Dag Wifty, ik ben ANNICK, 59 lentes, heel sociaal en creatief. Kort na mijn echtscheiding begin 1999 ben ik de zoektocht begonnen ‘Wat is nu het leven dat best bij me past?’. Het was een lange weg. In de zomer van 2016 verhuisde ik naar een voormalig klooster in Limburg waar ik een jaar samengewoond heb met 15 toffe mensen. Na enkele andere tijdelijke projecten woon ik nu definitief met 4 huisgenoten in Heide Kalmthout. Samen een woning delen blijkt voor mij de ideale woonvorm. Professioneel werk ik voor Abbeyfield Vlaanderen. Zij realiseren cohousings op maat van 55-plussers. Zalig om beide woonvormen op die manier te combineren.
De levenservaring die je opbouwt staat bovenaan mijn lijst ‘het fijnste aan 50+ zijn’. Daarin zit ook ‘leren relativeren’. Waar we ons soms druk over maken. Veel bewuster kunnen genieten van zaken. En vooral dan van de kleine dingen. ‘Kleine successen moeten ook gevierd worden’ zegt één van mijn huisgenoten vaak. En gelijk heeft hij.
Minder fijn is dat sommige gebeurtenissen je doen denken aan je kindertijd, puberteit of de periode van jong volwassene. Dan heb ik de intentie om iets te delen met naaste familie die dat ook mee gemaakt heeft. Dat kan ik jammer genoeg niet. Ik ben enig kind, eind jaren 90 gescheiden en mijn ouders zijn overleden, net zoals een tante voor wie ik lang gezorgd heb. Dat geeft me geen fijn gevoel. Gelukkig heb ik wel 2 dochters en 2 kleinzonen. Die maken uiteraard heel veel goed.
Ik vind het zalig om geïnspireerd te worden. Dat geeft me energie en zin om zelf dingen uit te proberen. Ik heb het geluk om samen te wonen met huisgenoten die net zoals ik heel intens bezig zijn met gezonde voeding. Zo verzetten wij hier wekelijks bergen verse groenten en fruit en eten wij (dankzij 4 koks in huis) enorm gevarieerd. We stimuleren elkaar niet enkel met goede eetgewoontes, ook het regelmatig bewegen wordt aangespoord. De ene huisgenoot neemt me mee voor een vroege ochtendwandeling, een andere huisgenoot heeft me terug aan het joggen gebracht. En we filosoferen regelmatig over het leven. We delen vreugdevolle momenten en we vangen elkaar op bij minder positieve gebeurtenissen. Een heel fijne thuissituatie waar iedereen elkaar aanspoort om gezond te leven, regelmatig kinderen en kleinkinderen zien, een toffe job uitoefenen en een groot sociaal netwerk hebben, dat zijn heel belangrijke elementen om je goed in je vel te voelen. Ik prijs me gelukkig!
Mijn tips voor jongere vrouwen? Zelf heb ik het ook gedaan. Teveel bezig geweest en te weinig tijd gemaakt voor quality time, zowel voor mezelf als voor mijn kinderen. Onze maatschappij is een en al rush, je wordt er in mee gezogen. Sta af en toe stil en geniet. Zoals mijn tante die er 99 geworden is. Haar leuze was ‘Geniet van het leven, het duurt toch maar even!’.
Wifty is een heel mooi initiatief. Zalig om die posts met positieve vibes te lezen. De spirit om je eeuwig jong te voelen. Doe zo verder Wifty!”