Voor Marianne (56) was 2010 het jaar van de verandering: ze stopte met werken, na een carrière van meer dan 25 jaar in het bankwezen, en ging terug naar school om de opleiding voor leraar in de Alexandertechniek te volgen. De beste beslissing van haar leven!

Kathmandu, 1981

Jong, afgestudeerd, rugzaktoerist op Aziëreis, zit ik in een café met mijn vriendje en we raken aan de praat met een Amerikaan. Die man fascineert me enorm – zijn bewegingen, zijn houding stralen een elegantie en rust uit die ik nog niet eerder heb gezien. Hij is leraar in de Alexandertechniek. Pardon? Alexandertechniek blijkt een methode te zijn waarmee je kan leren hoe je jezelf zo effectief en functioneel mogelijk kan gebruiken en bewegen.

Ik vind het erg interessant, maar zoals gezegd, pas afgestudeerd, en ik moet toch iets “serieus” gaan doen met mijn leven. Dus terug thuis na een klein jaar, doe ik wat in de lijn van de verwachtingen ligt – ik ga werken.

Antwerpen – Amsterdam 2005

Ik werk al jaren in het bankwezen, ik werk deeltijds in Amsterdam en combineer 2 jobs. Super interessante functies, maar ik ben gestrest, vermoeid en – ik wil het niet bekennen – op. Ik heb rugpijn en nekpijn die me hinderen in het slapen. Het beeld van de Alexander leraar in Kathmandu heeft me al die jaren niet losgelaten. Per toeval bots ik op een Alexander lerares die op mijn weg naar Amsterdam praktijk houdt, en begin les te nemen. Wat een bliss! Elke keer kom ik buiten als herboren, met ruimte en vrijheid in mijn lichaam, zonder pijn, en relaxed. Het is fascinerend hoe mijn lichaam met simpele instructies en begeleiding van de lerares zich transformeert van een gespannen boog naar een rustig geheel. Ik wil er erg graag meer over weten, maar tja, de plicht wenkt en het werk en de financiële zekerheid van een vaste job roepen, en ik doe gewoon verder.

Antwerpen 2009

Op een open deur dag van Koningsteen in Kapelle-op-den-Bos, volg ik een Niales. Nia is het nieuwe Zumba, dat de vreugde van het bewegen vooropstelt als dé manier om veilig en leuk aan fitness en dans te doen. En toeval of niet, naast verschillende andere inspiratiebronnen zoals jazz dance, yoga, aikido,etc is Nia geïnspireerd op… Alexandertechniek!

Ik vind het zo leuk dat ik het absoluut verder wil doen, alleen zijn er geen lesgevers in het Antwerpse, dus trek ik naar Houston om de opleiding te doen en begin zelf les te geven in de avonduren 

Antwerpen 2010

Na een carrière van meer dan 25 jaar in het bankwezen, is het genoeg geweest. Ik ben 51, ik heb gegeven wat ik kon. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen in de diverse functies die ik heb gehad, en voor de ervaringen die ik heb meegemaakt. Ik heb gereisd, internationaal gefinancierd, en ik heb HR ervaring opgedaan. Ik heb talrijke opleidingen gevolgd zowel voor de bank als voor mezelf, maar niets kan evenaren wat de Alexandertechniek me bracht, toen, enkele jaren geleden.

2010 is het jaar van de verandering, van de beslissing: ik stop met werken en ga terug naar school om de opleiding voor leraar in de Alexandertechniek te volgen. 

Nu 5 jaar later, doe ik waar mijn hart ligt, nl in de zorg voor mensen, in beweging en dans, in het doorgeven van kennis en ervaring, en in communicatie en samenwerking met anderen.

Alexandertechniek is een methode om je bewuster te bewegen en je lichaam te gebruiken waarvoor het gemaakt is. Al te dikwijls misbruiken we ons lichaam, is het tijdens het lange zitten op ons werk, of tijdens het sporten, musiceren, dansen, zingen, poetsen… We krijgen last van nek- of rugpijn, RSI, ons lichaam is gespannen en gestrest. Dikwijls zijn we er ons daar zelfs niet meer bewust van, laat staan dat we in staat zijn om er verandering in te brengen. Maw, we hebben gewoontepatronen in onze bewegingstaal opgebouwd, die niet altijd de meest gezonde zijn.

De Alexandertechniek biedt een model aan waarin je leert hoe je dergelijke gewoontepatronen kan onderscheppen en inruilen voor een bewuste en gezonde bewegingshygiëne. Pijn vermindert en verdwijnt, je muziekspel wordt kwalitatief beter, poetsen wordt kinderspel en aan je PC zitten wordt pijnvrij. Je beweegt met vrijheid en ruimte in je lichaam.

Nia is een bruisende en dansende fitness, die geïnspireerd is door verschillende dansvormen, krijgskunsten en helende technieken – en dus ook door de Alexandertechniek. Het is een fusion fitness met als slogan “the Joy of Movement”, het plezier van het bewegen. Volgens Nia kan fitness immers ook leuk zijn, en bereik je meer als je de vreugde ervaart dat je lichaam kan bewegen en dansen – op jouw manier en binnen jouw grenzen. Nia gebruikt inspirerende muziek, gaande van lounge, jazzy Afrikaanse en Indische invloeden, naar hip hop en dance.

Als ik kijk naar het parcours dat ik heb afgelegd, van mijn rechtenstudie over het bankwezen, tot mijn nieuwe leven als leraar in deze prachtige technieken, ben ik ontzettend dankbaar dat dit me allemaal is te beurt gevallen. Dat ik de beslissing heb genomen om op “latere” leeftijd een bocht te nemen weg van een geplaveid leven, naar een leven waarin alles samen komt, en waarin ik me met o zo veel plezier beweeg. Ik leer nog elke dag bij, dankzij de input van mijn klanten, collega’s, vrienden en familie.

Ik ben een gelukkige Wifty! 

Marianne

Voor meer info over Alexandertechniek en Nia, zie www.easeofmovement.be

helene@wifty.be