Menopauzeconsulente Leen Steyaert over hormoontherapie, ja of neen?

 

Menopauzeconsulente Leen Steyaert.

Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én Wifty Guest vanaf dag één (april 2013). Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt en ze is auteur van bestsellers zoals ‘Stralend door de menopauze’, ‘Oerritme’ en ‘Stop de rush!’.  

Er zijn weinig medische zaken waarover zoveel meningsverschillen bestaan als over de manier waarop menopauzeklachten behandeld moeten worden. Bij deze discussie staat in de klassieke geneeskunde hormoonvervangende therapie (HVT), ook genaamd hormoonsubstitutietherapie (HST) of hormone replacement therapy (HRT) centraal. Mijn basisstandpunt is  als het over de menopauze gaat dat ik niet graag spreek over ‘symptomen’ en over ‘behandeling’. Omdat deze termen me doen denken aan een ziekte die medische zorgverlening, medicatie en doktersbezoeken omvat.

Ik beschouw de klassieke hormoonvervangende therapie dan ook als een van de vele ‘oplossingen’ die de klassieke geneeskunde heeft ontdekt voor de behandeling van een ‘ziekte’. De traditionele geneeskunde is zeer sterk farmaceutisch gericht. Er wordt voornamelijk aandacht besteed aan de massa’s geneesmiddelen die op de markt zijn en die bij de minste klacht worden voorgeschreven. Met als enig doel acute symptomen zo snel mogelijk te onderdrukken in plaats van symptomen te zien als signalen dat er aan de basis ergens iets niet goed zit.

Zo wordt ook de menopauze in de klassieke geneeskunde veeleer gezien als een ‘te behandelen ziekte’ die zo snel mogelijk voorbij moet gaan en waarvan de symptomen liefst zo goed mogelijk onderdrukt moeten worden. In die optiek was de ontdekking van synthetische hormonen die de onevenwichten bij de menopauzale vrouw konden herstellen, een van de meest spectaculaire ontdekkingen in de moderne geneeskunde. HST heeft miljoenen vrouwen kunnen helpen die totaal ontredderd waren op het moment dat ze in de menopauze kwamen. Vrouwen die zoveel en zo zware klachten hadden dat hun levenskwaliteit sterk achteruit ging. In het verleden was HST dé oplossing voor zware menopauzale klachten. Het evenwicht van de vrouwelijke hormonen is evenwel een uiterst delicaat systeem waar heel voorzichtig mee omgegaan moet worden.

Hormoonvervangende therapie kan erg vervelende bijwerkingen hebben. Zoals migraine, duizeligheid, vocht vasthouden, en bij langdurig gebruik het risico op oestrogeengerelateerde kanker. Voornamelijk borst-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker, werd niet als serieus te nemen risico beschouwd.

Gelukkig is de hormoontherapie in de loop der jaren sterk geëvolueerd en zijn artsen meer en meer overgestapt naar het gebruik van bio-identieke hormonen. Die worden niet alleen veel beter in het lichaam opgenomen, maar ook veel minder risico’s inhouden voor de gezondheid.

Bij hormoonvervangende therapie is het daarom heel belangrijk om onderscheid te maken tussen synthetische hormonen en bio-identieke hormonen. Bio-identieke hormonen worden in de hedendaagse geneeskunde door endocrinologen en hormoonspecialisten met veel succes ingezet bij aandoeningen die veroorzaakt worden door hormonale onevenwichten of tekorten, bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, schildklierziekten, bijnieruitputting en depressie.

We hebben vandaag de mogelijkheid om fantastische dingen te doen met hormonen voor specifieke problemen waar preventie of natuurlijke ondersteuning niet werken. Bij vrouwen die vervroegd in de menopauze komen (bijvoorbeeld na het verwijderen van de eierstokken of baarmoeder) is het zelfs levensnoodzakelijk om hormoontherapie voor te schrijven. Het is echter belangrijk dat dit gebeurt met de nodige kennis en verantwoordelijkheid: hormoontherapie is een boeiende maar ingewikkelde materie, waarbij de juiste dosering van het allergrootste belang is. Het is niet iets waarmee niet-specialisten op eigen houtje kunnen experimenteren, maar iets waar zeer bewust mee omgegaan moet worden.

