We kiezen de beste verzorging voor gezicht en lichaam, we investeren in reizen, in voedingssupplementen en hippe (loop)schoenen maar we vergeten vaak onze hersenen, ons brein!

Veroudering van de hersenen valt helaas niet te vermijden. Maar je kunt wel alles uit de kast halen om je brein zoveel mogelijk te prikkelen, te ‘voeden’ met vanalles en nog wat. Hoe meer je hersenen zich moeten inspannen om bijvoorbeeld iets nieuw te leren zoals een taal, schilderen, kalligrafie, Instagram-trucjes,… hoe dankbaarder je brein zal zijn. Use it or lose it!

TRAIN YOUR BRAIN

Het is bewezen dat nieuwsgierige en leergierige mensen die hun hersenen veel gebruiken voor hun werk of hun hobby’s langer helder blijven.

Laten we even kijken naar de SUPERAGERS (80- en 90-plussers) wat ze gemeen hebben: ze blijven nieuwsgierig en hebben geen schrik voor verandering. Het is voor hen een uitdaging om altijd en zo veel mogelijk nieuwe dingen te leren die buiten hun comfortzone liggen.

Ambitieus blijven.

Niet stilzitten (want dat is pas achteruitgaan of vastroesten)

Blijven bewegen

Frisse lucht.

Hartstochtelijk zoenen.

Kijken naar knappe mannen haha…

Lekker vrijen.

Op je hoofd staan (zodat je de wereld eens uit een ander perspectief ziet ;-))

Kortom: zorg voor een goede doorbloeding van je hersenen want ook je brein heeft – net als je lichaam – oefeningen nodig om sterk te worden en soepel te blijven.

CHAMPAGNE PRIKKELT VEEL, OOK HET GEHEUGEN

Je mag niet een maar DRIE glazen champagne per dag drinken. Yep. Fantastisch nieuws. Professor Jeremy Spencer en zijn team van de Reading University hebben het effect van bubbels onderzocht op het brein en ze kwamen tot die bijzondere vaststelling.In champagne zit met name bestanddelen die een positieve uitwerking hebben op de werking van het brein. Champagne remt de ziekte van Alzheimer af. Misschien denk je – net zoals wij toen we het voor het eerst lazen – wat een misselijke grap. Maar onze intensieve research bevestigt het. Een bescheiden (!) consumptie van  champagne prikkelt de cognitieve functies van het brein.
(Bron: boek Midlife Kick – meer info: www.midlifekick.be)

TRAIN JE WERKGEHEUGEN: BLIJF LEREN

En over het prikkelen van cognitieve functies gesproken: leer zoveel mogelijk bij!

Dat zit trouwens een hele kleine gewoontes die je doorbreekt. Bijvoorbeeld: een àndere weg nemen naar je werk of naar de bakker. Daarom zijn citytrips aan te raden. Je moet je verdiepen in een stad, nieuwe straatjes, nieuwe gewoontes, nieuwe geschiedenis…

En wat de denken van een taal of een andere hobby aanleren? Gewoon thuis. Een uurtje per dag reserveren in plaats van voor de tv hangen. NHA is gespecialiseerd in thuisstudie en de keuze is enorm.

Over NHA

Aan de keukentafel, in een koffiebar of onderweg in de trein. Met een NHA opleiding studeer je waar én wanneer je wilt met onze digitale leeromgeving. Voor je plezier of voor een mooie toekomst.

Waar en wat je ook leert, bij NHA vind je altijd een passende (online) cursus of opleiding. Als één van de grootste opleiders in thuisstudie van België bieden wij ruim 350 opleidingen en cursussen. Kijk snel welke het beste bij je past!

Geen tijd kwijt in files maar comfortabel thuis (online) studeren wanneer het jou uitkomt middels afstandsonderwijs. Je bent volledig vrij om te leren.

Nieuwe cursussen

De laatste cursussen die gestart zijn:

  1. Lean management: https://www.nha.be/beroepsopleidingen/management/lean-management
  2. Programmeren in C#: https://www.nha.be/beroepsopleidingen/computer/programmeren-in-c-sharp
  3. Cyber security: https://www.nha.be/beroepsopleidingen/computer/cyber-security
  4. Reiki: https://www.nha.be/hobbycursussen/voeding-en-gezondheid/cursus-reiki
  5. Dieren EHBO: https://www.nha.be/beroepsopleidingen/dierenverzorging/dieren-ehbo

 

Top 30:

Hun top 30 bestaat vooral uit taalcursussen, hobby en enkele computercursussen. Laat je inspireren door volgende lijst:

 

1 Spaans voor beginners
2 Frans voor beginners + gevorderden
3 Kalligrafie voor rechtshandigen
4 Engels voor beginners + gevorderden
5 Spaans voor beginners + gevorderden
6 Frans voor beginners
7 Engels voor beginners
8 Office 2016
9 Kleding maken en ontwerpen
10 Aquarelleren
11 Boekhouden basiskennis
12 Excel 2016
13 Praktische psychologie
14 Italiaans voor beginners
15 Engels voor gevorderden
16 Duits voor beginners
17 Webdesign
18 Kleding maken en ontwerpen extra uitgebreid
19 Astrologie
20 Sieraden maken
21 Tekenen en schilderen
22 Portugees voor beginners + gevorderden
23 Nagelstyling met Gel
24 Windows 10
25 Bedrijfsbeheer
26 Fotografie
27 Bloemschikken
28 Piano
29 Vrij tekenen
30 Italiaans voor beginners + gevorderden

 

In samenwerking met NHA, thuisstudie.

NHA bestaat ruim 80 jaar en leidt op voor waardevolle diploma’s en getuigschriften. NHA is opgericht door een onderwijzer die het onderwijs betaalbaar en bereikbaar wilde maken voor iedereen. Hoge kwaliteit tegen laag lesgeld, dat is de missie van NHA.

Free background photo by Khai Sze Ong @ Unsplash