Natuurarts Stef Mintiens @ Herbatheek Gent.

Natuurarts Stef Mintiens @ Herbatheek Gent.

 

Stef Mintiens is natuurarts en ijvert al meer dan 25 jaar voor een gezonde voeding en levensstijl. Hij kijkt voor Wifty regelmatig met een basic gezond verstand naar de verhalen die over gezondheid & voeding de ronde doen en haalt ze door een sceptische mangel om over te houden waar het écht om gaat. Deze keer neemt hij botox onder de loep.

Van rimpeltje tot okselvijver

Een bactierie die wel eens pleegt voor te komen in bedorven conserven is de Clostridium Botulinum. Dat ééncellige beestje maakt een zenuwgif aan, in dure woorden een “neurotoxine ” genoemd, BOTULINETOXINE,  dat in zeer lage dosissen behoorlijk dodelijk is.

Een onderzoek bij apen, helaas voor deze dieren, toonde aan dat 50 nanogram botulinetoxine voldoende was om de helft van de proefdieren te doden.

We zijn het niet zo gewoon om met nanogrammen en dergelijke te rekenen, dus even voor de gemakkelijkheid: 1 gram botulinetoxine kan ongeveer 10 miljoen apen doden.

Elk weldenkend mens zou de reflex hebben om van een dergelijk toxisch produkt zo ver weg te blijven als mogelijk. Maar dat is buiten de industrie gerekend die natuurlijk helemaal anders denkt… Neurotoxine” betekent dat het produkt de werking van je zenuwen lam legt. Een beetje wat Aspartaam doet in je hersenen, want aspartaam is ook een neurotoxine.

En gezien de werking ervan maar een minuskuul beetje grondstof behoeft, wil dat zeggen dat je natuurlijk gigantische winsten kan maken.

“Botulinetoxine” is als produktnaam zelfs voor de meest naïeve consument een brug te ver. Dus was stap één het toxische goedje een onschuldigere naam geven. Wat dacht U van “BOTOX”, bijvoorbeeld? Kort, krachtig, “bekt lekker” zoals de Nederlanders zeggen.

Natuurlijk is de toxiciteit van het produkt niet verdwenen door het een meer hippe naam te geven.

Oorsponkelijk werd BOTOX op de markt gebracht als inspuitbaar middel om rimpels te maskeren. “Maskeren” is inderdaad wel een heel goed gekozen term, want door het beschadigen van de zenuwbanen die het onderhuidse spierweefsel bezenuwen, worden die spiertjes buiten werking gesteld waardoor elke mogelijkheid tot gelaatsuitdrukking verdwijnt. Je draagt vanaf dat moment als het ware een rimpelloos masker.

Stof voor heel wat grappen van stand-up comedians, maar in werkelijkheid heel wat minder onschuldig. Ons lichaam heeft immers een manier om toxinen te verwijderen uit ons lichaam. Dus ook voor BOTOX gebeurt dit, zeer langzaam, voornamelijk via de galwegen en de dikke darm. Wie goed opgelet heeft in de biologielessen  herinnert zich wellicht dat ook onze darmen bewogen worden door glad spierweefsel. En als het botulinetoxine onderweg naar buiten de darm passeert wordt ook daar dus in meer of mindere mate het gladde spierweefsel lamgelegd.

Gevolg: Chronische diarree. 

Wat leidt tot weer een grapje: met BOTOX kan je rustig de diarree in je broek doen zonder een spier te vertrekken in je gelaat.

De Pharma industrie beschikt over zeer getalendeerde mensen die in alles een opportuniteit zien, dus ook in bijwerking van BOTOX op de darmen van de gebruikers. Dus sinds enige tijd wordt BOTOX ook aangeraden bij mensen die het zogenaamde “spastische colon” hebben. Gezien de spiertjes van de darmen worden uitgeschakeld zullen je darmen niet meer “rommelen” maar de gevolgen voor je spijsvertering, je stoelgang en je darmflora laten zich raden.

Dat er aan een zogenaamd “spastisch colon” perfect iets te doen is door een gerichte aanpassing van de voeding is al lang bekend , maar daaraan wordt weinig tot geen ruchtbaarheid gegeven omdat je dan niks kan verdienen aan het “toedienen van een medicijn”. 

Ook je zweetklieren hebben aan de uitgangen gladde spiertjes en blijkbaar ga je op de plaatsen waar boutlinetoxine wordt ingespoten door de verlamming van die spiertjes minder zweten. Vandaar de BOTOX behandelingen tegen overmatig okselzweet.

Nu, wanneer je botox inspuit onder je huid, iets wat door schoonheidsspecialisten gedaan wordt en compleet onwettig is, gezien enkel artsen en verpleegkundigen gemachtigd zijn om inspuitingen te geven, kan het zijn dat het toxine terecht komt ter hoogte van je oogslijmvliezen. In het beste geval wordt je dan blind, bij een minder gunstige afloop ga je gewoon dood.

Een cowboyverhaal, denkt U? De bijsluiter van BOTOX waarschuwt dat er zich sterfgevallen hebben voorgedaan. Heeft uw schoonheidsspecialiste of arts U die informatie meegegeven voordat u uw vorige prikjes kreeg?

Is er iemand met gezond verstand die het risico wil lopen om te overlijden, enkel en alleen voor een rimpel minder of wat minder okselzweet ?

In ieder geval: hoe uw dodenmasker er zal uitzien kan U zelf nog net bekijken, dan …

Dé vraag die zich stelt is natuurlijk hoe de overheid, die zichzelf zo uitput in regeltjes voor onze zogenaamde veiligheid, dit produkt ooit heeft toegelaten voor de verkoop en hoe het mogelijk blijft dat talloze schoonheidsspecialisten zonder enige fatsoenlijke opleiding over de risico’s van hun handelingen oogluikend worden toegelaten inspuitingen te geven? Zouden onze beleidsmakers gesponsord worden door de farmaceutische industrie?

En U? Kiest U ervoor om dat risico te lopen?

Stef