De discussie over het al dan niet ‘standaard’ voorschrijven van HST aan vrouwen in de menopauze is nog lang niet uitgewoed. Ondanks dat het onomstotelijk vaststaat dat synthetische hormonen het risico op borstkanker, baarmoederhalskanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, hersenbloedingen en trombose verhogen en soms zelfs verdubbelen, zijn er nog steeds artsen die deze blijven gebruiken. Onderzoek naar bio-identieke hormonen in de menopauze  tonen steeds meer dat deze veilig zijn .

We kunnen er niet onderuit, onze hormonen duikelen naar beneden als de menopauze aanklopt. Wifties zijn niet meer als vroeger die in stilte konden lijden en hun verminderde stressbestendigheid  konden wegsteken door het kalmer aan te doen.

Wifties werkten vroeger zelden buitenhuis en hadden buiten hun huishouden niet veel extra taken of verantwoordelijkheden.

Nu zijn wifties nog zeer actief als ze in de menopauze komen en willen in het leven blijven staan. Daarom zijn bio-identiek hormonen eigenlijk voor sommige vrouwen een must. Ook al heb je niet veel klachten Toch zullen deze bio-identieke hormonen je lichaam langer sterker en vitaler maken. Er is momenteel een sterke evolutie en de kennis wordt steeds groter. Voor de wifties die geïnteresseerd zijn en een beetje van theorie houden kan ik jullie het boek van prof Sylvie Demers: De kracht van je vrouwelijke hormonen aanbevelen. En lees natuurlijk mijn boek ‘Stralend door de menopauze’.

Het is echter belangrijk dat je als vrouw en Wifty, in samenspraak met je arts, zelf beslist of dit voor jou een oplossing kan zijn en deze beslissing niet volledig aan je gynaecoloog of behandelend arts overlaat.

Wifties! Vergeet echter de belangrijkste boodschap van de menopauze niet. Zorg goed voor je zelf, de menopauze is je laatste wake-up call om je eigen lichaam te resetten, je oude patronen en je oude  leven los te laten en positief de toekomst tegemoet te gaan. De energie die je had om de zorg die je vroeger voor je kinderen of voor anderen gebruikte, benut je nu voor jezelf en het optimaliseren van je gezondheid zodat  je een mooiere oudere dag zal hebben!

Heb je nog vragen over de menopauze? Stuur ze naar wifty@wifty.be
 
Leen’s boek ‘Stralend door de menopauze’ kan je kopen vij de Standaard Boekhandel of bestellen via bol.com
 
Je kan ook op consultatie gaan bij Leen Steyaert, afspraak maken kan via www.menopauzeconsulent.be
 
 
18 Comments
 • Hilde

  Beantwoord

  Ik word al slecht van de anticonceptiepil… Met geen enkele is het gelukt over de jaren. Intussen komt de menopauze om de hoek kijken en nu lees ik dat ‘bio-identieke hormonen eigenlijk een must zijn’. Hoe zit dat precies? Moet blijkbaar toch eens een afspraak maken met Leen.

