We’re looking for World Wide Wifties, women over fifty from all over the world. On the road, traveling, working, retired, foreign friends… Share your story! We want to know all the Wifties in the world! :-)

Maak kennis met Janete (52) uit Brazilië.

Janette: “Toen ik vijftig werd veranderde mijn leven. Alsof er een schakelaar werd omgedraaid. Al die jaren ervoor leefde ik maar gewoon van dag naar dag, zoals de meeste mensen hier in het dorp. Ik had mijn kinderen om voor te zorgen, mijn hulpbehoevende moeder die hiernaast woont en tien jaar geleden begonnen de kleinkinderen te komen. Maar ach, iedereen zorgt hier voor iedereen.

Janete met de ingrediënten voor acarajé.

Janete met de ingrediënten voor acarajé.

Ik schuimde veel feestjes af, dronk meestal teveel, belandde wel eens in het verkeerde bed. En de volgende dag was er de kater. Niet in staat om iets anders te doen dan wat aan de deur te zitten kletsen met wie voorbij kwam. ´s Avonds begon alles vaak van voor af aan.

Toen ik vijftig werd had ik ineens genoeg van dat lege en uitzichtloze leven, het eeuwige gebrek aan geld en het afhankelijk zijn van wie je iets wilde geven. 

Ik besloot eindelijk iets te gaan ondernemen. Omdat ik graag kook, was het logisch dat mijn plannen die richting uitgingen. Ik wilde acarajé (*) gaan verkopen, maar ik wist niet hoe dat precies gemaakt werd. Eerst ging ik praten met enkele Bahiana´s(**). Gesprekken waar ik niet veel wijzer van werd, want geen van hen wilde hun geheim prijs geven. Eén van mijn dochters ging op zoek op het internet en zo vond ik hét recept.

Janete bakt de bollen in palmolie.

Janete bakt de bollen in palmolie.

De hele week spendeer ik aan het inkopen van de ingrediënten en de voorbereidingen. Op zaterdag- en zondagavond bak en verkoop ik met veel succes mijn acarajé´s. Ik hou alles wat ik verdien en uitgeef nauwkeurig bij en het lukt me om genoeg te verdienen om voor vier mensen te zorgen, want mijn oudste zoon en mijn tienerdochters wonen nog thuis. Ik ben de enige kostwinner.

Ik kan met heel mijn hart zeggen dat ik gelukkig ben. Ik kan mij geen andere vrouw van 52 voorstellen die gelukkiger is dan ik.

Alles doe ik zelf, plan ik zelf, ik hoef geen rekening te houden met een partner, ik heb mijn familie vlakbij, ik heb mijn eigen huis, geen schulden en een goede gezondheid.

Wifty zijn is heerlijk. Behalve wat fysieke klachten en de vermoeidheid die sneller toeslaat, voel ik me stukken beter dan vroeger. Veel stabieler, rustiger, zekerder, wijzer, …

En wat ik andere Wifties graag wil zeggen is, dat leeftijd geen ziekte is, geen excuus om niet opnieuw te beginnen of om je dromen waar te maken. Doe het gewoon, loop erachter aan, want vanzelf komt er niets. En zorg dat je van niemand moet afhangen.”

Janete wordt Baia genoemd (niemand weet waarom, zelfs zij niet), is alleenstaande moeder, heeft vijf kinderen van drie verschillende vaders en vier kleinkinderen. 

(*) Acarajé is een snack die in Bahia in kraampjes langs de straat verkocht wordt. Het is een bol uit in palmolie gefrituurde bonendeeg, gevuld met een garnalenmousse en verschillende groenten, voor 1 euro ben je gesteld.

(**) Bahianas zijn in het wit geklede (meestal zwarte) vrouwen die acarajé bakken en verkopen, het is een oude slaventraditie.

20150623_153146

WIFTIES (Women over Fifty) ALL OVER THE WORLD, WE WANT TO KNOW YOU! Please send an e-mail to helene@wifty.be with  your story, your opinion about 50+ and your Wifty advice. Please include a photo. THANK YOU!