We kiezen de beste verzorging voor gezicht en lichaam, we investeren in reizen, in voedingssupplementen en hippe (loop)schoenen maar we vergeten vaak onze hersenen, ons brein!

Veroudering van de hersenen valt helaas niet te vermijden. Maar je kunt wel alles uit de kast halen om je brein zoveel mogelijk te prikkelen, te ‘voeden’ met vanalles en nog wat. Hoe meer je hersenen zich moeten inspannen om bijvoorbeeld iets nieuw te leren zoals een taal, schilderen, kalligrafie, Instagram-trucjes,… hoe dankbaarder je brein zal zijn. Use it or lose it!

TRAIN YOUR BRAIN

Het is bewezen dat nieuwsgierige en leergierige mensen die hun hersenen veel gebruiken voor hun werk of hun hobby’s langer helder blijven.

Laten we even kijken naar de SUPERAGERS (80- en 90-plussers) wat ze gemeen hebben: ze blijven nieuwsgierig en hebben geen schrik voor verandering. Het is voor hen een uitdaging om altijd en zo veel mogelijk nieuwe dingen te leren die buiten hun comfortzone liggen.

Ambitieus blijven.

Niet stilzitten (want dat is pas achteruitgaan of vastroesten)

Blijven bewegen

Frisse lucht.

Hartstochtelijk zoenen.

Kijken naar knappe mannen haha…

Lekker vrijen.

Op je hoofd staan (zodat je de wereld eens uit een ander perspectief ziet ;-))

Kortom: zorg voor een goede doorbloeding van je hersenen want ook je brein heeft – net als je lichaam – oefeningen nodig om sterk te worden en soepel te blijven.

CHAMPAGNE PRIKKELT VEEL, OOK HET GEHEUGEN

Je mag niet een maar DRIE glazen champagne per dag drinken. Yep. Fantastisch nieuws. Professor Jeremy Spencer en zijn team van de Reading University hebben het effect van bubbels onderzocht op het brein en ze kwamen tot die bijzondere vaststelling.In champagne zit met name bestanddelen die een positieve uitwerking hebben op de werking van het brein. Champagne remt de ziekte van Alzheimer af. Misschien denk je – net zoals wij toen we het voor het eerst lazen – wat een misselijke grap. Maar onze intensieve research bevestigt het. Een bescheiden (!) consumptie van  champagne prikkelt de cognitieve functies van het brein.
(Bron: boek Midlife Kick – meer info: www.midlifekick.be)

TRAIN JE WERKGEHEUGEN: BLIJF LEREN

En over het prikkelen van cognitieve functies gesproken: leer zoveel mogelijk bij!

Dat zit trouwens een hele kleine gewoontes die je doorbreekt. Bijvoorbeeld: een àndere weg nemen naar je werk of naar de bakker. Daarom zijn citytrips aan te raden. Je moet je verdiepen in een stad, nieuwe straatjes, nieuwe gewoontes, nieuwe geschiedenis…

En wat de denken van een taal of een andere hobby aanleren? Gewoon thuis. Een uurtje per dag reserveren in plaats van voor de tv hangen. Hupsakee, het is nooit te laat om voor een diploma neurochirurg te gaan! ;-)