Ingrid-Thijs1

Het is altijd een cadeau als wijze en boeiende vrouwen je pad kruisen.  Zoals bijna-Wifty Inge Thijs (48). Op mijn werk worden geregeld Lunch & Learn sessies gehouden waarbij je steeds inzichten cadeau krijgt.  Dit keer is het de beurt aan Inge die ons een introductie tot mindfulness geeft. 

Mindfulness? Hmmm, te snel associeer je het nog als een spin-off van de LNP-curussen waarbij mensen te vaak als huilende wolven en bijtende pitbulls buiten kwamen. 1000 % gericht op presteren. Zonder enige vorm van mededogen voor  werknemers. Volgens mij is in die tijd een leger van halve psychopaten gevormd.  Brrrr. Thanks but no thanks.

Gelukkig zijn we 20 jaar verder en hoor je zelden nog iets van die LNP maar des te meer van mindfulness. Bon, ik ga met open mind naar deze introductie. Het staat me vrij om snel mijn biezen te pakken als het niets inhoudt. Ik heb de hele rit uitgezeten. Meer nog, ik wil enkele wijsheden uit Inge los futselen.

Bij Inge geen hoogdravendheid of navelstaarderij die zo eigen is bij te veel coachers. Inge Thijs doet je nadenken. Ze reikt ongemerkt zaken en gedachten aan waarbij je makkelijk een klik kan maken in je mindset. Haar mindfulness-cursussen op bedrijfsniveau zijn gebaseerd op – hoe kan het ook anders – oosterse wijsheden en technieken zoals je vindt bij yoga en boeddhisme.

We zeggen het dikwijls op deze webstek en we blijven het herhalen omdat het zo belangrijk is: wees je bewust van het leven in het NU.  Tout court.

Ik noteer meteen de quote die ze op de flipboard heeft geschreven en die het best als een mantra in onze hoofden zou moeten zitten:

Yesterdag is history

Tomorrow is mystery

TODAY is a gift, called a present.

Klinkt logisch. Simpel. Maar doe toch eens de proef en luister naar mensen rondom jou. Hoeveel mensen vergooien hun kostbare tijd niet aan zich suf te piekeren over zaken of gesprekken die gisteren zijn gebeurd én over zaken of todo’s die gaan komen. Dat is om zot van te worden. Je krijgt het op die manier in je koppeke nooit stil.

Inge geeft ons enkele relaxoefeningen. Gewoon op een stoel zitten. Zit, relax, voeten naast elkaar, handen losjes op bovenbenen, ogen sluiten en dan begint ze met zachte stem je mee te loodsen in het je bewust-maken van schoenen, voeten, benen,… ademhaling.

Ineens wordt het ijl in mijn hoofd en grijp ik naar de poten van de stoel. Het lijkt alsof ik plots omver ga vallen. Oesje. Ik werd ook onrustiger. Allemaal normaal, zegt ze. Je laat los en gedachten komen op. Evenwicht zoeken.

Uit mijn verleden ken ik de kracht van (goede) selfcoaching en ik ben die ook blijven toepassen. Zeker in té stressy momenten is het geen overbodige luxe om enkele kneepjes te kennen. Om tegen kritiek te kunnen. Om slechte kritiek naast je neer te leggen en te werken met goede kritiek. Als je weet wie het zegt en uit welke context het komt, dan kan je veel incasseren en reageren met juiste antwoorden. 

Wat vind jij van vrouwen van 50+, wil ik nog snel weten ? Welke raad wil je hen meegeven?

Vrouwen van 50+ hebben een pak levenservaringen en wijsheden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je voelt dat je daar iets mee wil doen. Ik kom zelden vrouwen van die leeftijd tegen die passief in het leven staan.

Vrouwen van 50+ bekijken het leven en werken op een àndere, meer relativerende manier. Dat zouden bedrijfsleiders prima kunnen inzetten versus de jeugd die nog te hard door ‘moeten’ worden gedreven.

Vrouwen van 50 en zeker die van 55+ kunnen vast en zeker een voortrekkersrol in bedrijven invullen om vooral in de onderste laag (cfr schema op de foto) een rol te spelen. Zij kunnen o zo makkelijker relativeren en zaken met humor counteren. Assertiviteit is hun tweede natuur. Een bedrijf dat dàt inziet, hebben er ineens een geheim wapen bij.

Wil je meer weten of Inge ook naar je bedrijf halen? Dan moet je zeker eens doorklikken naar de site van Inge Thijs: aandacht.be.

Zij verwijst ook graag naar het boek van David Dewulf:

Schermafdruk 2015-12-15 10.52.58Heartful Leven. Mindful werken.
Balans in je leven in 7 stappen.

‘Mindfulness kan helpen om creatieve oplossingen te vinden voor problemen en uitdagingen op je werk en in je privé-leven. Daardoor kan je stress beter de baas, efficiënter werken en gelukkiger leven. In dit boek krijg je daarom in 7 stappen een reeks tips en oefeningen voor thuis en een reeks voor op het werk.” (Uitgegeven bij Lannoo)

 

 

ann@wifty.be