Hélène Van Herck «Ann en ik zijn vijf jaar geleden begonnen met het plaform Wifty, Women over fifty. We hadden allebei net de kaap van de vijftig gerond, maar we herkenden ons totaal niet in het beeld dat de wereld ophangt van rijpere vrouwen. Veel mensen gaan ervan uit dat het leven ophoudt na 50: vaarwel rock-’n-roll, passie, plezier, seks, deugnieterij… Onze boodschap is heel simpel: het leven stopt niet na de menopauze! Als je 50 bent, is alles opnieuw mogelijk: je kunt van job veranderen, opnieuw gaan studeren, je man buitengooien, aan een wereldreis beginnen…
»Vijftig worden is een nieuwe start. We worden weliswaar ouder, maar wel gezónd ouder. Ik behoor tot de eerste generatie vijftigers die ernaar uitkijkt om ouder te worden. Anderzijds behoor ik tot een tragische overgangsgeneratie. Onze levensverwachting wordt steeds hoger. Kinderen die vandaag geboren worden, kunnen 150 jaar en ouder worden. Tot ver boven de 120 zullen ze jong en actief blijven. Voor ons, vijftigers van nu, is dat heel frustrerend: wij maken deel uit van het nieuwe ouder worden. We voelen aan dat er binnenkort heel veel nieuwe, spannende dingen gaan gebeuren, maar wij gaan dat dus nét niet meemaken.»
HUMO Jullie bedachten zelfs een term voor die frustratie: FOMOF, Fear Of Missing Out the Future. 
Van Herck «Ja, de angst om het allemaal niet mee te maken. Ik lijd daar heel erg aan. Alles wat met het heelal, sciencefiction en technologische innovatie te maken heeft, fascineert mij al sinds ik een kind was. Noem me gerust een amateurfuturoloog, een toekomstdeskundige in mijn vrije tijd. Ik volg vooral échte futurologen en visionaire technologen op de voet, zoals Elon Musk en Ray Kurzweil. Er staan de komende decennia zoveel spannende dingen te gebeuren waar ik heel graag bij zou willen zijn. Met wat geluk word ik 100 en krijg ik een voorproefje, maar de echt grote veranderingen zal ik helaas niet meemaken. Dat vind ik heel erg. Vaak overvalt me zelfs een soort van heimwee naar alles wat nog moet komen. Ik heb een niet te stillen honger en nieuwsgierigheid naar wat ik nog niet ken.
»Even terzijde: Elon Musk kan mij krijgen. Ik heb een zwak voor aantrekkelijke, intelligente nerds met gevoel voor humor. Op honeymoon naar Mars? Ik zeg volmondig ja!»
HUMO Bent u stiekem jaloers op mensen die de grote veranderingen wel zullen meemaken? 
Van Herck «Ja, ik ben stikjaloers op de kinderen die vandaag geboren worden en dus waarschijnlijk 150 jaar zullen worden. Als we biomedisch gerontoloog Aubrey de Grey van de universiteit van Cambridge mogen geloven, kunnen we ooit zelfs duizend jaar worden. Volgens de Grey is ouder worden een ziekte die bestreden kan worden. Hij wil ouderdom genezen en doodgaan uitstellen tot… Tja, tot het tegendeel bewezen is. Hij ziet het menselijk lichaam als een machine die door preventief onderhoud, het herstel van schade en het gebruik van hoogtechnologische wisselstukken heel lang in perfecte staat kan blijven.
»Dat brengt ons bij cyborgs en robots. Waar onze kennis eindigt, neemt de artificiële intelligentie het over. Hoewel natuurkundige Stephen Hawking daar niet zo’n goed oog in had: hij was bang dat robots ons leven zouden overnemen en dat mensen uiteindelijk overbodig zouden worden. Hawking vond dat we moeten oppassen met die nieuwe levensvorm, die onze samenleving kan hervormen of verwoesten.»
HUMO In uw boek ‘Midlife kick’ komt de Amerikaanse wetenschapper en futuroloog Ray Kurzweil, van wie de meeste voorspellingen over de toekomst inmiddels zijn uitgekomen, uitgebreid aan bod. 
Van Herck «Ik ben een grote bewonderaar van Kurzweil, hij is een echte visionair en dé referentie om de toekomst van artificiële intelligentie en de impact ervan te voorspellen. In 2020 zullen volgens hem de meeste ziektes vroegtijdig kunnen worden opgespoord en voorkomen dankzij nanorobots in je bloed, zelfrijdende auto’s zullen het overnemen van de mens, menselijke chauffeurs zullen zelfs verboden zijn op snelwegen, en het grootste deel van de producten die we gebruiken, zullen met 3D-printers worden gemaakt. In 2030 zal virtuele realiteit niet meer van echt te onderscheiden zijn. Tegen 2039 zullen we ons bewustzijn kunnen uploaden naar het internet, zonne-energie zal al onze energiebehoeften bevredigen, en mobiele telefoons zullen als een chip in ons hoofd zitten. In 2040 zal de intelligentie van computers een miljard keer groter zijn dan de intelligentie van alle levende wezens samen. En in 2045 zullen we ons brein kunnen upgraden door onze neocortex te combineren met een neocortex in de cloud.
»En dat ga ik dus allemaal nét niet meemaken. Daar lig ik echt wakker van. Ik richt nu al mijn pijlen op mijn neef Emiel. Ik hoop dat hij ingenieur-wetenschapper-futuroloog wordt en van mij de allereerste cyborg-tante maakt. Mét wisselstukken (lacht).» 

Hélène Van Herck en Ann Lemmens, ‘Midlife kick’, Manteau – Foto: Jean Van Cleemput – www.midlifekick.be