  • leen

   In de menopauze duikelen je hormonen oestrogeen en progesteron naar beneden. Als je sterke bijnieren hebt kan je lichaam deze disbalans nog redelijk goed compenseren.
   In deze tijden blijven vrouwen van 50 niet bij het haardvuur zitten zoals ik al vertelde maar willen jeugdig en actief blijven. Je kan in de eerste plaats en dat is ook superbelangrijk veel doen door je levensstijl aan te passen , gezonde voeding , voldoende slapen , niet roken etc. om je kracht en vitaliteit te behouden.Maar bij veel vrouwen is dat niet voldoende terwijl ze nog een druk en actief leven willen of moeten leiden.Dan is bio-identieke hormonen wel eens een oplossing.Ik hoor veel discussies over de hormonen maar je moét een onderscheid maken tussen klassieke en bio-identieke hormonen. Wat raar is dat vrouwen nooit een probleem maken van de anticonceptiepil die dikwijls al op 16 jarige leeftijd of vroeger wordt genomen en ervoor zorgt dat je zelf geen eigen hormonen( oestrogeen en progesteron )gaat produceren.
   Wat je ook moet weten dat vrouwen na de menopauze eigenlijk niet meer interessant zijn voor de natuur omdat de natuur maar 1 enkel ding wil en dat is reproduceren.Ondertussen zijn we zo geciviliseerd dat we ons eigenlijk een beetje boven de natuur zetten en al de taken nog willen verrichten die we als jongere vrouw deden. In mijn boek vertel ik ook wat de emotionele betekenis is van de menopauze. De ouder wordende wijze vrouw die een beetje uit de maatschappij verdwijnt ,die in plaats van de zorgende vrouw nu advies en wijsheid doorgeeft aan haar jongere evenbeeld,die op de kleinkinderen past en met haar raad en daad de maatschappij bij staat. Zij heeft een satijnachtige huid en zilverkleurig haar zij leeft op haar eigen tempo. Niet alle wifties willen dit leven nu al. Zij willen zolang mogelijk actief deelnemen aan de samenleving.

 • Sabine

  Beantwoord

  Hallo, ik ben nog geen 50, maar 45, en via bloedonderzoek is geweten dat ik in mijn menopauze (eigenlijk pré-menopauze) zit.
  Ik zou graag vernemen of er in jouw boek, dat ik nog graag wil lezen, ook wordt verteld over die pré-periode, en wat de “te herkennen” verschijnselen zijn, alsook wat ik er kan aan doen?
  Zowat 2 jaar geleden liet ik mij een mirena-spiraal plaatsen, dat er ondertussen al weer uit is omdat het me helemaal uit balans bracht,(met heel wat nare bijwerkingen), dat was waarschijnlijk met wat je bedoelt, het synthetisch hormoon, en geen bio-identiek? Kan je hier het verschil voor me duiden?
  De verschijnselen(bijwerkingen) waren zelfs zo heftig dat de dokter het beschreef als”burn-out” en depressief… ik vraag me steeds af of dit werd uitgelokt door dat spiraal, want voorheen had ik dat nog nooit gevoeld…

  • Hélène

   Beste Sabine,

   Bio identieke hormonen hebben identiek de zelfde chemische structuur als je eigen hormonen.
   Bio identieke hormonen hoeven niet via de lever opgenomen omdat je ze niet oraal moet nemen daardoor wordt je lever ook niet overbelast wat vaak het geval is doordat ons milieu zo vervuild is en je lever sowieso al heel wat te verduren heeft.
   Verschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, huiduitslag, moeilijk naar toilet gaan, slecht slapen, wakker worden tussen 1 en 3 u s nachts, slecht alcohol of chocolade verdragen, geïrriteerd zijn, moe zijn tekens van overbelaste lever.
   Je kan ook niet maar 1 hormoon toevoegen of nakijken, je hormonenstelsel is een uiterst gevoelig systeem dat snel uit balans kan geraken.
   Er zijn veel aspecten die moeten bekeken worden. Als je bijnieren bijvoorbeeld uitgeput zijn door vb jarenlange stress of veel te hard werken, slechte voeding of langdurig verdriet dragen dan is je compensatiemechanisme in je lichaam ook al wat aangetast. En dat geeft symptomen van burn out en depressie. Zo op het eerste zicht kan ik niet zeggen of het mirena spiraal hier iets mee te maken heeft .

   Groetjes,
   Leen Steyaert

 • de block

  Beantwoord

  Hoi,ik ben ten einde raad,voel me totaal geen vrouw meer en haargroei in aangezicht belemmerd alles in mijn dagelijks leven. In 2006 baarmoeder en allebei eierstokken en ben van 1969. Moods niet mee te leven,ook nie voor mezelf. Greetz

  • LEEN

   Beste mevr de Block,

   krijgt u de juiste begeleiding?Haargroei in het gezicht wijst op hormonendisbalans.
   U bent al op jonge leeftijd in de menopauze gekomen. Ontegensprekelijk hebt u hormonen nodig en dat moet strikt opgevolgd worden.
   De reden dat u baarmoeder en eierstokken zijn weggenomen is al een teken dat er al iets mis was in uw lichaam. Mogelijks had u reeds tekorten of teveel van bepaalde stoffen in uw lichaam. Zoek aub hulp ook al ben je ten einde raad. Er is altijd iemand die u zal kunnen helpen.Geloof me.

