Schermafdruk 2015-11-16 13.02.46

Onze fameuze Wifty-vraagjes lijken op het eerste zicht easy. Maar vergis je niet. Ze zijn lekker gemeen en dwingen je om diep na te denken. Probeer het zelf eens ;-)

Cristin Van Ooyen is life coach en bij haar inschrijving vlogen plotsklaps onze mails heen-en-weer. Ze wil graag af en toe een stukje met praktische tips sturen waar we allemaal iets aan hebben. Maar eerst dit:  

1) Wat vond je leuk aan 50 worden/zijn?

“Oma worden! En het compliment in de verlosafdeling dat de baby een heel jonge oma heeft. Al moet ik bekennen dat ik toen net geen 50 was.
Tweede heugelijke feit: stoppen met de maandelijkse vervelende haarkleuringen zoals ik  jaren tevoren al had aangekondigd.  Mijn hoofdhuid is mij heel dankbaar dat ik die belofte heb gehouden.”

2) Wat vind je minder leuk aan 50+ zijn?

“De opmerking: ‘50? Je hebt wel moed om nog aan een nieuwe carrière te beginnen!’ De carrière switch vroeg geen moed, geen opoffering, het was en is een bevrijding – al geef ik toe dat het hoofd vaak sterker is dan het lijf en de onzekerheid van mijn nieuwe bestaan me soms de daver bezorgt.
Over het lijf en switches gesproken: sinds kort is de ‘zelfdiscipline’ schakelaar in mijn hoofd kapot: het blijft geregeld  hangen.  Gevolg is dat, ondanks al de oosterse wijsheid en westerse psychologische inzichten, een aantal vrouwelijke functionaliteiten als snoepen, wenen, zelfmedelijden en licht depressieve buien mijn dagen beheersen. Dit defect wordt ook wel eens menopauze genoemd naar het schijnt.”

3) Wat vind je van het gezegde ’50 is het nieuwe 30′?

“Ben ik blij dat ik geen 30 meer ben! Ik was vooral druk bezig om de rol van echtgenote en moeder onder de knie te krijgen. Het moederschap bracht nieuwe aspecten in me boven die ik nog niet kende: ik had het gevoel dat ik mezelf dagelijks moest heruitvinden.  Dat was best spannend maar in combinatie met de praktische kant van mama-zijn ook erg vermoeiend.

Nu ik 50 ben ontdek ik nog steeds andere lichte kantjes en scherpe randjes van mijn ego.  Gelukkig wordt – cliché, cliché – een mens milder met de jaren, ook naar zichzelf toe.

In dit leven wil ik nog meemaken dat de stereotype 50+ bomma enkel te vinden is in een heemkundig museum naast een bompa die aan een pijp lurkt, de macho man mét snor en de ondergewaardeerde huisvrouw met haarrollers en –netje.
Ik merk dat op maatschappelijk vlak een moderne rijpere vrouw die zichzelf respecteert ook respect terugkrijgt van haar omgeving.  En daarvoor hoeven we ons niet in bochten te wringen om er 30 te blijven uitzien. De geruststellende gedachte dat authenticiteit (net als eerlijkheid naar jezelf)  het langste duurt is nu veel makkelijker in praktijk te brengen dan 20 jaar geleden.”

4) Welke droom heb je tegen je 60?

“Mijn derde boek is een wereld bestseller en ik word genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur.  Een mens mag dromen hé ;-)”

5) Welke raad geef jij aan ‘nieuwe’ 50-ers?

“Dezelfde raad die ik mezelf geef als jonge 50’er: ‘be yourself’.  Het beste moet nog komen.”

WIE IS CRISTIN VAN OOYEN (52)?

  • bachelor in een economische opleiding
  • getrouwd
  • mama van 2 kinderen
  • in het oosten vond ze yoga en tai-chi
  • in het westen de natuurkennis van de Indianen
  • in het zuiden de geheime kennis van o.a. Egypte en Mali.
  • in een multinational de wondere wereld van de grenzeloze ambitie én mensenkennis

Haar besluit: de basiswaarden van het leven is voor elke mens op deze planeet hetzelfde: liefde, gezondheid en persoonlijke groei. En toen werd alles duidelijk en helder in mijn hoofd. Ze schreef zich in voor de vierjarige opleiding integrale gezondheidszorg en beetje bij beetje vallen alle stukjes van de puzzel op hun plaats. En vanaf nu zal ze via deze wegstek passeren met praktische tips.

Nog meer info op haar website: welzijn-vindjebalans.be

ann@wify.be