Van knuffelen word je echt beter én gelukkiger. Neem dan ook heel bewust de tijd om ouder(s), kinderen, partner, zelfs collega’s een welgemeende knuffel te geven. 

Knuffelen is goed. Geen knuffelmens? Stel zelf vast wat het doet met jou én de persoon of dier die zo’n warme knuffel krijgt. Onze wereld die lijkt te verharden kan zulke momentjes best gebruiken.

Het is gek hoe bijvoorbeeld baby’s en huisdieren de volle knuffel-laag krijgen maar dat we dikwijls op de rem gaan staan bij onze dierbaren.

Pak iedereen die je dierbaar maar eens goed vast.

Wetenschappelijk. 

We hebben het al vaker gezegd: zodra we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine het knuffelhormoon vrij. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap – niet te onderschatten als het aankomt op geluk.

De hormonen die vrijkomen na een knuffel maken je niet alleen gelukkig, ze zijn ook gezond. Volgens een Amerikaans onderzoek uit 2005 wordt oxytocine gelinkt aan een lagere bloeddruk. Vrouwen die vaak geknuffeld werden door hun partner, hebben doorgaans een lagere bloeddruk. Ook op hun hart hebben de regelmatige knuffels een effect, want ze vertonen gemiddeld een lagere hartslag terwijl ze geknuffeld worden. Het gevoel van een knuffel op je huid zendt bovendien signalen naar het gebied in je hersenen dat stress reguleert.

Zeker wie angstig is, heeft baat bij knuffels. Ze kunnen existentiële angsten verminderen. Zelfs een kleine aanraking kan even verbetering brengen in de mentale toestand van mensen met heel weinig zelfvertrouwen en diepgewortelde angsten.

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker knuffels worden. Hoe ouder je wordt, hoe fragieler je fysieke toestand, waardoor menselijk contact steeds belangrijker wordt voor je gezondheid.  Een knuffel versterkt menselijk contact en vermindert die eenzame gevoelens.

Emotioneel.

Je kinderen kun je niet genoeg kussen. Vinden ze dat erg? Beetje gênant misschien. Och, ze laten maar al te graag zo’n kusjes- en knuffellawine over zich heen gaan. Af en toe een politiek correct gemompel van ‘ach mama toch’. Dat bijtanken is nodig. Voor beide partijen en zeker als je bent overgestapt op een weekend- en/of maandtarief zodra ze gaan studeren of het nest uitvliegen. En weet je wat, hier staat geen leeftijdsbegrenzer op.

Pak vrienden (m/v) bij het begroeten keistevig vast met een klinkende zoen. Almaar meer mannen kussen elkaar als begroeting en dat noteren we bij Wifty als een super de luxe evolutie.

Kussen & knuffelen, hoe vaker, hoe beter!

 

Foto: Jean Van Cleemput voor Wifty