Wij leerden Dagmar Liekens kennen als fotomodel tijdens onze Flair periode (jaren ’80 en ’90), ze sierde regelmatig de Flair cover. Een sympathieke schat én daredevil die het leven met volle teugen beleefde. Onlangs startte ze met Daglicht, een coaching praktijk waar ze mensen helpt om terug authentiek in het leven te staan, Dagmar is gespecialiseerd in perfectionisme, stress en burn-out. We vroegen haar wat meer uitleg. 

Wie is Dagmar Liekens?

DAGMAR: “Na mijn opleiding aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen, en jammer genoeg ook veel kwetsuren, kreeg ik de kans om te starten als fotomodel. Ik heb dit heel graag gedaan. Waarom? Ik kon er schoonheid creëren. In een klein team waarin elke persoon een specialiteit heeft en samen onze kwaliteiten bundelen om iets moois te maken. Soms zelfs van niets, ‘iets’ maken.

In dit beroep heb ik ook één van mijn twee passies ontdekt; reizen. De wereld zien met haar prachtige natuur, de verschillende culturen met andere gewoonten en soms ander eten… zalig.

Tijdens die carrière als model kreeg ik ook de kans om te acteren in een film (She good fighter) en kreeg ik ook aanbiedingen als tv-presentatrice (Fort Boyard, Beestig leuk, panellid in Het swingpaleis, Zo vader, zo zoon,…. ).”

Waarom ben je met DagLicht begonnen?

DAGMAR: “Aanvankelijk vond ik dit werk in de media allemaal heel spannend. Het was nieuw, het was een uitdaging en geef toe, wie wil er nu niet bekend worden. Wel, wat bleek… ik niet. Hoe langer ik in de media zat, hoe meer ik in mijn schulp begon te kruipen. Ik begreep niet wat er aan de hand was. Nu weet ik dat ik gewoon een introvert persoon ben en heel erg op mijn privacy ben gesteld en dat ‘naar buiten treden’ en ‘mij sociaal voordoen’ mij heel veel energie kost.

Alles werd mij pas echt duidelijk nadat ik, tien jaar geleden, in een burn-out terechtkwam. Met de hulp van een coach was ik relatief snel weer op de been.

Mensen die last hebben van perfectionisme, zoals ik, hebben meer risico om in een burn-out te komen.

Dit gegeven van hoe een perfectionistisch persoon in een burn-out kan terechtkomen én hoe die batterij weer kan worden opgeladen, fascineert mij enorm. En zo kom ik bij mijn tweede passie: de mentale gezondheid.

Ik begon opleidingen te volgen, aanvankelijk uit eigen interesse maar gaandeweg begon ik te voelen dat ik daar een rol van betekenis wil in spelen. Ik wil mensen helpen leren omgaan met hun perfectionisme, leren omgaan met hun energie en emoties. Zichzelf en hun wereld in een ander daglicht zien. Mensen laten ervaren wat ik heb ervaren: jezelf beter leren kennen, je kernkwaliteiten aanvoelen en vanuit je eigen kracht de oplossing zien voor je hulpvraag.”

Waarom is het terugvinden van je innerlijke kind zo belangrijk?

DAGMAR: “Wanneer je last hebt van perfectionisme ben je uit evenwicht. Je zit bijna uitsluitend in je denken (constant piekeren) en kan je niet meer voelen, je intuïtie. Dat maakt dat je bv. moeilijk keuzes/ beslissingen kan maken.

Perfectionisme onstaat meestal al in de kindertijd. Op een bepaald moment stelt het vrije, innerlijke kind (onbewust) vast dat het “niet OK” is zoals het op dat moment in het leven staat. Hierdoor gaat het kind een manier van denken en doen ontwikkelen om graag gezien te worden (door ouders, leerkrachten, vriendjes,..). Het past zijn gedrag aan omdat het bevestigd wil worden dat het OK is. Zo ontstaat er een hardnekkig, belemmerend patroon dat door de jaren heen nog sterker wordt en ervoor zorgt dat je jezelf niet meer graag ziet. Je ervaart een dwangmatig gevoel van ‘moeten’ (de lat veel te hoog leggen, controledrang, te hoog verantwoordelijkheidsgevoel). Je hebt een heel laag zelfbeeld, (faal)angst. Je weet niet wie je echt bent en wat je echt wil.

Perfectionisme zorgt voor voortdurende stress waardoor mensen die last van hebben van perfectionisme meer risico lopen voor een burn-out.

Met de OCP-methode (ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme) gaan we terug aandacht geven aan het vrije, innerlijke kind. We gaan het belemmerende patroon doorbreken en het ‘moeten’ ombuigen naar ‘willen’ waardoor we terug in evenwicht komen zodat je authentiek in het leven kan staan en jezelf, als ‘vrije volwassene’(terug) graag kan zien.”

Wat is jouw geheim om gelukkig en gezond ouder te worden?

DAGMAR: “Leven en handelen naar mijn waarden (authenticiteit, respect, evenwicht, creativiteit).

Regelmatig ‘zot doen’, spelen en me creatief uitleven met keramiek.

Gezonde voeding. Met gezonde voeding bedoel ik: levend voedsel, zo veel mogelijk verse, biologische groenten en zo weinig mogelijk dode voeding uit pakjes of bewerkt. De 80/20 regel lukt me niet altijd, eerder 70/30 want ik ben dol op zwarte chocolade, vrijdagavond is pizza-avond en elke zondagavond halen we frietjes van de frietuur. En dat is ok, de boog moet niet altijd gespannen staan.

Ik heb regelmatig last van mijn hernia dus intensief sporten kan ik niet meer maar ik fiets en wandel heel graag in de natuur.”

Welke tips heb je voor jongere vrouwen?

DAGMAR: “Heb je last van perfectionisme? Schakel zo snel mogelijk een coach in want het leven is écht veel aangenamer wanneer je de dingen doet uit vrije keuze en niet omdat een stemmetje in jouw hoofd zegt dat het ‘moet’. Wist je trouwens dat wanneer een vrouw moeder wordt, het perfectionisme patroon nog veel sterker wordt?”

Meer info of een afspraak maken: www.daglichtcoaching.be

FOTO’S: Eigendom van Dagmar Liekens, gepubliceerd met haar toestemming.