Wifty Guest Cristina (55).

Wifty Guest Cristina (55).

Cristina Smet de Melo (56) woont sinds 2005 op een Braziliaans strand, is getrouwd met een dorpsgenoot en baat een kleine b&b (Bela Bahia) uit, maar wil zich meer en meer gaan toeleggen op haar echte passie: het schrijven. Binnenkort lanceert ze haar eigen site. 

Voor Wifty blogt ze over Belgische en Braziliaanse Wifties en het leven in het algemeen.

Regelmatig lees ik op Wifty verhalen van vrouwen en mannen boven de vijftig, die nog lang niet aan het uitbollen zijn. Mensen die nog altijd dromen hebben om na te jagen, een eigen bedrijf starten, een winkel openen of eindelijk eens beginnen met waar ze hun hele leven nog niet aan toekwamen.

Het zijn stuk voor stuk geweldige verhalen, voorbeelden van hoe 50+, 60+, 70+ enzovoort niet gelijk staat aan afgedaan, opgebrand, oud en kansloos.

Mijn oudste broer Dirk is zo´n voorbeeld. En omdat hij zich het beste in beeld uitdrukt en ik in woorden, schreef ik als trotse zus een korte biografie.

Kunstschilder Dirk Smet.

Kunstschilder Dirk Smet.

DIRK SMET, DE DIEPTE BINNENIN.

“Zorgt gij ervoor dat de verwarming boven werkt, vader?” Dirk Smet was 16 en leerling aan de kunstacademie. Hij had de bovenste verdieping van het ouderlijk huis als atelier ingepalmd en verwachtte zijn eerste naaktmodel. Zijn ouders waren vooruitstrevend, het was half jaren zestig en het atelier werd verwarmd.

Zo begon de artistieke droom van kunstschilder Dirk Smet. Als jong artiest al zag hij de dingen graag groot en hij ging nooit voor minder dan voor professioneel. Ook zijn schilderijen waren toen al groot. Hij doorliep, samengaand met zijn leeftijd, alle mogelijke fasen en stijlen, maar zijn werken bleven altijd van formaat.

Dirk bleef ook altijd trouw aan zijn eigen visie en criteria. Hij wilde een leven van doek, verftubes en terpentijn, maar weigerde zijn idealen aan de kant te zetten voor een hoger inkomen. Voor hem geen commercieel werk, alleen kunst pur sang kon hem bekoren.

Noem hem een eigenzinnig kunstenaar die zijn ding wil doen. En liever dan landschappen schilderen voor een opdrachtgever, runde hij half jaren zeventig het goed draaiende en veel besproken ´t Schipken, een bruine kroeg in Sint-Niklaas, die druk bezocht werd door kunstenaars van over heel Vlaanderen. Hij bleef schilderen en exposeren.

Dirk_schilderij2Toen er kinderen kwamen en het gezin om meer standvastigheid vroeg, verkoos Dirk de internationale snelwegen boven seriewerk van vlot verkopende schilderijtjes. Nog altijd bleef hij zijn visie over kunst trouw. In plaats van de commerciële toer op te gaan, vervoerde hij meer dan twintig jaar, vrachten naar hun bestemming. Trotseerde bergketens, de Afrikaanse vlakte en een woestijn. De vrije dagen waren schaars, want er was het boerderijtje, de geiten, de melk en de kaas… De penselen en de verf verhardden soms een beetje, maar nooit helemaal. En bovenal stapelde Dirk in zijn hoofd ideeën en de beelden op voor later, voor ooit…

Dirk is nu 68 en opnieuw verwoed aan het schilderen. De opgespaarde inspiratie van al die jaren zorgt voor een explosie op het canvas. Groot canvas, uiteraard. Drieluiken soms.
Hij creëert het ene opzienbarende werk na het andere. Zijn schilderijen zijn vaak somber, soms uitbundig. Maar altijd zo dat je naar één enkel werk een uurtje of meer naar kan zitten kijken alvorens echt alles gezien te hebben.

Het zijn indrukwekkende kunstwerken met achter elk doek een verhaal, een kijk op het leven, de wereld, de maatschappij, de mens, de kunst.

In tegenstelling tot zo veel anderen, waarvoor ‘ooit’ equivalent staat voor ‘nooit’, maakt Dirk zijn droom waar. Zijn passie voor het schilderen is gedurende de jaren nooit geblust. Zijn talent en professionalisme nooit vervaagd. In tegendeel. Hoe ouder hij wordt, hoe meer zijn schilderijen gaan spreken.

Onder de naam “Introspectie, de diepte binnenin” exposeert Dirk Smet zijn werken vanaf 25 augustus in de Sint-Nicolaaskerk in Sint-Niklaas.

Cristina

Meer weten over en lezen van Cristina? Check www.cristinaspen.com en www.facebook.com/cristinaspen

Dirk affiche