Millennials laten bh’s voor wat ze zijn, lezen we in de krant. Van de #freethenipplemovement tot de #nobraclub: feministes, beroemdheden en millennials wijzen stuk voor stuk hun beha de deur. Maar is door het leven gaan zonder bh wel goed voor je borsten? En voel je je er ook effectief beter door?

Jonge vrouwen houden niet langer van opgevulde, voorgevormde beha’s maar kiezen vaker voor een soepel exemplaar of een sportbeha. En nog het allerliefst gaan ze zonder beha de deur uit.

En hoe zit dat bij Wifties? Wel, als we op onze Wifty Facebookpagina de vele reacties zien op de quote ‘Men will never onderstand how joyful it makes us to unsnap that bra, whip it through our shirt sleede and fling it across the room’, dan voelen wij ons duidelijk ook het allerbest zónder beha.

Heerlijk toch, na een lange werkdag je beha losmaken en op welke manier dan ook uittrekken en door de kamer zwieren. Dat kan heel elegant of in één trek door je mouw. En dan die twee schatten een deugddoende massage geven, zo’n hele dag opgesloten zitten, il faut le faire. We lassen regelmatig een behaloze dag in. En eerlijk, we vinden het best opwindend zo zonder beha op stap.

To beha or not to beha…

Zijn beha’s wel gezond voor je borsten?

Antropologen Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer deden uitgebreid onderzoek naar het verband tussen beha’s en borstkanker. Zij kwamen tot de conclusie dat de lymfatische vernauwing, veroorzaakt door het dragen van beha’s, voorkomt dat toxines en andere afvalstoffen in het lichaam van vrouwen effectief worden opgeruimd. Dit leidt tot een opeenhoping van kankerverwekkende stoffen. Beha’s kunnen de circulatiestroom in het lichaam afsnijden waardoor ook andere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Dit zijn krachtige argumenten en de wetenschap ondersteunt hen. Op basis van een onderzoek waarbij vrouwen die een beha dragen worden vergeleken met vrouwen die dat niet doen, is het risico op het ontwikkelen van borstkanker bij de eerste groep vrouwen significant hoger dan bij de tweede groep. 

We lazen ook dat vrouwen die ook ‘s nachts hun beha aanhouden zelfs drie keer meer risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker. By the way, zijn er echt vrouwen die ’s nachts hun beha aanhouden?!?

Dus doe je er het best aan om je beha zo weinig mogelijk te dragen, zeker minder dan 12 uur per dag. Maak je beha regelmatig los tijdens de dag en zwier je beha met veel swung uit als je thuiskomt.

WIFTY TIPS: 

  • Elke keer wanneer je je beha door de kamer gooit graag je borsten liefdevol masseren zodat het bloed goed kan doorstromen en de afvalstoffen wegkunnen. 
  • Trakteer je borsten elke ochtend op een koude douche, perfect voor de doorbloeding en zo blijven je borsten stevig.
  • Te warm water is heel slecht voor je borsten, de huid verslapt en je borsten gaan hangen.
  • Maak je beha regelmatig los tijdens de dag. Ook tijdens de lunchpauze! ;-)

 

UnknownMeer lezen over dit onderwerp? ‘Dressed To Kill’ The Link Between Breast Cancer and Bras’ – geschreven door Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer – kan je bestellen via Bol.com of Amazon.co

 

Hoog tijd voor een Wifty Burn-The-Bra party! 

Meer lezen over hoe je je borsten in topconditie houdt? Lees de tips van onze menopauzeconsulente Leen Steyaert: https://www.wifty.be/borsten-in-topconditie/