Coby vertelt aan Wifty waarom haar vriend Stef de beslissing nam om zich te laten steriliseren. Yep, mannen kiezen vaker voor een vasectomie, de knip zit in de lift. COBY: “”Ik kan me voorstellen dat sommige mannen zich laten knippen om ongestoord en ongestraft te kunnen rampetampen. Daar moeten we niet onnozel over doen.” antwoordt hij als ik die gedachte ongezoet en ongezouten op zijn ontbijtbord gooi. “Maar dat motief begrijp ik niet zo goed.” zegt hij bewogen en hij kijkt me vervolgens ongegeneerd aan. Toen hij zeven jaar geleden voor het eerst in mijn koffiebar – en daardoor ook in mijn leven – liep, had geen haar op mijn hoofd gedacht dat wij ooit een koppel zouden worden. Vandaag geef ik toe dat ik stekeblind was. Want hier zit dé man met wie ik oud ga worden. Ik vraag of ik het gesprek mag opnemen voor Wifty en hij knikt zonder te verpinken ja. “Er gaan mannen onnozel over doen”, grijnst hij “maar het mag eens gedaan zijn met dat testosteron-gedrag.” Ik beken dat ik verbaasd was toen hij uit eigen beweging voorstelde om een vasectomie te ondergaan. Veel mannen zien dat als de ultieme castratie van hun mannelijkheid. Of niet?
“Goh, ja, ik kan niet spreken voor andere mannen, maar het doet wel iets met je. Je knipt ergens je bloedlijn door. En je vraagt je natuurlijk ook stiekem af, of jouw kroonjuwelen anders of minder gaan functioneren tijdens een vrijpartij. Die angst sloop er bij mij ook eventjes in. Voor mij waren er verschillende redenen. Ik had al een lange tijd geen kinderwens meer en toen jij me vertelde over je ingreep aan je baarmoeder en de ongemakken die de anticonceptiepil voor jou steeds weer met zich meebracht, vond ik dat eigenlijk not-done, van mij, om je daar nu nog mee op te zadelen. Terwijl ik je er met één simpele ingreep van kan verlossen. Als man sta je niet stil bij de hormonen die vrouwen moeten slikken en wat dat lichamelijk en mentaal teweegbrengt. Dat we dat vanzelfsprekend vinden is er toch wel diep ingeslopen. Daarmee verleg je gemakkelijkheidshalve je eigen verantwoordelijkheid als man in de weegschaal van de vrouw, toch?“
“Dus je deed het voor mij?” vraag ik. “Ook. Uit liefde. En voor mezelf. Om dat verankerd macho-beeld van wat een man is en zogezegd zou moeten zijn voorgoed aan de kapstok van mijn jeugdjaren te hangen. En hopelijk denken andere mannen na over de clichés waarmee ze zichzelf opzadelen. Kwetsbaar durven zijn. En durven kiezen. Voor jezelf. En voor één vrouw. Dat is mannelijk. Krachtig. Moedig. En daar heb je ballen voor nodig. Spreekwoordelijk dan hé!“ lacht hij. Hoe kan ik nu niet van deze man houden!”
📸 Foto van Stef door Coby Avgoustakis van Cobygraphy – gepubliceerd met haar toestemming.