 • Lies

  Beantwoord

  Beste,

  Ik ben 39 jaar en heb al jaren heel veel last van het premenstrueel syndroom, heb een cyclus van 23 dagen. Voel me echter maar 1 week goed na mijn menstruatie. Heb dan last van humeurschommelingen, s nachts zweten etc. en heb ook veel last van blaasontstekingen. Ik neem al 15 jaar geen pil meer omdat ik altijd bijwerkingen had.
  Sinds 1,5 jaar ben ik bij dokter in Antwerpen in behandeling, heeft het ags syndroom ontdekt en ik nu neem 20 mgr cortisol en 50 mgr l thyroxine en smeer ook testosteron. Daar voel ik mij heel goed bij. Vorige week heb ik dan nog eens gesproken over de rest van mijn klachten, en mijn vrouwelijk hormoon is redelijk laag, progesteron is ok. Hij stelt voor om oestrogeen te smeren samen met omdat ofwel zoely pil of cerazette pil, omdat ik toch nog eens een pil wil proberen. Ik heb ooit zoely gehad maar had daar ook bijwerkingen van, ik ben wel echt voorstander van bio identieke hormonen. Neem nu ook aacofemine. Kan u mij misschien wat advies geven? Alvast vriendelijk bedankt

  • Katrien

   Hallo Lies,

   Ik heb vermoedelijk ook AGS, ook door een endocrinoloog in Antwerpen vastgesteld ( fysieke eigenschappen, ziektegeschiedenis) . We wachten nog op de resultaten, maar hij denkt voor 99% dat ik AGS heb. Heb je geen nevenwerkingen van cortisol nemen? Ik hoor daar niet veel goeds van.

   Bedankt.

   • Dirx Liesbeth

    Ik heb helemaal geen bijwerken van cortisol, voel er mij heel goed bij. Wet je al of je AGS hebt? Heb je ook darmproblemen en last van je menstruatie?

    • Liesbeth l

     Beste lies.. Deze klachten komen zo bekend voor. Kunt u mij zeggen bij welke arts in antwerpen ik hiervoor moet zijn.. Dit zou mijn leven een hogere kwaliteit kunnen geven.. Ben momenteel radeloos.. Groetjes Liesbeth..

  • Elorac

   Beste,

   Dankzij het bepalen van de AMH waarde door een bloedproef bij de gynecoloog weet ik dat ik al een tijdje dat ik in de pré menopauze zit. Ik ben nog geen 35 maar heb volgens hem niet meer dan 3 jaar te gaan voor ik in de overgang kom.. Ik had nog nooit gehoord van AGS…Kan dat via een bloedtest opgespoord worden?

