Op zoek naar een job? Eens na 50 – en zeker na 55 – is de arbeidsmarkt niet lief meer. Discriminatie op basis van leeftijd mag al strafbaar zijn maar elke 50/55-plusser maakt het mee. 

Excuses zat om niet in aanmerking te komen voor de job: te veel ervaring, te weinig ervaring, te overgewaardeerd of – een billenkletser –  we vrezen mevrouw dat deze job niet past bij uw ambities of u snel zal vervelen,… en blabla.

Veel werkgevers hebben vooroordelen over oudere werknemers. Ze te hoge lonen eisen, minder energie hebben dan jongeren en niet ‘mee’ zijn met de nieuwste technologieën.

Tucker Mays, co-auteur van het boek ‘Fired at 50’ bevestigt dit: “Bedrijven en rekruteerders zijn niet erg geïnteresseerd in het aanwerven van werknemers ouder dan 50, ongeacht hoe sterk die mensen hun cv is. Veelal gaan ze ervan uit dat ouderen niet flexibel zijn. Zo zouden 50-plussers zich bijvoorbeeld moeilijk kunnen aanpassen aan een klein bedrijf als ze daarvoor altijd al in een groot bedrijf gewerkt hebben. Of ze zouden per se de methoden en werkwijzen willen blijven hanteren die ze zich lang geleden eigen hebben gemaakt in een bedrijf waar ze lange tijd voor gewerkt hebben.”

Als oudere werkzoekende komt het er dus op aan om te bewijzen dat deze vooroordelen niet kloppen met hoe je echt bent. In je zoektocht naar werk moet je de nadruk leggen op de voordelen die jouw extra jaren ervaring voor het bedrijf kunnen opleveren.

Hier zijn enkele concrete tips.

1. Counter de vooroordelen over je leeftijd

Bob Sloane, de tweede auteur van ‘Fired at 50’ stelt dat het belangrijk is om een goede eerste indruk te maken. “Vijftigers die op zoek zijn naar een job hebben er alle belang bij om er goed te blijven uitzien. Wie fit oogt, maakt een goede eerste indruk en toont ook aan dat hij nog over voldoende energie beschikt voor een actief arbeidsleven. Je moet echt energie uitstralen.”

Mays en Sloane suggereren dan ook om regelmatig aan sport te doen om in vorm te blijven. Wandelen en joggen zijn bijvoorbeeld ideaal.

Ook is het belangrijk om te benadrukken dat je wel degelijk kunt omgaan met een flexibele managementstijl, nieuwe technologieën, eventueel zelfs een jonge baas en dat je bereid bent om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Om dat te bewijzen kan je in een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld concrete voorbeeldenopnoemen van nieuwe technologieën die je hebt leren kennen en situaties waarin je hebt samengewerkt met jongere collega’s.

2. Bewijs je waarde

Na jarenlang in het werkveld gestaan te hebben, beschikken oudere werknemers over heel wat vaardigheden en talenten die jongeren nog niet bezitten. Mays citeert vier domeinen: probleemoplossend denken, inschattingsvermogen, people management en leiderschap. “Ervaren werknemers kunnen vaak veel sneller dan jongeren problemen herkennen en een manier vinden om ze op te lossen. Daarvoor kunnen ze terugvallen op de successen die ze vroeger geboekt hebben.”

3. Breid je netwerk uit

Veel 50-plussers hebben in de loop der jaren een indrukwekkend netwerk uitgebouwd. Door dit op de juiste manier in te zetten zou het mogelijk moeten zijn om vrij snel aan een nieuwe job te raken.

Mays en Sloane raden dan ook aan om dit netwerk ten volle te benutten om nieuwe mensen te leren kennen: “Wie elke maand kennismaakt met enkele tientallen nieuwe mensen zal heel snel op interessante jobmogelijkheden stuiten. Door gebruik te maken van sociaalnetwerksites zoals LinkedIn kan dit bovendien op een vrij eenvoudige manier.”

4. Concentreer je op kleine bedrijven

Volgens Mays hebben kleine bedrijven meestal minder problemen met de leeftijd van hun werknemers dan grote bedrijven en is het dus interessanter om daar te gaan solliciteren. “In veel gevallen geven ze de voorkeur aan personen met een ruime ervaring die hun bedrijf echt vooruit kunnen helpen”, zegt de auteur. “Het loont dus om je focus te verleggen van grote, internationale bedrijven naar kmo’s.”

5. Hou vol

Door de crisis is het natuurlijk moeilijker voor iederéén om aan een job te raken. Het is dus belangrijk om de moed niet op te geven en om, wat er ook gebeurt, je zoektocht onverschrokken verder te zetten. Blijf steeds geloven in jezelf en blijf positief, ook al krijg je soms negatieve feedback of heb je slechte ervaringen.

Bron: jobs.aol.com