Leen Steyaert

Leen Steyaert

 

Wifty’s menopauzeconsulente & nutritioniste Leen Steyaert over kankerpreventie – deel 2

Hoe kan ik aan kankerpreventie doen? The war against cancer – voorkomen is beter dan genezen.

Vorige week schreef Leen al een post over kankerpreventie en vertelde ze dat het al dan niet krijgen van  kanker afhankelijk is van een gezond immuunsysteem waar ontstekingsprocessen en verzuring een grote rol spelen.

Het heeft geen zin een opsomming te doen van alle stoffen die onze gezondheid beschadigen, dat zijn er meer dan genoeg. We weten wat de boosdoeners zijn maar we houden er te weinig rekening mee door de stress van elke dag. Laat ons vooral focussen op de GOEDE dingen!

We gaan samen met Leen op zoek naar de  dingen in ons dagelijks leven die je makkelijk kan veranderen en die je minder in contact zullen brengen met al die chemische stoffen.

Op zoek naar de grote weldoeners!

Gebruik voor je dagelijkse verzorging natuurlijke zepen en natuurlijke shampoos. Ik hoor dikwijls dat die zoveel duurder zijn maar we gebruiken allemaal  te veel producten, zowel voor het schoonmaken van ons huis als voor het reinigen van ons lichaam. Je kan je tanden afwisselend poetsen met zout of bicarbonaat en een kruiden tandpasta.

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke cosmetica. Weet je hoeveel lippenstift je opeet in je leven? Gemiddeld zo’n 3,5 kg!

Vermijd haar verven, vooral zwarte haarverf. Trouwens, silver grey is hot! 

Drink water uit glazen flessen, niet uit dunne plastieken flessen en geef je (klein)kinderen ook geen zacht plastieken speelgoed. Die bevatten veel fytalaten en bisfenol A die oplossen en je hormonen beïnvloeden.

Nieuwe kleren zien er zoveel mooier uit maar beter is ze eerst te wassen voor je ze aandoet. Je hebt er geen idee van hoeveel stijfsel- en kleurstoffen erin zitten, ruik er maar eens aan en zie hoe je spoelwater eruit ziet na het wassen. Je huid neemt al die stoffen op.

Onze cellen en ons immuunsysteem draaien op voeding, wees kieskeuriger met wat je in je mond steekt.

Kies voor zoveel mogelijk onbehandelde en verse voeding. Dertig tot veertig procent van alle kankergevallen kunnen voorkomen worden door aangepaste voeding.

Was je fruit en groenten eerst met een natuurlijke zeep , alleen spoelen is niet voldoende.

Voorverpakte producten die weken goed blijven, zelfs van de natuurwinkel, bevatten allerlei toevoegingen, wees daarvan bewust.

Gebruik geen voedingsstoffen waar high corn of glucosefructose siroop aan toegevoegd is. Dit is genetisch gemanipuleerde maïs en die wordt in de lever rechtstreeks omgezet in vet (limonades, koekjes, charcuterie…).

Minder calorieën is de beste garantie om gezond ouder te worden!

In het dorp Okinawa in Japan wordt het grootste deel van de bevolking meer dan 100 jaar. Zij hebben 3 x meer kans dan wij om honderd jaar te worden en ziekten zoals diabetes, kanker, hypertensie komen er bijna niet voor. Zeventig procent van hun voeding bestaat uit zoete aardappel, zeewier en curcuma. Een natuurlijke caloriestrictie dus.

Zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose zijn kankerverwekkend, dat weten we allang. Na een week gebruik is je darmflora al helemaal ontredderd. Merkwaardig dat dit nog altijd mag verkocht worden. Je voedingspatroon of je hoeveelheid voedsel niet aanpassen maar toch een zoetje in je koffie  zal je zeker niet doen afslanken maar net het tegenovergestelde effect veroorzaken.

Beperk je alcohol gebruik. Zeker bij vrouwen onder de 60 jaar kan het dagelijks gebruik van alcohol je kans tot borstkanker met 10 procent verhogen. Alcohol heeft namelijk een sterk oestrogeen effect en kan je lever beschadigen bij overmatig gebruik.

Héél belangrijk is ons slaappatroon en vooral of je een diepe slaap of restoratieve slaapp hebt. Een diepe slaap zal je hersenen detoxen. Slaap heeft namelijk een glymfatische functie. Eigenaardig woord misschien maar het wil zeggen dat tijdens de slaap ons volume in hersencellen afneemt. Ze krimpen als het ware en de lymfatische stroom neemt toe. Dit wil zeggen dat je meer afvalstoffen zult verwijderen uit je grijze massa en dat dit preventief zal werken op de degeneratie en inflammatie van je hersenen. Met andere woorden, slaap doet je verjongen (Willen we dat wel? Ik zeg liever: onze jeugdigheid behouden) en verhindert dat je zou aftakelen. Tijdens de dag neemt je hersenvolume en ook je afvalstoffen weer toe.

