Wifty’s menopauzeconsulente en nutritioniste LEEN STEYAERT met haar boek ‘OERRITME’ op De Boekenbeurs

 

Wifty’s menopauzeconsulente en nutritioniste Leen Steyaert stond als signerend auteur op de Boekenbeurs.

Gisteren was het laatste dag van de 78ste editie van de Boekenbeurs. Nu eerst een paar dagen afkicken want het was intens!

Ik stond er deze keer als signerend auteur met mijn boek ‘Leef en eet volgens je OERRITME’. Het contact met de mensen die interesse hadden in mijn boek was echt bijzonder. Zoveel leuke en lieve mensen gezien. Véél volk over de vloer dus, aan het bezoekersaantal en de verkoopcijfers te zien houden mensen nog steeds van boeken. Gelukkig maar!

Toch horen we te vaak dat een uitgeverij het niet meer kan trekken, zo kregen we het nieuws dat uitgeverij De Bezige Bij de deuren moet sluiten. Dat is heel spijtig…

Boekencrisis? Aan de Boekenbeurs zal het niet liggen. Gisterenavond op het nieuws hoorde ik dat bezoekers er gemiddeld 40 euro spenderen. Het aanbod en dus de verleiding is enorm groot. Ik kom met een winkelkarretje nog niet toe! ;-) Natuurlijk maakt de aantrekkelijk korting van een signerend auteur het gemakkelijker om een extra boek te kopen. Ik heb vooral gezondheidsboeken gekocht. Ik lees meestal alleen maar over dit onderwerp… alhoewel ik tijdens vakanties fictie verkies.

Ondanks het vele volk en de soms tropische hitte is de Boekenbeurs altijd een feest, dit jaar stonden de strips extra in de kijker en liepen er verschillende stripfiguren in levende lijven rond. Niet enkel de kinderen werden daar vrolijk van.

Opvallend was het enorm grote aanbod aan oorlogsboeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ik vroeg me in stilte af wie al die boeken koopt. Nazaten van die generatie en jonge mensen voor wie die oorlogen heel abstract zijn?
Yep, mijn gedachten waren nog niet koud of ik had zelf al twee romans gekocht die met de oorlog te maken hebben: De Boekendief van Markus Zusak en de Kokkin van Himmler van Franz-Olivier Giesbert. Geschiedenis boeit me en na het lezen van een paar recensies wil ik meer lezen.

Nog even over het feit dat ik één de vele signerende auteurs was. Nou auteur… een échte auteur schrijft literatuur vind ik. Ik hou zo van schrijvers die woorden gebruiken die als snoepjes in de oren klinken en ik durf ik al wel eens een uitgebreide beschrijving overslaan in een boek omdat ik gebeten ben door het verhaal en niet kan wachten om alles te weten te komen… Ik kan écht genieten van subliem taalgebruik, wat een gave!

Jij en Ik‘ van Saskia de Coster is één van de boeken die ik laatst gelezen heb, een aanrader. Het gaat over de banaliteit van het dagelijkse leven en lijkt eerst wat spottend over te komen maar uiteindelijk gaat het over diepe menselijke gevoelens. Mooi!

Leen Steyaert & Herman Van Rompuy

En natuurlijk veel bekende gezichten op de Boekenbeurs. ZAKI stond naast mij zijn boek ‘Ondeugend Ouder Worden‘ te signeren.

Dat ondeugend ouder worden is voor hem geen enkel probleem, dat zie je in zijn guitige pretoogjes, hahaha!

Ik had trouwens ook een leuke babbel over gezondheid met Herman Van Rompuy, nog 3 weken president van de Europese raad.

“Binnenkort kan ik het rustiger aandoen” vertelde hij me. Daar keek hij naar uit. Ik voelde dat hij moe was. Niet alleen omdat het al later op de avond was en hij net een spreekbeurt had gegeven maar ook omdat hij keihard gewerkt heeft de laatste jaren. Ik kreeg een warme handdruk, wat een integer man.

Om af te sluiten deze mooie tekst die echt bij Wifty past. Spijtig genoeg is de dichter onbekend. Ik wou dat ik het geschreven had! :-)

Liefs, Leen

Mensen zijn als boeken
Er zijn mensen
Die als ongelezen boeken
Gesloten blijven
Die niets laten vermoeden van hun inhoud

Er zijn mensen
Die als uitgelezen boeken
Beduimeld en gekreukt zijn
Die alles wat ze waren hebben prijsgegeven

Er zijn mensen
Die als pas verschenen boeken
De aandacht trekken
Die wachten op een blik en een hand die hen ter hand neemt

Er zijn mensen
Die als waardevolle boeken
Steeds blijven bloeien
Die een stuk leven van je eigen leven zijn geworden

Er zijn mensen
Die als woordenboeken
Veel woorden in de mond hebben
Maar een boodschap brengen en weinig inhoud hebben

Er zijn mensen die
Als lichtbundels tot diepe gedachten
Een leven laten vermoeden dat alles overstijgt
En toch iets van een kind hebben bewaard