TED leen en elisabeth
Wifty’s menopauzeconsulente & nutritioniste Leen Steyaert over kankerpreventie:

        Verleden week was ik op een seminarie over kankerpreventie in het dagelijkse leven, met name over de invloed van voeding, het dag- en nachtritme en omgevingsfactoren op het immuunsysteem.

         Het is wel eventjes schrikken om terug te worden geconfronteerd met de harde cijfers en de realiteit.

         Spijtig genoeg is kanker nog steeds doodoorzaak nummer 1 en hier in België en Nederland is er meer kanker dan in de rest van Europa.

        Bijna 3 procent van de bevolking heeft kanker, iets meer mannen dan vrouwen, 40 procent tussen de 60 en 75  jaar en 30 procent ouder dan 75 jaar. Het aantal nieuwe kankergevallen stijgt jaarlijks met 3 procent en tot 2040 wordt er een forse stijging verwacht.

Niet leuk om te lezen maar moet je nu bang zijn?

        Neen dat helemaal niet. Je moet voorgelicht zijn want je kan zelf veel doen. Ontbreken van kennis geeft angst maar als je zelf een beetje nadenkt weet je dat  je je niet altijd lief bent voor je lichaam en dat je soms teveel vraagt van je natuurlijke machine. Het is soms merkwaardig om te zien hoe mensen hun lichaam volledig uitputten, door slechte voeding veel te stressen en veel te weinig te slapen.

        Eén van de belangrijkste zaken om preventief te werken naar kanker toe of om te genezen van kanker is te zorgen dat je een voldoenden diepe slaap hebt omdat dat heel belangrijk is om je immuunsysteem in orde te houden.
Het immuunsysteem of je afweer heeft als taak je lichaam te beschermen tegen indringers, tegen ongecontroleerde groei van tumorcellen (iedereen ontwikkelt tumorcellen maar als je afweer OK is kan het lichaam die tumorcellen vernietigen). Te beschermen tegen ongewenste stoffen en opruimen van overbodige celresten. Dit mechanisme werkt  met een herkenning van de “vijand”, mobilisatie van de afweerstoffen, aanval en vernietiging van de vijand  en het tijdig beëindigen van de aanval.

        Je hebt verschillende onderdelen van het immuunsysteem zoals de mechanische en de chemische barrières: de huid, slijmvliezen, enzymen en natuurlijke microbiële flora. Ook bepaalde organen, de lymfoïde organen zijn daar een deel van: het beenmerg, thymus, lymfeklieren, neus –en keelamandelen, appendix en de milt.

es407-white-multicancer        Bij een goed werkend immuunsysteem is er  een normaal evenwicht tussen de ontsteking die start en het stoppen van de ontsteking. Dit zie je bijvoorbeeld bij een wonde die een 5 tal dagen ontsteekt en dan geneest.

        De link bij kanker en het immuunsysteem is chronische inflammatie, de ontsteking stopt niet.

        Ontsteking geeft roodheid, zwelling, warmte en pijn en dat is te merken omdat je het ziet aan de buitenkant van je lichaam maar je kan dit evengoed onopgemerkt aan de binnenkant van je lichaam hebben.

         Door de chronische ontstekingen in het lichaam raakt dit lichaam steeds meer  in een staat van verzuring en daar houden tumorcellen van. Zo  ontwikkelen kleine snelgroeiende cellen zich heel snel  terwijl ze anders door je verdedigingsstelsel als het ware worden opgevreten. Mensen merken die ontstekingen dikwijls niet op, het wordt dan ook stille inflammatie genoemd maar als je goed op je lichaam let merk je wel dat je lichaam verzuurd is. Gewrichtspijnen, pijn als je een tijdje hebt gezeten en terug begint rond te lopen, slecht slapen, last van darmen, vaak ziek zijn, niet snel recupereren, algemeen onbehagelijk gevoel, vermoeidheid, zelfs depressie kan op ontstekingen wijzen.

        Niet iedereen met een verzuurd lichaam  krijgt uiteraard kanker. Je hebt ook je genetische aanleg, je aanleg om meer of minder kans te krijgen om die bepaalde ziekte te ontwikkelen.

Er zijn steeds meer onderzoeken die bewijzen dat je je aanleg om een aandoening te krijgen kunt beïnvloeden door je omgeving aan te passen.

        Dit noemen ze de epigenetica: je kan je gen expressie veranderen door je omgeving dus je levensstijl aan te passen.

        Onze geïndustrialiseerde leefomgeving is pro-inflammatoir en kankerbevorderend. De laatste 50 jaar zijn we onderhevig geworden aan 80.000 chemische stoffen! Al deze stoffen komen in de voedselketen terecht. We krijgen het dus niet alleen binnen door in te ademen maar ook door onze voeding die besmet is met al die chemische middelen. Je detox organen, lever en nieren, kunnen die toxische last niet meer aan maar ook je hersenen en je reproductieve organen geraken overbelast denk maar aan al die vrouwen die niet meer vanzelf zwanger worden.

        Al die toxines geven oxidatieve stress wat schade en chronische ontsteking veroorzaakt en de rest van het verhaal kennen jullie al.

        Lieve groeten,

Leen

VOLGENDE KEER: Hoe kan ik aan kankerpreventie doen?
hartje-8

Opgedragen aan lieve Wifty Pascale die vorige week de strijd tegen kanker heeft moeten opgeven.