‘Bye bye’ zeggen de kinderen en ze vliegen het nest uit. Doe maar zeggen de ouders. Een zee van tijd komt vrij. Heerlijk. Come in het lege-nest-euforie. 

De periodes dàt ze nog thuis komen, worden schaarser én korter. De landingen zijn vooral vuile-was-gerelateerd en het bijtanken van zakgeld. En dan is het definitief zover. Het nest is leeg. Ze bouwen hun eigen leventje uit. Oef. Nu is het aan de ouders om de positieve zaken van dat lege nest te (her)ontdekken.

A is voor Afwezig
De kinderen zijn afwezig in huis. Afwezig aan tafel. Ook afwezig zijn de natte handdoeken in de badkamer.

B is voor Bed.
De bedden van de kinderen blijven onbeslapen. De slaapkamers waren al een tijdje tijdelijke haltes geworden. De opties om deze kamers een andere bestemming (thuiskantoor, gastenkamer, hobbykamer, extra opbergruimte…) te geven zijn uitgebreid.

Trek het je niet aan als de kinderen sip of zuur kijken bij de vaststelling dat ‘hun’ kamer is verdwenen. Ze raken er wel over. Ik spreek over eigen ervaring. Ik weet niet wanneer mijn ouders het gedaan hebben maar plotsklaps was ‘mijn’ slaapkamer wég. Het was een extra logeerkamer. Zelfs het bed stond ànders georiënteerd. Pffff. En ja, ik was in een redelijke shock. Haha.

D is voor Dressing.
Meer ruimte. Meer kasten. En dat voor jouw spullen.

E is voor Emoties.
De eerste maanden zit je in een roller coaster van gevoelens. Maar het went. Het vraagt tijd om te wennen aan je nieuwe status van ouder zonder kinderen. Maar je gaat het waarderen. Ook als je dagen hebt dat je ze weer heel hard mist. Heel verwarrend.

F is voor Food.
 ‘Wat even we vanavond?’. Zot werd ik van dat zinnetje. Dat is wég. Je eet wat je wil, wanneer je wil en hoe je het wilt.

G is voor Gezin.
Familie. Gezin. En dat blijft natuurlijk.  Zelfs al zitten je kinderen heel ver in het buitenland of zijn ze sterk onafhankelijk. Het is een andere configuratie. Maar je blijft nog steeds een familie. Ook dit vraagt tijd om te wennen.

H is voor HOND.
Heb je een exemplaar? Prima. Heb je er geen en wil je al lange tijd een viervoeter? Haal er eentje in huis. Een hond is leuk. En je kan er ongeneerd tegen kletsen of eindeloos knuffelen of spelen.  En weet je wat je het meest gaat waarderen? Een hond spreekt niet tegen, kost weinig geld of laat de auto niet achter met een zo goed als lege benzinetank.

H is ook voor de andere Helft. 
Ben je nog steeds met de man van je kinderen getrouwd, dan heb je terug tijd voor hem.  Als koppel gaan jullie je terug moeten gaan her-uitvinden. Op ontdekkingsreis quoi. En duimen dat ’t een positieve zaak is ;-). Ben je niet getrouwd of gescheiden? Dan is het wellicht tijd om een nieuwe relatie uit te bouwen.

I is voor Ik.
Je bent niet meer verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van de kinderen. Je komt, gaat en staat waar je wil. Na jaren dat je de zorg voor je kinderen op de eerste plaats hebt gezet, ben jij nu aan de beurt. Heerlijk toch! Misschien voelt het nog wat onwennig. In het begin ga je nog wat worstelen met de vrije tijd. Maar wedden dat je dat rap gewoon wordt.

J is voor Jumpstart.
Een nieuwe start voor je seksleven, vriendschap, fitness routine, carrière. Alles wat je wil.

Schermafdruk 2014-09-16 14.22.19K is voor Kick-Ass
.
In een leeg nest kan àlles.

L is voor Lust.
Ha. Lust. Ook dat kan je opnieuw voelen in een leeg huis. Liefst met je partner als je getrouwd bent. Haha. Laat de fantasie maar de vrije loop

G is voor Geld.
Kinderen kosten geld. Punt. En hoe ouder ze worden, hoe erger. Non stop geldverslinders! Hogere studies, kot (!), zakgeld, kleren, vrije tijd. Het geld vliegt sneller buiten dan dat het binnen komt. Zodra ze op eigen benen staan, komt dàt budget vrij.  Wat een luxe!