 • Diane

  Beantwoord

  Beste Leen,

  Ik ben 52 jaar en sukkel al twee jaar met mijn gezondheid. Even mijn gezondheidstoestand toelichten. Vele slapeloze nachten met extreme vermoeidheid tot gevolg. Mijn energie is volledig opgebruikt. Ik ben erg verstrooid, vergeetachtig en moet zoeken op mijn woorden. Allergische reacties (verspringende jeuk, brandende ogen, jeukende oren, gezicht, haar) waar men geen oorzaak voor vind. Allerlei zuiverende kruiden ingenomen die tot nu toe nog geen oplossing bieden (herbo muco flora, debaflor, mc-2 lever-detoxificatie – ontzuring – caprylzuur- meridiaancomplex 7 – trias C)jeuk blijft aanwezig. Enkel onder controle met levo-cetrizine maar wil daar vanaf. Uit bloedonderzoek bleek verhoogde cholesterol en tekort aan vitamine-D (neem al 6w. cure) Ik heb barstende hoofdpijn waarvoor ik al maanden naar de kinesist en osteopaat ga.Eveneens voor mijn onderrug. Op enkele maanden tijd al drie acute lumbago’s. Mijn nek, schouders zitten volledig vast, met tintelende handen, dikke vingers en brandende polsen als gevolg. Ook mijn benen zijn helemaal opgezwollen en mijn voeten geven brandende pijnen alsof ze verzuurd zijn. Met oedeem als gevolg. (draag reeds steunkousen) Overal verspringende ontstekingen. stramme stijve spieren bij stil zitten, beter bij beweging. Mijn bloeddruk te hoog. Ik heb een gewichtstoename van 5 kg vooral buikvet. Steken net onder de ribben aan mijn linkerkant, tot onderbuik en rond navel, droge ontlasting,
  en ga zo maar door. Ik ga er stilaan onderdoor. Ik ben de moed aan het laten zakken. Mijn dokter weet zich geen raad. Heb net een neurologisch onderzoek gehad. Alles Ok.Ik heb al meermaasl de menopauze aangekaart maar daar wil ze niet van weten. Heeft mij dan Tibolinia voorgeschreven. Reeds vijf maanden aan het nemen maar geen verbetering. Enkel de opvliegers en het zweten is onder controle.
  Na het lezen van je boek ben ik er nog meer van overtuigd dat het wel degelijk menopauze klachten zijn. Je boek is Zéér interessant maar ik weet niet waar eerst te beginnen er staan zoveel tips in en ik weet niet wat eruit te kiezen.
  Denk je dat ik best naar een endocrinoloog ga om een afspraak te maken of naar een gynaecoloog prof Herman Depypere die gespecialiseerd is in de menopauze of naar de menopauzekliniek UZ Gent? Weet jij een goede endocrinoloog die gespecialiseerd is in de menopauze en zeker met bio-identieke hormonen werkt?
  Dat is een hele boterham hé. Ik kijk graag uit naar een antwoord. Alvast bedankt om dit door te nemen.

 • leen

  Beantwoord

  Beste diane,
  Jouw verhaal is een van de vele triestige verhalen die we soms moeten aanhoren omdat vele artsen en ook de mensen zelf hier geen oplossing in kunnen bieden. Jouw gezondheidsklachten worden versterkt net omdat je hormonen beginnen te schommelen en dat kan al jaren voor je menopauze beginnen. Ik zou zeker eens langs dr de Pypere gaan omdat hij zeker bio-identieke hormonen voorschrijft. Hormonen die je zeker niet oraal moet nemen.Je lever is ook overbelast en zeker ook je darmen.Er is veel dat we kunnen doen en daarbij is zeker levensstijladvies een must.ik zou voorlopig niet de lever zuiveren maar ondersteunen met glutation,Nac of mariadistel.Probeer mij eens te bellen of mailen bereiken dan kan ik nog bijkomende vragen stellen.Veel succes

