Ondertussen in onze mailbox, deze vraag van Martine: “Mensen blijven me vragen om af te spreken, of we elkaar kunnen zien, weliswaar rekening houdend met de veiligheidsregels. Ik blijf de uitnodigingen ontwijken, waarbij ik een evenwicht zoek tussen het beschermen van mijn veiligheid en het niet kwetsen van iemands gevoelens. Ik heb er stress over, Ik ben er niet klaar voor, wat moet ik doen?”

WIFTY: Met de versoepeling moet iedereen voor zichzelf beslissen welke sociale risico’s je wil nemen en hoe je op een elegante manier nee kunt zeggen. Jouw mening, voorkeur en reactie op de hele situatie kan verschillen van die van sommige familieleden en vrienden, en dat kan tot conflicten leiden. Om verwarring te voorkomen is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en te communiceren over jouw persoonlijke sociale tolerantie. Je mag je nooit schuldig voelen over je keuze om jezelf te beschermen. Hier 5 tips om nee te kunnen zeggen tegen uitnodigingen, zonder je gezondheid, relaties of gezond verstand te verliezen. ?


✖︎ 1. Bepaal je persoonlijk comfortniveau, het zal anders een lange, moeizame zomer worden, als je elke sociale uitnodiging moet evalueren. Ten eerste, stel voor jezelf vast waar je je prettig bij voelt, of dat nu een-op-een ontmoetingen buiten zijn, of op een afstand van anderhalve meter. Vraag je af: Hoe kan ik me veilig voelen en toch verbonden zijn met mijn bubbel?


✖︎ 2. Zorg ervoor dat je grenzen overeenkomen met die van de mensen die je uitnodigen. Als jullie comfortniveau hetzelfde is dan hoef je daar niet over te stressen. Spreek alleen af met mensen die op hun gemak zijn met jouw keuzes.


✖︎ 3. Stel jezelf 3 belangrijke vragen om je te helpen kiezen: Is dit iets wat ik écht wil doen? Voel ik me hier prettig bij? Zeg ik ja om de ander te behagen of niet te kwetsen?


✖︎ 4. Reageer altijd met respect en communiceer duidelijk, bedank uitgebreid voor de uitnodiging, geef complimenten en zeg dat je er nog niet aan toe bent. En als je wel gaat, geef dan duidelijk je voorwaarden door, dat je afstand wil houden, al dan niet een masker draagt en/of buiten wil afspreken.


✖︎ 5. Nooit liegen. Wat je ook beslist, wees eerlijk ipv. je te verstoppen achter nep-excuses.En vergeet vooral niet dat je niemand een verklaring verschuldigd bent voor je ‘nee’. En al zeker niet voor je ‘ja’!