Mediterraans dieet verlaagt het risico op sterven bij vrouwen met 23%, lezen we in de krant. Daar schreven we al over in ons boek ‘Midlife Kick’ (2018), over het effect van het MIND-dieet. Een heus breindieet? Nee, we hebben  het niet over kalfshersenen met citroen en roomsaus. Wel over kwalitatief goede voeding die je hersenen een boost geeft. Onze machinekamer verbruikt veel energie en met de juiste brandstof blijven je hersenen, en daarmee ook je hele lichaam, langer gezond. Maar het is vooral het beschermende effect om de ziekte van Alzheimer te voorkomen dat het breindieet bijzonder maakt. Als je weet dat alzheimer soms al dertig jaar in je hersenen huist voor de eerste cognitieve problemen opduiken, dan weet je ook dat je er alle baat bij hebt om het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verminderen of uit te stellen.

Het MIND-dieet

MIND is de afkorting voor Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Het is een combinatie van twee diëten: het mediterrane dieet en het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dat mediterrane dieet kennen we, het is verantwoordelijk voor de meeste honderdjarigen. Het DASH-dieet werkt bloeddrukverlagend, een hoge bloeddruk is immers nefast voor onze hersenen.

Het MIND-dieet benadrukt het belang van voeding op onze hersenen. Niets wat we nog niet weten, maar altijd handig om het nog eens zwart op wit gedrukt te zien staan: eet veel groenten en noten, beperk dierlijke producten, vermijd zo veel mogelijk verzadigde vetten en geraffineerde suikers. Gebruik je gezond verstand, kies zo veel mogelijk voor verse en onbewerkte voeding en laat je hoofd niet gek laten maken door nieuwe trends. Eet met de seizoenen mee, neem altijd net iets minder dan je op zou kunnen, eet nooit na 8 uur ’s avonds en las regelmatig periodes van zestien uur of langer in zonder te eten. En tot spijt voor wie het niet kan laten: snoep zo weinig mogelijk. Veel suiker kan tot obesitas en diabetes leiden, die beide het risico op dementie verhogen.

Top 10-breinboostende voedingsmiddelen van het MIND-dieet, met aanbevolen hoeveelheden:

  1. Groene bladgroenten (6 porties per week)
  2. Andere groenten (1 portie per dag)
  3. Noten (5 porties per week)
  4. Bessen (2 porties per week)
  5. Bonen (3 porties per week)
  6. Hele granen (3 porties per week)
  7. Vis, oesters, mosselen (1 portie per week)
  8. Gevogelte (2 porties per week)
  9. Olijfolie (bakken en braden)
  10. Rode wijn en champagne (1 glas per dag)

Vitamine E (bladgroenten, volle granen, noten, olijfolie) beschermt tegen schadelijke vrije radicalen en tegen ophoping van plaques, magnesium (noten) voorkomt het krimpen van de hersenen en werkt rust- gevend, omega 3-vetzuren (zeevruchten) verbeteren de communicatie tussen de hersencellen en vitamine B12 (vis, mosselen en gevogelte) voorkomt geheugenverlies.

Het MIND-dieet wordt trouwens ook als behandeling voor depressies aanbevolen. Meer en meer onderzoeken wijzen erop dat het darmkanaal en de hersenen verbonden zijn, en dat de bacteriën in de darmen onze stemming, ons gedrag en onze angst kunnen beïnvloeden.

Om even terug te komen op dat NIET-snoepen, hoe overleven we dat? Wel, dankzij dit geweldige geheugensteuntje: pure chocolade! Yep. Zwarte chocolade is niet langer een guilty pleasure, het is een must. Het is een dagelijks verplicht stukje wondermiddel, want de flavonoïden in pure chocolade werken geheugenverlies tegen. Kies voor pure, bittere chocolade met een cacaogehalte hoger dan 70 procent.

Champagne, oesters en pure chocolade? Mind-blowing! Je zou voor minder euforisch worden. Prikkel je brein met Cham-O-Choc!

Uit ons boek ‘Midlife Kick, de kracht van het nieuwe ouder worden’, uitgegeven in 2018 door Manteau / De Standaard Uitgeverij.

Free foto: Ella Olson voor Pexels.com