Ondertussen in onze mailbox, een foto van Astrid, met een reactie op onze Wifty vraagjes.
ASTRID (62): “Het leukste aan ouder worden is dat ik door alle ervaringen die ik heb opgedaan het leven meer weet te waarderen. Naarmate ik ouder word durf ik ook meer mezelf zijn, het wordt minder belangrijk wat anderen van mij denken. Mijn attitude en zelfvertrouwen zijn veel sterker aanwezig dan toen ik jong was. Het minst leuke vind ik dat mijn lichaam meer veroudert dan mijn geest, in gedachten blijf ik het jonge meisje. Er zijn ook van die dagen dat je er niet naast kunt, zeker als je in de spiegel kijkt, dat je veroudert en verandert.
Mijn geheim om gezond en gelukkig ouder te worden is het leven nemen zoals het komt. Ik heb twee keer borstkanker gehad en mijn echtgenoot is jong plotseling overleden, ik heb er met mijn kinderen het beste van gemaakt. Deze uitdagingen heb je zelf niet in de hand. Positief blijven is het allerbelangrijkste om gezond en gelukkig oud te worden, ondanks alles. Daarbij heerlijk bewegen in de buitenlucht, dat geeft je zoveel energie!
Aan jongere vrouwen wil ik kwijt, leef bewust, ga op je buikgevoel af en blijf vooral jezelf. En probeer allerlei kwaaltjes die zich met het ouder worden aandienen positief te accepteren.
Of ik nog dromen heb? Als jong meisje had ik een waslijst van dromen. Ik wist hoe alles eruit moest zien in mijn leven. Dan ontmoet je je partner, je krijgt kinderen en al deze grote stappen maken dat je van veel dromen afstand doet. Maar of dat erg is? Ja, soms wel, maar met het ouder worden relativeer je die dromen van toen. En je maakt nieuwe dromen die NU uitvoerbaar zijn.”
Foto eigendom van Astrid Westenberg, gepubliceerd met haar toestemming.