Heel veel mensen – 30 procent! – hebben slaapproblemen en een verstoord dag- en nachtritme waardoor er een onvoldoende glymphatische detox gebeurt. Hierdoor krijg je chronische ontstekingen wat weer neiging geeft tot minder bewegen, meer neiging naar verslavend en ongezonder  voedsel, obesitas, nog meer inflammatie en meer kans op ” the disease” waar iedereen zo bang van is.

Ook melatonine, je slaaphormoon is dikwijls veel te laag omdat we teveel in het kunstlicht vertoeven. We zitten veel te veel binnen. Enerzijds hebben we blauw licht teveel – kunstlicht, straatlicht, tv en i-pad licht – dat ons nog meer alert houdt. Anderzijds hebben we te weinig full spectrum daglicht. De eerste zonnige dag na de winter lopen mensen naar buiten en de terrasjes zitten dan overvol. Je voelt gewoon dat je zonlicht nodig hebt. Maar spijtig genoeg werken we soms te veel en te laat om op een meer regelmatigere manier van dit natuurlijk licht te kunnen genieten, dat natuurlijke licht dat onontbeerlijk is voor een goede gezondheid.

Check regelmatig je vitamine D gehalte via een bloedtest. Vitamine D beschermt je tegen kanker en vooral in de wintermaanden hebben de meeste mensen een groot tekort.

Samenvatting kankerpreventie in het dagelijkse leven

De grote weldoeners:

 • Natuurlijk eenvoudig leven
 • Dagelijks buiten komen in de natuur
 • Voldoende zonlicht hebben
 • Voldoende beweging: duur én krachttraining
 • Voldoende kwalitatief goede nachtrust, vaste tijd naar bed, donkere koele kamer, pc & mobiel & tv uitzetten
 • Voldoende aarding hebben, loop ‘s morgens op je blote voeten rond, loop door het natte gras indien je kans krijgt en voel het contact met de natuur
 • Goede balans tussen werk en ontspanning
 • Stressreductie: rust, mindfulness, focus je op wat het leven je wél biedt en wat je echt nodig hebt
 • Leer dingen los te laten, hoe moeilijk het ook is, lasten blijven meesleuren maakt je ziek.
 • Vermijden van omgevingschemicaliën
 • Let op geneesmiddelen: door je levensomstandigheden aan te passen kan je dikwijls je gezondheid herwinnen zodat je geen medicatie hoeft te nemen. Kies eerder voor een (tijdelijk) voedingssupplement van natuurlijke, niet synthetische extracten  in een synergetische vorm
 • Beperking /vermijden van straling
 • Uiteraard in de eerste plaats ook een gezonde voeding en kies voor oorspronkelijke, authentieke voeding
 • Belangrijk is de oorsprong van je voeding en hoeveel bewerkingsprocessen het ondergaan heeft
 • Het hoeft daarom niet altijd biologisch te zijn wel rijk aan micro elementen en fyto-nutrienten
 • Voldoende drinken, zuiver water, groentesappen, groene thee
 • Voldoende gezonde vetten innemen, meer omega 3 zoals walnoot, vis, chia
 • Koudgeperste oliën en ze niet verhitten zoals olijfolie
 • Voor bakken en braden, Ghea boter of kokosvet
 • Wees goed voor je lever dan zal je lever ook goed zijn voor jou. Je kan je lever zuiveren door het eten van bittere groenten, gember, knoflook, kurkuma, lijnzaad ( vers)
 • Het is niet altijd gemakkelijk om de stap te zetten naar een gezonder leven en de manager van je eigen gezondheid te worden. Als je al bewust bent dat het anders kan ben je al een eind op weg. Probeer eerst kleine dingen anders te doen, informeer, leer en doe
 • Je zal zien, eens je de eerste  stap hebt gezet  is de kans groot dat je meer zin hebt om het anders te doen en je lichaam te schenken wat het eigenlijk echt vraagt

Heb je vragen voor Leen Steyaert? Stuur dan een mailtje naar wifty@wifty.be tav Leen Steyaert

UnknownMeer lezen kan je in Leen’s boek Leef en eet volgens je Oerritme – Uitgeverij Manteau