij een hersenbloeding dien je dus het best géén aspirine toe.

Ik ben geen arts. En ik ben dan ook bij mijn huisarts langs geweest om raad. (En die vinden zo’n praatsessie ook eens best leuk ;-))
Heb je een bevriend hartspecialist(e) in de buurt, vraag die dan ook de pieren uit de neus.
Je huisarts kan je dan ook vertellen of je bloed oké is. En verder heb ik info gekregen om de eerste symptomen van een hartfalen te herkennen (bijvoorbeeld naar borst grijpen…) .

Laat je rustig adviseren en alles uitleggen. Ook over HOE je zo’n pilletje toedient. Is die persoon nog bij bewustzijn en kan hij/zij praten over pijn in de borststreek, dan is knabbelen op het pilletje aan te raden. Is hij of zij buiten bewustzijn, dan schuif je het pilletje onder de tong. En vergeet in de hele commotie niet om de MUG te bellen. En als je de lessen hebt gevolgd: dien alvast hartmassage toe.

En koop nu snel zo’n doosje. En zorg dat je zo’n pillenblistertje op zak hebt. Merci!

Schermafdruk 2014-08-07 10.22.24

Bij de apotheker kreeg ik een schitterend documentje mee om na te lezen.
Verplichte lectuur voor iedereen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schermafdruk 2014-08-07 10.17.55