N is voor Nacht.
Voor vele vrouwen valt het lege nest samen met menopauze.  Een van de ongemakken is een verstoord slaapritme. We worden nachtmensen en gaan meer online spelletjes spelen op iPhone of tablet. Of Liken op FB. Of anderen contacteren die in hetzelfde schuitje zitten. Midden in de nacht.  Je zou net zo goed een klein kind in huis kunnen hebben. Maar het zal wachten zijn op de eerste kleinkinderen.

N is ook voor Nutteloos.
Zo kan het de eerste tijd aanvoelen ja. Zeker in de maanden dat ze écht weg zijn, kan je je verloren voelen. Dat gevoel van nutteloosheid kan je ook overvallen als je terug naar huis rijdt na een bezoekje aan je kinderen. Gelukkig is dat gevoel van voorbijgaande aard. Je bent natuurlijk NIET nutteloos. Het enige wat écht is verdwenen, is je status van kip zonder kop die achter hun vodden zat en véél regelde en opruimde.

O voor Orde .
Het is haast niet voor te stellen hoe ordelijk je huis erbij ligt zodra de kinderen weg zijn. Een mirakel! Tenzij ze net in een periode zitten van net NA het afstuderen en VOOR een job. Die tussenlanding staat gelijk aan een ontplofte bom in huis! Troost je: het is slechts tijdelijk.

P is voor Puur.
In je pure of naakt rondlopen. Zomaar. Thuis. Of op wc gaan met de deuren open. Of in je huis lopen in je ondergoed. Of naakt. Het kan allemaal. (Check even of je buren kunnen binnnkijken. Cinema voor niks moet het nu ook niet worden)

R is voor Reizen.
Dat kan nu helemaal zorgeloos. Geen zware planningen of organisaties over opvang kinderen en de bijbehorende hobby’s en sportclubs. Het énige wat je moet regelen is opvang hond of kat.


S is voor Slaap
.

Naast de periodes van slapeloosheid eigen aan menopauze, zijn er dagen dat je ongelooflijk diep slaapt. Je ligt niet wakker van kinderen die nog moeten thuiskomen. Of je luistert niet een hele nacht naar je kinderen mét vrienden. Die zeer luid aanwezig zijn en je ijskast plunderen. Jongens roepen. Meisjes krijsen. Er is een verschil.

 

T is voor Terugspoelen.
Terugspoelen naar herinneringen. En dat gebeurt vaak. Heel vaak. En je zou willen dat je nog méér herinneringen had van al die goede momentjes samen met je kinderen.  Waarom hadden we niet overal en altijd een videocamera bij?!  Eén raad: blijf niet te lang hangen in dat soort van gedachten. Tijd om de Forward knop in te drukken. Er ligt nog zoveel voor ons.

U is voor Uitgaan.
Niet voor niets hebben onze Wifty Party’s zoveel succes. Tijd om terug ‘wild’ uit te gaan. Dansen zoals je het wil en kan. De pijn ’s anderendaags aan lijf en leden én rug neem je er graag bij.

V is voor vuilnis.
Het beste nieuws is dat er een heel pak minder van is. Het slechte nieuws is dat je het zelf moet buitenzetten. Geen kinderen waaraan we dat klusje kunnen delegeren.

V is voor Visite.
Tijd voor veel bezoek.  Heel veel. Een elke keer dat de kinderen weer vertrekken, zal het steeds vlotter gaan. 

W is voor Wat gebeurde er in godsnaam?
Waarom gaat alles zo snel? Was ik gisteren niet net 22? Misschien. Maar W staat ook voor WOW. En WIFTY! We only just begun.

X is voor Xcellent.
Oké, misschien lichtjes overdreven. Maar als je een leeg nest hébt, dan heb je goed werk geleverd.   Het betekent dat ze op eigen benen staan en dat het  evenwichtige mensen zijn geworden. En zo snel ben je ze niet kwijt. Ze komen nog dolgraag op bezoek.

Y is voor Yeah!
Omdat een leeg nest al bij al fantastisch is en zijn voordelen heeft. En fantastisch zijn ook je volwassen kinderen.

Z is voor Zone.
Comfort, rust, erogene, twilight, no parking — alles behalve dood. Kies je zone. Of heb je die al gevonden?