Mimi Lamote is vier jaar verder. Hoe kijkt zij als topvrouw en 50-plusser tegen het leven én werken aan?

We volgen al langer de voetstappen van Mimi Lamote die als geen ander ‘mode’ als een hardnekkige virus in haar bloedbanen heeft zitten. Onder andere bij C&A, E5-mode,…  en nu Mayerline.

Toen we haar spoor terug oppikten bij  Mayerline en Améline, hebben we natuurlijk geen moment getwijfeld om onze Wifty-vraagjes te mailen. Ze reserveerde met plezier tijd om er een boeiend interview van te maken. Je bent topvrouw of je bent het niet ;-)

1) Vond je het leuk om 50 te worden?

Als ik eerlijk ben, is het antwoord negatief.  Ik had een besef dat ik al serieus over de helft van mijn leven ben en dat ik vanaf nu in de (professionele) wereld rond mij als senior bestempeld zal worden, hoewel ik dit zo absoluut niet aanvoel en eigenlijk niet wil.  Ik heb daarom ook een verjaardagsfeest gegeven voor mijn 49 jaar en 359 dagen, om aan mijn omgeving aan te tonen dat ik ‘forever 40’ wou blijven

2) Wat vind je minder leuk aan 50 worden?

Verschillende zaken:

  1. Ik zie aan vriend(inn)en rondom mij hoe moeilijk het soms is vanaf hun 50ste om zich professioneel te (her)lanceren, omdat de omgeving kijkt vanuit een duale bril: 40 tot en met 49 klinkt jong, oogt jonger; met het cijfer 5 vooraan je leeftijd is de connotatie anders.  In veel gevallen staat men vooral stil bij het cijfer en vergeet men te peilen of gebruik te maken van de tonnen ervaring en levenswijsheid die 50ers in zich dragen.  Ik weet hoe ik naar een 50-er keek toen ik 30 was, en ik kan mij voorstellen dat dit nu niet anders is.
  2. Het getal 50 betekent toch wel dat je fysiek stilaan ‘ouder’ wordt. Dat had ik volledig onderschat, ik was overtuigd dat je ‘forever fit’ kan blijven, als je veel sport en in beweging blijft.  Maar ik moet toegeven dat ik voel dat mijn fysieke conditie verandert.  Ik neem vaak de trein naar het Brussel, en vroeger kon ik rennen van het ene perron naar het andere, nu kan ik dit nog, maar het kost mij wel wat meer moeite. En dus ook wat meer tijd.
  3. Ik stel vast dat fysiek vanalles verandert: de huid wordt slapper, de structuur van mijn haar wordt anders, mijn ‘lees’zicht verslechtert, mijn lichaamsvormen beginnen te wijzigen, allemaal zaken waar je als vrouw niet graag mee geconfronteerd wordt.   Mijn schoonmama zegt altijd dat je lichaam om de 10 jaar verandert en dat dit start aan 50.  Ik moet haar gelijk geven.  En mij gelukkig prijzen dat ik nog maar aan de 1stekaap van 10 zit.  Meer nog, ik prijs mij vooral gelukkig dat ik gezond ben.
  4. En wat de look betreft, hebben we het voordeel dat we de dag van vandaag leven.  We kunnen ons kleden hoe jong we ons voelen, er zijn geen ‘omgevingsregels’ meer zoals vroeger.  Ik zelf ben blij dat ik nu voor Mayerline werk, want de look van wifties en ouder  is net de kern van Mayerline: de collectie houdt qua kledijcomfort en pasvorm rekening met veranderende morfologie.  En dat is nodig om er blijvend elegant uit te zien.

3) Wat vind Mimi Lamote van het nieuwe gezegde ’50 is het nieuwe 30′?

Akkoord, maar ik zou eerder zeggen, het nieuwe 40.  Want aan 30 was ik nog zoekend, aan 40 wist ik al veel meer wat ik wil en voelde ik mij in de fleur van mijn leven.  Nu ben ik 50 voorbij en weet ik zeer goed wat ik wil en voel ik nog dezelfde levens-spirit.

4) Welke droom heb je voor je 60 /70?

1 droom: dat ik gezond mag blijven. De rest maak ik zelf.  Ik wil nog professioneel bezig zijn op dat moment, liefst niet meer zo intens als vandaag, maar toch nog de meerderheid van mijn tijd.  Ik wil blijven in de wereld staan en vanalles beleven en dat zal ik kunnen door te werken, te reizen en toffe sociale contacten te hebben.

5) Wat is jouw raad voor aankomende 50-plussers?

Neem je aanloop en geniet van alles. Eigenlijk verandert er weinig tot niets in je hoofd.

6) Hoe zie jij jezelf op je 80?

Als ik gezond kan blijven, zie ik mezelf als een ‘mooi oud geworden’ dame, met een karakterkop en tonnen levenswijsheid.  Ik geniet van kleine momenten van het leven en van de vrienden om me heen, ik reis nog op mijn ritme naar bestemmingen die ik aankan, ik lees en blijf vanalles bijleren (boeken, online, tv).  Ik blik terug op een gevuld en boeiend leven, met mensen die meer dan de moeite loonden om te kennen.

Wifty wil Mimi Lamote heel hard bedanken voor de mooie antwoorden.

Wat wij denken en willen?
Hoe meer topvrouwen zoals een Mimi Lamote als beleidsmakers aan de top zitten, hoe beter het zal gesteld zijn met aanwervingen van 50-plussers.

ann@wifty.be