Meditatie gaat het verouderen van de hersenen tegen. Wetenschappers ontdekten dat meditatie bepaalde delen van het brein beschermt tegen veroudering. Als je regelmatig mediteert verlies je minder grijze stof in je brein. Want hoe minder grijze stof, hoe vatbaarder voor ouderdomsziektes.

Onderzoekers maakten MRI-scans van vijftig oudere personen. De helft van de groep mediteerde al twintig jaar regelmatig, de andere helft mediteerde nooit. De personen die mediteerden hadden op latere leeftijd meer grijze stof in hun brein dan deelnemers die nooit mediteerden. De wetenschappers benadrukten wel dat er vervolgonderzoek nodig is om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Bij de meeste mensen begint de grijze stof in het brein rond het twintigste levensjaar af te nemen. Het volume en gewicht van de hersenen nemen af, waardoor functionele vermogens verloren kunnen gaan. Hoewel mensen steeds ouder worden, neemt het risico op mentale aandoeningen en neurodegeneratieve ziektes op latere leeftijd steeds meer toe. Meditatie kan helpen om die risico’s tot een minimum te beperken en ziektes als Parkinson, Alzheimer en dementie te helpen voorkomen.

De onderzoekers waren verbaasd over het enorme verschil. Volgens hoofdonderzoekster Eileen Lunders zijn de resultaten veelbelovend. “Hopelijk leiden ze tot andere studies waarbij wordt ingegaan op het beschermende effect van meditatie op ons brein en onze geest”, zei ze.

Daarnaast heeft mediteren ook een verjongingseffect op je huid, op heel je lichaam eigenlijk. Positieve gedachten en het reduceren van stress houden je langer jong! 

LEREN MEDITEREN

Niet weten hoe je begint aan mediteren? Het makkelijkst is de techniek van het tellen van je ademhaling. Je telt bijvoorbeeld vijf seconden als je inademt en vijf seconde als je uitademt. Zelfs als je dit maar één minuut per dag doet en zal dat al een verschil maken. Je kan ook een woord of mantra herhalen in je hoofd of hardop. Ook de bodyscan meditatie is een optie, daarbij gaat je aandacht naar verschillende lichaamsdelen. Start bij je tenen en breng je aandacht daar naartoe. Neem je tijd en verplaats je aandacht langzaam naar je voeten, je enkels, je kuiten, je knieën en ga zo helemaal omhoog tot de kruin van je hoofd. Als je spierspanningen tegenkomt of andere blokkades, neem dat gewoon waar zonder oordeel. Laat je niet wijsmaken dat je helemaal zonder gedachten moet zijn, dat is echt niet mogelijk. De kunst is om die gedachten los te laten, en niet mee te gaan met deze gedachten. Gewoon waarnemen en je aandacht telkens weer terug naar je adem of je lichaam brengen.

Trouwens, je kan overal mediteren, in de file, achter je bureau, in bed, tijdens een strandwandeling, of achter de computer terwijl je dit leest… ;-)

Namasté!

Bronnen: Health Bytes, Earth Matters, UCLA, Jesse Van der Velde