Zo jong. Zo energiek. Kunstfotografe Malou Swinnen (71) deelt graag haar geheim: “Vanaf mijn 50 leid ik eindelijk het leven dat ik wil.” 

1. Wat vond je leuk aan 50 te worden/ te zijn?

“Hahaha, 50 worden, ja dat is al eventjes geleden. Helaas. Wat ik me zeker nog haarscherp herinner, is dat je beseft dat je meer ervaring hebt. Mijn onzekerheid was ook voor een erg groot stuk verdwenen. Om die redenen is het een interessante leeftijd. Mijn kinderen waren bijna afgestudeerd en ik voelde dat ik EINDELIJK het leven kon leiden dat ik wilde. Zoals zoveel moeders doe je een aantal ‘opofferingen’. Je cijfert je voor een groot deel weg. Dat doe je met liefde. Ik leefde vanaf mijn 33 alleen met de kinderen. Dat was een bewuste keuze. Maar zodra de kinderen op eigen benen stonden, was het mijn beurt. Ik kon toen voluit gaan voor mijn passie: kunstfotografie, kunstenares zijn.”

2. Wat vond je minder leuk aan 50+ zijn?

“Dat lichaam hé! Ik wil niet dramatisch doen maar van sommige dingen voel je dat je sneller moe wordt.
Als je jong bent, ben je NOOIT moe. Nooit! Ik heb me althans nooit moe gevoeld. Maar dan merk je dat je af en toe iets niet meer kunt. En je beseft ook je eindigheid. Let wel: ik voel me nu pakken fitter dan op mijn 50ste. Gek hé. Maar ik heb nu meer tijd om met mijn lijf bezig te zijn. Ik ga zwemmen, turnen, dansen…”

3. Wat vind je van het gezegde ’50 is het nieuwe 30′?

“Dat is absoluut zo. Nog niet zo heel lang geleden was een vrouw op haar 50 oud & out. Nu lacht het leven je toe op je 50! Alle mogelijkheden liggen nog voor je open. Het is wat je er zelf van wil maken.”

4. Wat was je droom dat je nog wilde realiseren voor je 60? En heb je nog een droom, een plan?

“Alles kan beter! <lacht>
Ik droom ervan dat nog meer mensen mijn kunstwerken zien. Ik zou ook graag tentoonstellen in USA, Verenigde Staten,… Vanaf mijn 50 ben ik hard blijven werken aan mijn droom om kunstenares te zijn. Ik wist toen in welke discipline (fotografie) ik verder wilde en wil. Tot nu heb ik 8 kunstboeken uitgegeven en daar ben ik ongelooflijk trots op.

Mijn hoofdthema zijn portretten. Het kunstproject waar ik nog het meest trots op ben is PERSONAE. Dat zijn portretten van vrouwen met een attribuut. Emotionele zelfportretten. Alles vertrekt hiervan of gaat ernaartoe.”

5. Wat is jouw raad voor nieuwe 50-ers?

“Hmmm, wie ben ik om iemand raad te geven? Oké, ik weet het:

DOE ALLES MET PASSIE! Ga tot het uiterste en probeer dan nog ietsje verder te gaan. 

HONGER HEBBEN! Ja, dat is het. Dat zou je moeten inkaderen. Goesting hebben, honger, ervoor gaan!”

Dankjewel Malou voor deze inspirerende babbel. Dankzij jou en andere Wifties Forever beseffen wij, snotneuzen van 50+, dat er nog zoveel wegen voor ons openliggen én dat we van elke minuut moeten genieten! 

 Malou Swinnen

Foto’s: @wifty/wwhat – 2015