Schermafdruk 2016-05-02 17.57.28

Hou exen van tafel, werk niet met deadlines, snél live afspreken (!), besef dat elke mens een verzameling van plus- en minpuntjes is…. datingexperte Chris (51) geeft 10 vuistregels om iedereen online een duwtje in de rug te geven op zoek naar een leuke vriendschap of (grote) liefde.

1.    Daten doe je als je er echt klaar voor bent.

Het is belangrijk dat je start met daten (via welke weg ook) als je er echt klaar voor bent. Zorg dat wat verwerkt moet worden uit vorige relaties ook verwerkt is.  Onverwerkt verdriet kan immers nieuwe liefdesavonturen in de kiem smoren nog voor ze goed en wel van start zijn gegaan.

2.    Laat je niet onder druk zetten.

Singles worden regelmatig geconfronteerd met  vragen uit de omgeving over hun single zijn.

“Awel, nog steeds alleen?”, “De dame van het goede leven”, “Nog steeds geen nieuw deksel op uw potje gevonden? “  De ocharmes hoor je ze er zo bij denken.  Laat je niet opjagen. Noch door je familie, vrienden of collega’s (denk aan regel 1).

3.    Zet jezelf niet onder druk

De grootste druk komt niet altijd van buitenaf. In veel gevallen legt de single zichzelf een deadline op en raakt zo onder extra druk. “Ik  moet en zal tegen de zomer een nieuwe liefde hebben” of  “Naar het volgende feestje ga ik aan de arm van een partner.”

Er is niks mis mee om doelgericht op zoek te gaan naar een partner, maar wie te snel wil scoren  vervalt soms in krampachtigheid. En dat werkt  meestal  averechts. Gun jezelf de tijd. Stel geen onrealistische timing op. Je zal relaxter een datingproces aanvangen en er véél meer van genieten.

4.    Ga niet daten met een wishlist.

Ga niet daten met een “menukaart”.  Zo werkt het niet. iedereen is een pakketje van plus- én minpuntjes. De prins op het witte paard moet niet afgevinkt worden. De kans dat je een toffe partner misloopt, is groot als je je te strak vasthoudt aan je wenslijst.

5.    Alert zijn kan geen kwaad. Laat je geen zand in de ogen strooien.

Een leuk datingavontuur moet ook veilig verlopen.

  • Houd zelf de regie van je datingavontuur in handen.  Gebruik je gezond verstand. Als de dingen iets te mooi lijken om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook zo.
  • Bij twijfel : overleg dan met een goede vriendin.
  • Trap niet in zielige verhalen over overleden of zieke familieleden en erfenissen waar ze geen aanspraak op kunnen maken.
  • Stuur NOOIT, ECHT NOOIT geld op naar mensen die je nog niet kent of in levende lijve hebt ontmoet, hoe hartverscheurend of zielig hun verhaal ook klinkt. En neen, niet alleen naievelingen trappen erin. Liefde lijkt soms echt blind te maken.

 6.   Online daten: kom zo snel mogelijk achter die computer vandaan.

Online daten is leuk en spannend. De mails en berichtjes gaan over en weer. Er is een wederzijdse klik en het is leuk.  Zelfs de vlinders in de buik komen piepen.   Het is belangrijk  om in dit geval niet te lang te wachten om elkaar te ontmoeten.  Achter je computer is het gemakkelijk om een beeld te vormen over die andere.  Plan snel een reality check in! Is het beeld realistisch?

(Wanneer de andere partij niet wil afspreken  of steeds uitvluchten zoekt of ooh toevallig vastzit op een luchthaven… wees dan gewaarschuwd.)

 7.    Voor het eerst op date? Keep it simple

Doe geen ingewikkelde dingen op een eerste date.  Afspreken voor een avondvullend programma op restaurant is niet meteen de beste keuze. Onmiddellijk thuis afspreken is dat ook niet. Stel dat het tegenvalt, het echt niet leuk is… dan zit je nog enkele uren aan elkaar vast.

Gewoon iets gaan drinken in een aangenaam etablissement is oké. Zorg dat je kan praten en niet overstemd wordt door luide muziek.

Klikt het, en beslis je de avond toch af te sluiten in een leuk restaurantje…  prima. Laat het van het moment zelf afhangen.

8.    Creëer geen onrealistische verwachtingen.

Wees realistisch en pas je verwachtingspatroon aan. Niemand is perfect. Jij niet, die ander ook niet. Is dat erg? Zeker niet! Mogen we kieskeurig zijn? Uiteraard wel. Maar probeer de lat niet TE hoog te leggen.  Zijn er geen vonken en vuur te bekennen tijdens de eerste date, maar is het wel leuk, schrijf die date nog niet té snel af. Geef een vervolgdate zeker een kans. Hoeveel mensen worden er verliefd op het eerste date?

9.    Hou de exen van de tafel.

De meeste Wifties hebben een verleden, dragen een rugzakje met ervaringen uit vorige relatie of relaties met zich mee. Dit is niet anders bij de andere partij. Maar te lang en te veel over de exen spreken is geen goed idee. Dit geeft die eerste date een beladen gevoel en het zou de indruk kunnen wekken dat het vorige niet verwerkt is (puntje 1 weer)

Probeer te focussen op de raakvlakken, de interesses die je kent uit de mailconversaties… hou het relaxed en gemoedelijk.

10.   Wat als het echt niet klikt?

Je hebt afgesproken. En voor jou is het duidelijk: dit wordt echt niets.  Met alle beste wil van de wereld,  een vervolgdate is niet aan de orde.

Wees dan ook eerlijk. Vertel het hem of mail hem, maar leg uit dat het niets zal worden. Daar is op zich niets mis mee. Radiostilte is veel erger. Maar probeer het  op een nette manier te doen. Wat als jij diegene bent die dergelijke boodschap krijgt? Leuk is dat niet, maar wel realistisch… mensen leren immers verschillende mensen kennen voor ze de ware tegenkomen. En… er zit voldoende vis in de datingvijver. Laat je vooral niet te snel ontmoedigen.
(@Chris Verlinden, director Parship België)

 

PARSHIP is een relatiesite die zich onderscheidt door haar integere, serieuze en betrouwbare werkwijze. De wetenschappelijke persoonlijkheidstest die door Parship gehanteerd wordt, zorgt ervoor dat op zeer zorgvuldige wijze ‘matches’ tussen de juiste personen tot stand komen. Deze datingsite bestaat in 15 landen, waaronder België.

www.parship.be
www.singlecoach.be