〈 WIFTY BACK TO THE FUTURE 〉 Wat heeft 2020 jou geleerd? En wat heeft 2021 voor jou in petto? LEEN STEYAERT, menopauzeconsulente, auteur en gezondheidscoach reageerde op onze Wifty vraagjes.

LEEN: “Jongens, wat een jaar was 2020! Het zou beginnen als een onvergetelijke jaargang. Want wie zegt nu niet dat de getallen 2020 als muziek in je oren klinken. Doch niets was minder waar. Een dikke 2 maand na de start zat heel de wereld in crisis en binnen, niemand had het zien aankomen. De ene dag zaten we nog te klinken op een verjaardagsfeest,  en de andere dag zaten we thuis in de zetel te staren en te denken dat we in een nare droom waren ontwaakt. Respect (oa. voor ieder zijn mening) en verdraagzaamheid zijn eigenschappen die velen van ons verloren zijn gedurende dit moeilijk jaar. En dat is te begrijpen. Als we ons in een stress situatie bevinden dan is overleven het enige dat onze hersenen willen en daardoor gaan we meer op een zelfzuchtige manier reageren. Aan de andere kant hebben we toch met zijn allen dikwijls aan dezelfde kar getrokken en dingen verwezenlijkt op korte tijd die vroeger ondenkbaar waren. Het water in Venetië is nog nooit zo helderblauw geweest en de CO2 uitstoot is fel verminderd tijdens de lockdowns ( maar nog niet voldoende ;-) ). Het gat in de ozonlaag is nog nooit zo klein geweest  sedert de ontdekking in 1982. En de keuze in afhaalmenu’s is nog nooit zo groot geweest en zelf uitgebreide keuze in gezonde maaltijden. Veel gezinnen doen veel meer dingen samen in plaats dat ieder zijn eigen gang wat ging. Veel ondernemers hebben nieuwe initiatieven genomen om toch in business te kunnen blijven en die zijn dikwijls verrassend.

Wat mezelf betreft heb ik me wel gecatalogiseerd als kampioen loslaten en dankbaarheid. Mijn nieuw boek ‘Over borsten’ is dit jaar uitgekomen. Het voordeel was dat ik het heb kunnen afwerken in een rustige periode. Er was enorm veel interesse in het boek en ik heb nog steeds veel persartikelen en interviews. Alleen zijn alle lezingen geannuleerd en zijn de boekhandels een tijd dicht geweest. Maar ik heb vertrouwen, ik laat het los. Ik ben dankbaar dat ik in groen woon en de kans heb om veel in de natuur te zijn. Ik ben dankbaar dat mijn bedrijfje goed loopt en dankbaar dat ik kan samenwerken met toffe mensen.
Het zijn de kleine dingen die het doen, niet focussen op wat er niet is maar wel op wat er wel is en dankbaar hier om zijn. Dat wil niet zeggen dat ik de sociale contacten niet erg mis.
Twee lockdowns verder en we zijn nog niet van het kleine beestje vanaf. Laat dit ons niet weerhouden om het nieuwe jaar hoopvol in te gaan. Zo denk ik er althans over. Hoop doet leven zingt Will Tura. Hoop voor de toekomst, hoop voor de kracht in de mens en hoop dat we er veel uit geleerd hebben. De mensen die we hebben moeten achterlaten blijven in ons hart leven maar de kracht van vallen en terug opstaan is nog nooit zo groot geweest. Kijk maar naar alle dingen die ontwikkeld zijn in een speed tempo.
Dit jaar zeker geen nieuw boek voor mij maar ik ga nog meer en bewuster genieten van de dingen rondom mij. Tijd voor mijn kinderen, kleinkinderen en mijn ouders maken en toch nog blijven investeren in mijn passie om vrouwen bewust te maken dat ze zelf veel kunnen doen om gezond te blijven.
Ik zal ook meer tijd steken in mijn bedrijfje waar de kuren Lipolip en Menocure onder vallen en ik ben bezig om nog een derde kuur te ontwikkelen maar dat is nog even geheim.
Doordat we minder op vakantie zullen gaan  in het buitenland zal ik nog meer genieten van de natuur in ons mooie landje.
Veel liefs aan alle Wifty’s!”