 • Marleen Verhelst

  Beantwoord

  Beste Sabine, een groot deel van de klachten van Diane herken ik.
  Gedurende bijna drie jaar ben ik dokters en specialisten afgelopen met gelijkaardige klachten. Bij mij kwamen er ook nog ernstige evenwichtsstoornissen bij met een constante misselijkheid tot gevolg, tot we meer en meer ondervonden dat wanneer ik zwaar werd blootgesteld aan wifi-straling (bvb: zware bestanden opladen), de klachten verergerden.
  Het is een hele lijdensweg geweest en is het nu dikwijls nog.
  Mijn echtgenoot zegt: het lijkt wel op een emmertje; je kan het enkele uren verdragen maar na een tijd is het emmertje vol en beginnen de nare gevolgen.
  die bestaan uit/ een zware druk in het hoofd, niet helder meer kunnen denken (je leeft in een waas),ploppende oren(zoals in het vliegtuig), duizelingen, misselijkheid, rood aangezicht (vooral de wangen vertonen felrode pekken en voelen aan als verbrand door de zon), oedeem onder de ogen en verkleinen van de ogen zoals bij een verkoudheid, dodelijke vermoeidheid.
  Deze symptonen worden erger naargelang de duur van de blootstelling en de sterkte van de straling.
  Een televisie op WiFi is voor mij funest.
  Mijn buren houden erg veel rekening met mij en daar ben ik hen erg dankbaar voor, WiFistraling kan wel 50m ver gaan en gaat door muren, plafonds en vloeren.Maar ik heb zelf ook enkele maatregelen genomen. Ik heb me namelijk een klamboe en een pet geweven uit zilverdraad aangeschaft zodat mijn nachtrust veel verbeterd is.
  In onze slaapkamer kwamen maar liefst negen netwerken binnen.
  De kenmerken ‘s nachts zijn verschrikkelijke droge mond; ik moest wel twintig keer
  per nacht drinken. Overvloedig zweten, onderbroken slaap en ontwaken met een loodzwaar hoofd.
  Wanneer ik zwaar ben blootgesteld aan WiFi duurt het wel drie dagen voor ik hersteld ben.
  Ik ben normaal een heel actief iemand dus het zet een enorme domper op mijn leven.
  Reizen in bussen, treinen of vliegtuigen en in hotels verblijven is er voor mij niet meer bij ( overal WiFi)
  Er zijn echter nog veel ergere gevallen.Er zijn mensen die hierbij ook gevoelig zijn voor gsm-straling en ander electromagnetische straling.
  Ik heb ook gelezen dat er mensen zijn die ernstige gewrichts- en spierpijnen ondervinden bij blootstelling aan straling.
  Mijn echtgenoot zegt dat ik ben zoals de kanarie die ze in de mijnen gebruikten om gas te detecteren. Wanneer die van zijn stokje ging maakten de mijnwerkers dat ze weg kwamen:). Zelf roken zij niets.
  Voor mij is het onbegrijpelijk dat zoveel mensen zogenaamd niets voelen.
  Ik hoor echter veel mensen klagen over veel van de symptonen die ik heb.Zij vinden hier zoals ik vroeger geen aanwijsbare reden voor.
  Misschien voor Diane toch iets om in overweging te nemen.
  Je kan meer informatie inwinnen over straling op de sites: http://www.beperkde straling.org en http://www.stralingsarmvlaanderen. Ik hoop voor Diane dat ze hier iets aan heeft. Groetjes Marleen

 • Gina

  Beantwoord

  Hallo, zijn er artsen in of rond Antwerpen die gespecialiseerd zijn in het voorschrijven van bio identieke hormonen en die hun patiënten persoonlijk opvolgen aub? Of is Dr De Pypere in Gent echt de enige autoriteit in deze materie?
  Dankjewel
  gina

 • Karin

  Beantwoord

  Hallo, ik ben bijna 50 en denk stillaan in de overgang te komen.prof De Pypere heeft de zoely pil voorgeschreven om de schommelingen(vooral op gesstelijk vlak) op te vangen.ik neem al 20 jaren geen pil en ben bang van de nevenwerkinge: verhoogd risico op borstkanker en trombose.graag eens uw mening

 • Katelijne Sedeyn

  Beantwoord

  Hallol
  Ik ben 56j en volgende maand wordt ik 57j.
  Ik hereken enorm veel wat de beschreven klachten betreft!
  Om niet te zeggen alles!
  Het ergste is dat in met een puberende zoon zit van 18j die mij constant uitlacht wanneer ik weer es iets vergeet of begin te zweten dat het niet menselijk is..laat staan het urenlang moeten sleuren met boodschappen. ..De pijn is ondraaglijk soms in mij beenderen

 • Katelijne Sedeyn

  Beantwoord

  Desalniettemin nam ik na lang aarzelen toch Femaston law. Wat hielp in het begin Twee jaar terug Nu helpt niks meer.
  Depressie Pijn Vermoeidheid en slapeloosheid Zweetuitbarstingen..ach noem maar op.Was begonnen met nieuw leven en het te accepteren zoals het is..Ik moet erdoor Living geverfd nu nog de andere kamers Mijn zoon ADHD-er Bordeline..Wordt nu Januari naar huis gestuurd terwijl hij onde!

Leave a Comment