We genieten van alle reacties die we krijgen. Complimenten aan ons adres – waarvoor dank – en veel eigen verhalen en reacties op onze posts.

Wifty Daisy (56) schreef over haar verontwaardiging  over een reactie op een reclame van een veelbesproken, goedkope dagcrème op internet:

Nieuwsgierig naar de reclame over een veelbesproken, goedkope dagcrème, open ik een reactie en lees: “… beschermen tegen de zon, de koude en – de horror! – veroudering… “.

Dat heb ik verkeerd gelezen, denk ik en lees het nog eens. Nee, het staat er wel degelijk: “- de horror! – veroudering”.

Met eenzelfde horror gaat er door me heen dat ouder worden nog steeds ‘not done‘ is, ook niet in het jaar 2016, ondanks alle campagnes en ontboezemingen. Niet dat je het ouder worden kan tegenhouden. Je kan smeren zoveel je wilt, facelifts doen en je een ons affirmeren, ouder worden doen we nog steeds allemaal. Tenminste, als je geluk hebt!

Er zit een weergaloze schoonheid in een jonge, rimpelloze huid. Geniet ervan zo lang je ze hebt want het gaat voorbij. Nee, dat is niet fijn en je moet eraan wennen. Dat kan best niet te lang duren want tijd is een raar iets. En, voor alle duidelijkheid, dat geldt niet alleen voor vrouwen.

Mannen worden evenzeer oud, tenminste, als ze nog meer geluk hebben dan vrouwen! Maar dat we niet meer aantrekkelijk zijn heeft weinig te maken met ons uiterlijk. Ons innerlijk schijnt meer en meer door ons uiterlijk heen naarmate we ouder worden en dat is ongelooflijk mooi, bijzonder en aantrekkelijk.

Ouder worden heeft niets te maken met het opgeven van zorgen voor jezelf, nieuwsgierigheid voor het leven, productief zijn en kunnen genieten. Integendeel, er komt ruimte vrij vanbinnen die je nooit voor mogelijk had gehouden toen je nog jong en vol was van jezelf en jouw toekomst.

Ja, je lichaam gaat hier en daar zeer doen en kwaaltjes komen steeds vaker de kop opsteken. In de spiegel kijken is je soms afvragen, ben ik dat?! Je bent nergens zonder bril en je weet vaak niet eens waar je hem nu weer gelaten hebt, samen met al die andere dingen.

Maar je hebt wijsheid en kennis opgebouwd die van onschatbare waarde zijn en gedeeld moeten worden met de rest van de wereld. ‘Mooi’ is het wispelturige perspectief van waaruit je kijkt. En horror?! Die is er alleen als je verzuurd en verbitterd achterblijft.

Dat hoeft dus niet. Echt niet.

Liefs, Daisy

Daisy (56)

Daisy (56)

WIE IS DAISY? Hi, ik ben Daisy, vrouw, moeder, dochter, zus, vriendin, collega en nog veel meer. Dit najaar werd ik 56 en was verrast over de bijzonderheid van dit creatief getal, vrouwelijk en mannelijk, rond en avontuurlijk en uiteraard nieuw. Het is voor mij een jaar met boeiende transformaties. Daarom wil ik graag naar buiten komen met het plezier dat ik beleef in schrijven. Aangedreven door een lach of een traan en ook door ergernis en nieuwsgierigheid, maar meestal met een warme mildheid vanuit het hart. Schrijven, ook alleen voor mezelf, is genoeglijk en het is bevrijdend om het te delen. Net als voor de meesten onder ons, is mijn leven niet altijd over rozen gegaan en als ze er waren – soms in de prachtigste, levendige kleuren die ik nooit vergeten zal – genoot ik intens, tot ik er pijnlijk aan werd herinnerd dat doornen scherp zijn en wonden kunnen veroorzaken die soms lang nodig hebben om te helen. En helen doen ze, de wonden. Littekens blijven maar alles wordt zachter. Zachter, maar ook inzichtelijker. Dat is één van de vele voordelen van ouder worden, vind ik. Innerlijke groei en groeiende kracht brengen iets teweeg, gewoon, van mens tot mens. En dat vind ik wonderbaarlijk.

helene@wifty.be