IRENE (51): “Na 10 jaar wonen in Antwerpen was ik er klaar mee. Ik zocht iets anders en stond open voor warmere bestemmingen. Ik droomde ’s nachts van een eiland en even later gaf een vriendin me ‘Het Eiland’ cadeau. Ze gaf me de sleutel en toen wist ik heel zeker dat ik naar een eiland moest trekken. Maar welk?

Ik maakte een shortlist van 5 eilanden en bovenaan stond Ibiza. Ik verbleef er 10 dagen en ontdekte dat er zoveel meer was dan de reputatie van party-eiland. Vooral in het noorden is het er prachtig. Ik voelde meteen een klik. Bijna niet uit te leggen. Het voelde als thuiskomen en ik ben geen ander eiland meer gaan bezoeken.

Om te vertrekken heb ik alle moed die in me zat moeten verzamelen. Het was niet logisch om te vertrekken. Mijn vader was heel ziek, ik was 48 en ik had nul euro. Ik heb mijn spullen opgeslagen, ben jankend (vanwege die vader: zou ik hem ooit nog zien?) naar Ibiza gereden en ben gaan bouwen vanuit het niets, alles op het gevoel.

Ik was journalist/tekstschrijver maar het was niet de bedoeling om dat in Ibiza te zijn. Ik wilde een compleet ander leven. Ik ging uit Antwerpen weg om mezelf opnieuw uit te vinden.

Nieuw land, nieuw beroep. Waar kan ik mijn eigen tempo leven en wat zit er nog meer in me dat eruit mag. Wie ben ik echt en wat hoort daarbij? Dat ben ik de eerste drie maanden op Ibiza gaan uitzoeken. Daartoe heb ik alles gecombineerd waar ik goed in ben en wat ik echt waanzinnig vind om te doen. Op basis van de resultaten heb ik mijn eigen baan gecreëerd.

Nu werk ik met mensen op de mooiste en krachtigste locaties van Ibiza. Ik maak een reis met ze richting de verandering die ze wensen. Daartoe zet ik alles in: van psychologie tot energetisch en ademwerk. Life coach, zo heet het officieel, maar ik zou eerder zeggen ‘gids op weg naar je beste leven’.

Drie jaar lang verbleef ik op kamers om uiteindelijk bovenop een berg terecht te komen. Ik voel me er zo thuis, zie zee en heuvels. Het is een fenomenale plek die mijn blik – en die van mijn gasten – letterlijk en figuurlijk verruimt.

50+ is een moordleeftijd! 

De dag dat ik 50 werd…  Dat klopte zo. Ik maakte een soort van klik. Dat gevoel van maturiteit. Ineens zag ik mezelf en hoe ik in het leven sta echt.

Ik voel me meer vrouw, vrouwelijker dan ooit.

Leef het leven. Ik vind de druk op het léven wel mooi. Je weet nu dat je elk moment moet vastpakken en dat het ertoe doet.

In het NU zijn. Het besef dat het leven eindig is.

Ik heb veel met het leven geëxperimenteerd. Ik voel me levenswijs en vind dat een rijk gevoel.

Ouderdom zien zoals het IS.

Voor de maatschappij tel je als je oud bent niet meer mee. Het zou omgekeerd moeten zijn. Zoveel meer wijzere mensen inzetten kan alleen maar positief uitdraaien. Wisselwerking tussen jongeren en ouderen. Er is zoveel te delen.

Mijn advies voor jongere vrouwen? 

‘Youth is wasted on the young,’ ken je dat gezegde? Pas op latere leeftijd leerde ik ‘jong zijn’ – en dan heb ik het puur over het fysieke – waarderen. Die strakke huid, de kracht van het lichaam. Haha. Als je jong bent, heb je echt niet door, hoe fijn en mooi dat is.

50+ is een fantastische leeftijd. Het is een geschenk dat je moet omarmen.

Soms schrik ik echt van de zwaartekracht en de teloorgang van het lichaam. Dus meiden, neem je lijf niet voor lief, draag het met de waarde die het verdient.

Wees echt. En als je dat niet durft, werk dan aan de moed om jezelf te zijn. Je bent uniek en je bent hier om anders te zijn dan anderen. Zorg dat je jezelf leert kennen. Trouw zijn aan je kern is hét recept voor het maximale leven.

‘On bended knee is no way to be free’. Dit is mijn lijfspreuk en het houdt me jong en alert. Voor mij betekent het: Leef zonder compromis, neem geen genoegen met minder. Altijd als ik me slecht begin te voelen, dan vraag ik me af: waar is het compromis? Waar ben ik mezelf niet trouw?

Doe de dingen omdat je ze wil doen, niet voor het geld. Experimenteer veel en ontwikkel het lef om je leven te veranderen wanneer het nodig is.

Neem de idealen die de maatschappij je opdraagt ernstig onder de loep. Er klopt in mijn optiek namelijk geen moer van.”

Wil je meer weten over Irene als life coach op Ibiza, ga naar soulislandibiza.com.

 

Irene Herbers

Irene Herbers