Hoe oud voel jij je?
Je jonger voelen kan je welzijn positief beïnvloeden. Onderzoekers vroegen meer dan 1000 mensen naar hun ‘drie leeftijden’: chronologische leeftijd, mentale leeftijd (hoe oud we ons door onze persoonlijkheid en mentaliteit voelen in verhouding tot anderen) en fysieke leeftijd (hoe oud we ons door de toestand van ons lichaam voelen). Acht op de tien mensen voelden zich mentaal jonger dan hun werkelijke leeftijd en 56% voelde zich fysiek jonger. Het gemiddelde ‘leeftijdsverschil’ tussen de werkelijke en de mentale leeftijd wordt groter naarmate we ouder worden, mensen op hun zestigste hebben het gevoel dat ze 42 zijn.
In het onderzoek werd ook gekeken naar welke activiteiten je een jeugdig gevoel geven: buitenactiviteiten, reizen, live-events en gezelligheid scoorden hoog. Het zal geen verrassing zijn voor iedereen die graag op de dansvloer staat, voor 77% van de vrouwen had dansen een verjongend effect. Hupsakee, dat verklaart het succes van onze Wifty Party’s! 😘
Problemen waardoor we ons ouder voelen, zoals pijntjes en kwalen, kunnen meer stress veroorzaken die de gezondheid schaadt. Uit het onderzoek bleek ook dat het gevoel ouder te zijn dan je leeftijd gepaard gaat met een toename van 25% in het risico om de komende jaren in het ziekenhuis te worden opgenomen. Subjectieve leeftijd is een goede graadmeter voor je fysieke, mentale en biologische gezondheidstoestand, artsen zouden mensen als diagnostisch hulpmiddel naar hun subjectieve leeftijd moeten vragen, dat geeft waardevolle aanwijzingen. Je jonger voelen heeft positieve effecten aangetoond bij het herstel van beroertes en aan osteoporose gerelateerde fracturen en helpt bij het beschermen tegen de schadelijke effecten van stress.
LINDA: “Toen ik onlangs 60 werd had ik het even moeilijk, ik voel me vanbinnen 21. Hoe stom het ook klinkt, het verraste me echt. Ik voelde me gewoon niet klaar om mijn bestaan te associëren met het getal 60. Mijn gemoedstoestand is niet ontkenning, ijdelheid of een zoektocht naar het herwinnen van m’n jeugd… De zin die het het beste leek samen te vatten is ‘Ik identificeer me niet als 60’. Ik ben me er terdege van bewust dat ouder worden een voorrecht is. Ik weet dat ik helaas niet de enige ben die vrienden en familie te jong heeft zien sterven. Dus dat cijfer is het minst belangrijk… Lust for life!”