Deze week riep Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk, een minister voor Eenzaamheid in het leven. Net als alle andere Europese landen heeft het VK een groot probleem met eenzaamheid, vooral bij ouderen.
“Voor veel mensen is eenzaamheid een triest onderdeel van het moderne leven geworden”, zegt May. “Ik wil dit maatschappelijk fenomeen aanpakken. Veel ouderen, of mensen die hun geliefde verloren hebben vaak niemand meer om hun gedachten of ervaringen te delen…”
Heel triest maar heel erg waar. En een goed initiatief van May.
ALLEEN OP DE WERELD
Wie denkt dat sociale media een remedie is tegen eenzaamheid heeft het mis, het vergroot zeker het contact met familie, kleinkinderen en vrienden, maar het verkleint dan weer de kans op écht, oprecht contact.
“Want we spraken oma al via FaceTime en ze zag er goed uit!” dus gaan we minder bij hen langs. En het is net die welgemeende, warme aandacht die eenzame mensen het hardst missen. Oogcontact en een knuffel zijn goud waard.
Trouwens, je kan je ook eenzaam voelen in een relatie of met een pak vrienden, als je die welgemeende aandacht en oprechte interesse nooit krijgt. Eenzaam staat dus niet gelijk met alleen zijn. Je kan perfect alleen leven zonder je eenzaam te voelen.
Hou elkaar in het oog, hou van je buren, trakteer elkaar meer, blijf actief, ga naar optredens en vernissages, wees gul met complimenten dan krijg je er veel terug, adopteer een hond of kat,  doe vrijwilligerswerk, ga naar de bibliotheek, organiseer zelf een buurtfeest, volg een cursus, ga vaak op café, zoek een nieuw lief, neem zelf initiatief, knuffel meer, kom naar de volgende Wifty party…
Wat kunnen wij als WIFTY betekenen en doen voor 50 plussers die zich alleen of eenzaam voelen? Vertel het ons!
Wij dachten al aan:
– een Wifty ontbijt of brunch
– een Wifty namiddag met taart en champagne 
– een Wifties For Wifties sessie, een intens samenzijn met max 10 vrouwen, iedereen krijgt de kans om zich voor te stellen en de andere kunnen reageren, helpen, knuffelen. 
– een Wifty Ministerie Tegen Eenzaamheid oprichten
WAT KUNNEN WE NOG DOEN? We willen graag zoveel mogelijk tips horen via WIFTY@WIFTY.BE ook van mensen die zich niet eenzaam voelen. En we zoeken vrijwilligers voor ons Wifty Ministerie Tegen Eenzaamheid!
Want we zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?