Eén foto van toen brengt 100 straffe verhalen en leuke anekdotes boven.

2599 Views

Wow, wat één foto teweeg kan brengen!

Een paar weken geleden postte ik op mijn privé Facebook pagina deze foto van mijn werkplek ergens half jaren ’80 op de redactie van Flair.

Ik zit aan mijn bureau met een hoop attributen rond mij die helemaal die jaren ’80 tijdsgeest illustreren. Ik werkte toen als vormgeefster op de lay-out afdeling van Flair en groeide later door naar chef lay-out en art-director.

Het fotobijschrift luidde: “Mijn werkplek @ lay-out afdeling van Flair in 1985. Met op de foto in volgorde van belangrijkheid: de hoes van de LP van Let’s Dance van David Bowie, een fankaart van 1000 Ohm, ET met een lichtgevende vinger, de cover van Amica magazine met blote borsten, een opgepimpte telefoon met draad, een achteruitkijkspiegel van mijn Vespa, fluo plastieken armbandjes, kleefletters, een Cicero meetlat, Ronald Reagan (die toen president was) als Rambo en achter het gordijn een vergroter. Speels? Moi? ;-) Computers, Quark Xpress, Illustrator, ‘digitaal’, InDesign, Photoshop moesten ze nog uitvinden. Yep, de eighties, dat waren nog eens tijden!”

De reacties waren overweldigend: anekdotes, straffe verhalen, weet-je-nog hier en weet-je-nog daar…. Iedereen die destijds op de Flair redactie werkte of rondhing stapte door die foto terug in de tijd. 

En dat was op zijn minst gezegd een heel bijzondere tijd. Flair was baanbrekend, naast Libelle en Story waren er in Vlaanderen geen tijdschriften voor jonge vrouwen. Flair was het eerste blad dat openlijk over seks praatte, Flair’s Grote Seks Enquête brak alle records en deed veel mensen naar adem happen. Flair was ook het eerste blad dat echte mode bracht, met stylisten Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester en Dries Van Noten.

De sfeer op de redactie was fantastisch, met de charismatische Wiel Elbersen, bezieler en hoofdredacteur aan het roer, die ons leerde om vanuit ons buikgevoel te denken en te werken. Het was een broeinest van talent, heel veel mensen van toen groeiden door naar leidinggevende functies. Er werd heel hard gewerkt en er werd nog meer plezier gemaakt. Hey, het waren de gouden jaren ’80, als er niet elke week een feestje was dan was er iets mis.

Maar de foto staat ook voor een tijd zónder computers, zonder gsm’s, met elektrische typemachine’s, Typex, lay-outs met kleefletters en kleurpotloden, analoge fotografie én… reuze epauletten! ;-)

Vroeger was alles beter? In dit geval was dat echt zo.

Het liefst van al zouden we door die foto terug op de redactie van toen willen stappen. Ook om alle mensen die ondertussen weggevallen zijn terug te zien, om nog één keer te vergaderen met Wiel… benieuwd naar zijn kijk op het veranderende medialandschap en lekker nieuwe plannen smeden. Want samen met die nostalgie komt ook het gemis terug boven, dubbel en dik.

Enfin, ondertussen hebben we al een besloten groep op Facebook en worden daar massaal foto’s gedeeld uit die tijd. Hilarisch, hartverwarmend en vaak ontroerend.

Al die gedeelde herinneringen vragen natuurlijk om een weerzien, volgende week vindt de eerste Flair Old Timers reünie 1980-1997 plaats. Met de redactrices van toen, modellen van het eerste uur, fotografen, stylisten, visagisten, journalisten, freelancers, collega’s van andere redacties enz..

Meer dan 30 jaar later, dat gaat wat geven!

Een fotoverslag volgt over de Flair Old Timers reünie volgt hier op Wifty.

En ja, die foto’s zullen binnen zoveel jaar weer voor mooie herinneringen zorgen…

Hélène

0 Comments

Leave a Comment