“In een aantal culturen worden de eerste maandstonden gevierd, waarom de menopauze dan niet?”Welja, waarom niet, dachten zestig vrouwen toen Hélène Van Herck die vraag stelde op de blog Wifty. Want met hun menopauze begonnen eigenlijk ook de mooiste jaren van hun leven. En dus bouwden ze gisteravond in Antwerpen het allereerste menopauzefeestje ooit in ons land.

Vrouwen vieren voor het eerst in ons land hun “nieuwe levensfase”

Je moet het fluisteren, het paswoord. Het liefst een beetje verleidelijk. “Hot flash”, probeer ik dus zachtjes, in het oor van de portier. Het werkt. De deur wordt voor me geopend. Het feest kan beginnen.

Hier in cocktailbar Nine in Antwerpen komen zestig vrouwen bijeen om te klinken op hun menopauze. Want die is helemaal niet zo erg als de vele verhalen doen geloven, zo vinden ze. De datum is niet toevallig gekozen. Geen betere dag dan Wereldmenopauzedag voor het allereerste menopauzefeestje in ons land.

Eindelijk verlost

“Op de menopauze rust een groot taboe”, zegt initiatiefneemster Hélène Van Herck (55), een van de twee dames achter de vijftigplus-blog Wifty. “Veel vrouwen hebben er vragen over, maar kunnen er moeilijk over praten. Bij sommigen lukt het zelfs niet met hun eigen partner. Dit feestje moet helpen om het taboe te doorbreken. In een aantal culturen worden de eerste maandstonden van een meisje gevierd als begin van de vruchtbaarheid. Waarom dan geen feestje geven voor de menopauze?”

“We hopen dat we vrouwen kunnen inspireren om niet tegen de menopauze te vechten, maar er wat humor tegenaan te gooien”

Het mag duidelijk zijn: deze vrouwen voelen zich niet afgeschreven nu ze onvruchtbaar zijn en hun taak er volgens Moeder Natuur in feite opzit. “Voor ons is vooral een nieuwe levensfase begonnen”, zegt Cornelia (Nikkie) Van Lierop (53), die hier komt voorlezen uit haar boek Glijmiddel, waarin ze met veel humor over haar eigen ervaringen vertelt. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest met mezelf. Jarenlang heb ik me over mijn uiterlijk opgejaagd, maar nu ben ik daar relaxet over. Al deze vrouwen hier beleven de mooiste jaren van hun leven. We hebben onze zaakjes geregeld, sommigen hebben kinderen opgevoed. We weten wie we zijn en wat we kunnen. Het is puur ge­nieten.”

Afzien van vapeurs

Dat genieten gaat er rustig aan toe, bij deze dames. Ze staan niet op de toog te dansen. Ze babbelen, ze luisteren naar de uitleg van menopauzeconsulente Leen Steyaert, en nippen van hun Hot Flash, de cocktail die speciaal voor de gelegenheid samengesteld is. “We moeten natuurlijk wel eerlijk zijn: die menopauze zelf is geen feest. Sommige vrouwen zien echt af van de vapeurs en de hormonale veranderingen. Maar het is niet omdat de menopauze zelf iets ernstigs is, dat we onszelf ook zo serieus moeten nemen. De menopauze maakt deel uit van het leven. Het heeft geen zin om dat te proberen wegstoppen. We hopen dat ons feestje andere vrouwen kan inspireren om niet tegen hun menopauze te vechten, maar op de rest van het leven te focussen en er wat humor tegenaan te gooien. Let’s vapeur together!

BRON: Het Nieuwsblad – Tekst: Annelies Roose