We laten ons maar wat graag inspireren door andere Wifty’s. Wat zijn hun dagelijkse gewoontes om gezond en gelukkig ouder te worden? 

We vroegen aan menopauzeconsulent Leen Steyaert (61) wat haar dagelijkse verzorgingsroutine is. Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt en schreef de bestsellers ‘Stralend door de menopauze’, Leef en eet volgens je oerritme’, ‘Stop de rush’, ‘Jouw menopauzeplan’ en ‘Over Borsten’. Vorige maand verscheen haar nieuwste boek ‘Menokilo’s’ dat ondertussen al een paar weken in de Top 10 Non Fictie staat. 

OCHTEND

Gezichtsverzorging:
– In de winter schrub ik mijn gezicht 2 x per week met glycolzuur, deze stof heeft een positieve invloed op pigmentvlekjes, veroudering en droge huid. Glycolzuur valt onder de groep ‘fruitzuren’ en zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen, bij gebruik van hogere concentraties kan het collageen en elastinevorming stimuleren. Bescherming tegen de zon is belangrijk, je huid wordt gevoeliger.
– Daarna gebruik ik een lotion van The Ordinary, hyaluronzuur afwisselend met collageen en vit C , aminozuren en resveratrol extract. Daarna een lichte dagcreme. Ik wissel regelmatig van merk. Ik moet zeggen dat The Ordinary prijs/kwaliteit het schitterend doen. Het zijn heel betaalbare middelen, zelfs goedkoop, met effectieve bestanddelen, weinig tierlantijntjes rond de verpakking, dus heel eenvoudige flesjes. Al je geld zit dus in het product.  Als ik buiten ga probeer ik niet te vergeten om zonnebescherming aan te brengen. 

Lichaamsverzorging:
– We hebben thuis een infraroodcabine, die gebruik ik regelmatig, heel goed voor je spieren en gewrichten en om te ontgiften. Douchen doe ik met natuurlijke zeep zonder parabenen, in de zomer als mijn huid droog is smeer ik me in met een bodylotion van Weleda. Het is belangrijk om de binnenkant en de buitenkant te verzorgen! Deodorant altijd zonder aluminium van Louis Widmer of Crystal.

Ontbijt:
– Havermout, fruit, een eitje of een boekweitpannekoek.

Voedingssuplementen:
– Vitamine K2, vitamine D, magnesium, visolie en duindoornoliecomplex van Membrasin, ashwagandha (Indische ginseng), co-enzyme Q10, curcuma, boswellia, vitamine B12 en zink

Membrasin, sponsor van het Love, Peace & Wifty Event

Onze huid, ogen en slijmvliezen worden droger tijdens en na de overgang. Met het drastisch dalen van het vrouwelijke hormoon oestrogeen gaan deze slijmvliezen uitdrogen waardoor je last kan hebben van een droge huid, daarnaast wordt je huid droger en slapper omdat je collageenproductie sterk achteruitgaat.

Ouder worden doen we allemaal, gelukkig maar! Maar we kunnen wel klachten zoals een droge huid terugdringen en soms zelfs opheffen.

Als je geen voorstander bent van bio-identieke hormoontherapie (doet dit soort klachten verdwijnen) kan je duindoornbesolie supplementen gebruiken, zoals Membrasin. Belangrijk is dat je zeker in het begin en hoge dosis neemt en daarna een onderhoudsdosis.
Duindoornbesolie bevat omega 3-6-7 en 9 vetzuren en vitamine A. Die zorgen ervoor dat je slijmvliezen vochtig blijven en regenereren. Doorgaans zijn de resultaten zeer goed zolang er therapietrouw is. Als je stopt met het supplement komen de klachten na enkele dagen of weken terug.

Hormonen:
– Elke ochtend smeer ik een paar dosissen Oestrogel op mijn arm.

Oefeningen of sporten:
– Momenteel sport ik 2 x per week.

MIDDAG

Lunch:
– Sla met een stukje vis of kip of een groentensoep, als dessert een stukje zwarte chocolade. Of de overschotjes van het avondmaal van de vorige dag.

AVOND

Diner:
– Vis of vlees met groenten of groententaart met sla.

Gezichtsverzorging:
– Indien nodig mascara verwijderen, wassen en een beetje lotion aanbrengen. Ik ga altijd met een frisse huid zonder nachtcrème slapen zodat mijn huid kan ademen. Wel breng ik hyaluronzuur aan.

Voedingssuplementen:
– Magnesium, ashwagandha.

Hormonen:
Elk avond neem ik een dosis Progesteron gel op mijn andere arm en een dosis oestrogel. 

  • Extra persoonlijke tips:
    – Ik speel tussendoor een half uurtje piano, of beter gezegd, ik oefen wat aan de piano, ik ben pas op mijn 52 jaar begonnen!
    – Ik probeer er altijd netjes uit te zien, ook al heb ik eigenlijk geen tijd om aandacht aan mijn uiterlijk te besteden, toch probeer ik mijn best te doen om er fleurig uit te zien, een mooi vestje, een sjaaltje en tussendoor een beetje blos en heel lichte naturel lipstick, want als ik moe aan het worden ben dan kan ik bleek wegtrekken.
    – Regelmatig las ik eens een moment in voor een koffie of lunchke met een goede vriendin. Hoeft niet altijd buitenhuis maar gezellig in elkaars keuken, wat kletsen over de dingen des levens. Dat is het voordeel aan zelfstandige te zijn, ik bepaal zelf mijn steeds drukke agenda.
    – Ontstressen is heel belangrijk.

 

In samenwerking met Membrasin: www.membrasin.be 

Een afspraak maken met Leen Steyaert kan via haar website: www.siris.be

Leen’s boek ‘Menokilo’s’ is te koop in een boekenwinkel in je buurt of online.